5,3 6,0 tys. ocen
5,3 10 1 5959
4,5 6 krytyków
Generał - zamach na Gibraltarze
powrót do forum filmu Generał - zamach na Gibraltarze

Moja opinia

ocenił(a) film na 1

Moja opinia nt. tego filmu:

"Jestem bardzo zawiedziony. Film bez składu i ładu. Nie ma tam żadnego pomysłu. Jest to właściwie - jak w przypadku "Popiełuszki" - zlepek obrazów, które gdyby nie to, co wiadomo z kontekstu, byłyby dla widza kompletną enigmą. Obrazki fabularne poprzeplatane są z dokumentalnymi - również jak w "Popiełuszce". Zdjęcia wołają o pomstę do nieba! Operator
sprawiał wrażenie dziecka, które dostało po raz pierwszy kamerę, i dla którego zoom 3x jest najbardziej efektywną funkcją. Problem w tym, że operator dzieckiem nie jest, a w filmie "Generał" zapomina, że największą bronią kamery jest ruch, a nie jej zmienna ogniskowa. Montaż również stoi na niskim poziomie - mówiąc delikatnie. Przejścia od półzbliżen do mocnych zbliżeń w kilku ujęciach potrafią się zmieścić w jakichś 2 sekundach. Oczopląs murowany!
Jest też w tym filmie coś, czego pojąć nie jestem w stanie. Jest na przykład scena dialogu. Rozmawiają dwie osoby. Nagle idzie cięcie do podzielonego na dwie części kadru, gdzie pokazane są twarze interlokutorów. Czasami nawet kadr dzielony jest na troje - no, normalnie mozajka. Nie da się tego oglądać. Rozumiem, że chcieli skondensować serial, ale nie wolno w ten sposób oszukiwać ludzi. Ale, nawiasem mówiąc, i tak chyba wielu ludzi nabrać się nie da - na seans, na którym byłem przyszły 4 osoby. :P
Moja ocena 1/10."

majlo

Mnie też to dzielenie obrazu na mniejsze części irytowało. Całość wyglądała chaotycznie, mogli postarać się o większy porządek w pokazaniu tej historii. Choć słowo "historia" może jest tutaj nie na miejscu.
Postać żony Gralewskiego pokazana nie bardzo wiem po co.
Film załapał się u mnie do kategorii 'poniżej oczekiwań' a te miałem i tak naprawdę niskie.
Na seansie na którym byłem było coś koło 15 osób, tłumów oni na pewno nie zbiorą.