Gangster

Lawless
2012
7,4 92 tys. ocen
7,4 10 1 92070
6,9 33 krytyków
Gangster
powrót do forum filmu Gangster

Kino przez wielkie „K”. Wszystko niemal dopracowane do perfekcji, autentyczna historia umiejętnie „sprzedana” na ekran, świetna gra aktorska i piękne zdjęcia sprawiają, iż GANGSTERa ogląda się świetnie. Jedyny minusik to (jak dla mnie) to zbyt mała rola Oldmana. U mnie pewne 8. na 10.

ocenił(a) film na 7
robben76

No ale też bez przesady, film jest dobry, ale klasyką to on nie będzie. Ot przyjemne kino gangsterskie z pomysłem i świetnym klimatem.

ocenił(a) film na 8
AdWienc

Tego nie wiesz! np. CHŁOPCY Z FERAJNY stali się tak na prawdę legendą (gatunku) po kilku latach od premiery, a GANGSTER jest z 2012 roku czyli jest stosunkowy "młody", więc z jednoznacznym osądem czy nie będzie...klasyka należy poczekać, a film jak sam napisałeś ma zadatki by tak się stało.

ocenił(a) film na 7
robben76

Nie wydaje mi się, żeby tak się stało. Gangsterowi brakuje czegoś, co sprawiałoby, że o filmie będzie się pamiętać przez długie lata. "Chłopcy..." miało genialny klimat, oraz świetne aktorstwo, "Bandyta" to jak wspomniałem lekki, przyjemny film, ale nic ponadto.

ocenił(a) film na 8
AdWienc

Nie do końca się z Tobą zgadzam. Może role LaBeoufa, Hardego i Oldmana to nie kreacje oscarowe (choć z tym akurat różnie to bywa) i tym samym na miarę Roberta De Niro, czy Raya Litoty z Chłopców…., ale zagrali naprawdę dobrze, by nie napisać świetnie. I totalnie nie rozumiem ostatniego Twojego zdania. GANGSTER to nie jest film lekki i przyjemny chyba, że oglądaliśmy dwa różne filmy.

użytkownik usunięty
robben76

Gangster>>>>>Chłopcy z ferajny. Nawet Shia, którego nie cierpię, w tym filmie wypadł przyzwoicie. Do moich ulubionych scen wszechczasów należy rozmowa, w której Maggie mówi Forrestowi, że znalazła go w kałuży krwi i że bandyci nic jej nie zrobili. Scena bardzo skromna i oszczędna, ale aż ciarki przechodzą.

ocenił(a) film na 8

TAK! Zgadzam się. Krótka scena, skąpa w słowa, a ile w niej ekspresji bijącej od bohaterów. Jednym słowem majstersztyk. Wielkie kino.

ocenił(a) film na 5
robben76

czego tu nie rozumieć przedmówca wyraził swoje zdanie, że gangster to leki przyjemny film nic ponadto z czym akurat się zgadzam. Nie ma w nim porywającej fabuły, genialnej gry aktorskiej poprzez które elementy film by mnie wchłonął. Film obejrzałem i usunąłem ot jedna z wielu przyjemnych pozycji. Taka jest moja opinia przykładowo według mnie ten film oczywiście nie może być równany z chłopcami jak również z American Gangster. Każdy ma swoje zdanie i przekonywanie kogokolwiek nie ma sensu. Pozdrawiam:-)

ocenił(a) film na 6
riddick1981

Mam takie samo zdanie. Prawda jest taka, że ten film nie miał w sobie nic oszałamiającego, zwykły film gangsterski. Jedyną odmianą jest to, że akcja dzieje się na wsi, a nie w mieście.

ocenił(a) film na 4
forzamilan1

racja, film płytki jak zamulony staw. Niby gangsterskie dobre kino, ale czasem miałem nadzieję, że oglądam jakiś słaby film wyprodukowany na potrzeby którejś ze stacji TV. [[SPOILER! No i ten Forrest, niejeden superbohater z komiksów leżał by już w grobie, ale nie on, jego zabiło zapalenie płuc.]]

Plus za rolę Pearce'a i to chyba tyle, reszta jakaś nijaka.
Film można obejrzeć, ale nie spodziewajcie się jakiegoś arcydzieła na miarę "Chłopców z Ferajny" czy "Ojca Chrzestnego"

ocenił(a) film na 4
robben76

Widać że zbytnio się nie interesujesz kinem kryminalny czy gangsterskim.Dla mnie postacie w tym filmie były płaskie i jedno wymiarowe.Klasykiem to ten film zostanie dla mas podobnie jak Gangster Squad ;)Takie czasy, że kinem gangsterskim nazywa się tego typu filmy i jeszcze, stawia się je wyżej od "Godfather".Postać Guy Pearce jest prosta jak budowa cepa, brakło jeszcze aby mu rogi doczepili.

ocenił(a) film na 8
pokemon227

Staram się oglądać każdy gatunek filmowy. Po pierwsze nie stawiam tego filmu przed „Ojcem Chrzestnym”, bo to byłoby…świętokradztwo, a co do postaci (są puste – jak napisałeś) kolego to nie ten gatunek filmowy, by postacie miały „drugie dno”.

ocenił(a) film na 8
robben76

Znowu czytam komentarze do filmow, ktore bardzo lubie i znowu sie wkurzam. Chyba sobie daruje czytanie tych madrosci. Dla mnie bardzo dobra pozycja. Hardy jak zawsze swietny. Pozdrawiam.