8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792309
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Ostatnio miałem okazję oglądać Gladiatora na kanale Cinemax 2, w wersji z innym lektorem. Jako, że jestem przyzwyczajony ( film oglądałem dziesiątki razy) do "oryginalnej" wersji z polskim lektorem, która jest, moim zdaniem, bardzo udana - srodze się zdziwiłem gdy z głośników rozległy się przecudne dziwy. Sam głos lektora jest znośny, niestety w idiotyczny sposób akcentuje on wyrazy w zdaniu. Co więcej, same zdanie są bezmyślnie przetłumaczone, niekiedy bez zwrócenia jakiejkolwiek uwagi na kontekst. STANOWCZO ODRADZAM oglądania "Gladiatora" po raz pierwszy właśnie na tym kanale, bo można sobie popsuć zabawę.

ocenił(a) film na 9
TonyMontana_fw

Ja stanowczo odradzam oglądanie jakiegokolwiek filmu, szczególnie jeśli to pierwszy seans, z lektorem. ;)

ocenił(a) film na 9
lenka96

Uważam, że wersja z oryginalnym dźwiękiem z angielskimi napisami jest najlepsza, ale zwróć uwagę, że nie każdy zna angielski. Poza tym na kanałach telewizyjnych możliwości wyboru wersji jeszcze nie uświadczyłem :). A tak z innej beczki to trzeba się cieszyć, że mamy lektorów, a nie jak w większości innych krajów, kretyński dubbing.

TonyMontana_fw

Cieszyć się z lektorów? To masochizm wszak.

Dla nieznających angielskiego są napisy.

ocenił(a) film na 9
marcin261287

Mówię o sytuacji gdy mam do wyboru albo oglądać z lektorem albo z dubbingiem.

TonyMontana_fw

Ja nie mam takich dylematów. Już dawno nie oglądam filmów w telewizji.

ocenił(a) film na 9
TonyMontana_fw

Zwróciłam uwagę na to, że nie każdy zna angielski. Mówiłam o polskich napisach. ;)

lenka96

heh zna angielski, bardzo dużo ludzi nie umie płynnie czytać po polsku ... :D

ocenił(a) film na 9
maximus_

To są dwa zupełnie różne przypadki. Pierwszy film z napisami oglądałam w wieku 6 lat. Niektóre mi "uciekały", ale mimo wszystko uważam, że było warto. Teraz też uważam, że warto oglądać filmy z napisami, mimo że sprawiają one, że koncentracja na obrazie jest trochę gorsza. Przynajmniej słyszy się aktora, a nie jego niepełnosprawną wizję jaką jest lektor.

lenka96

ale ja ci pisze, że nie każdy czyta płynnie u nas w kraju, a już ze zrozumieniem to już hit :)

ocenił(a) film na 9
maximus_

Problem tych tępaków, nie mój. Tak można ze wszystkim - olaboga! tyle osób nie zdało matury! Co teraz? Zaniżyć poziom na kolejnej? Nie. Nie powinno się rozwiązywać spraw na korzyść gorszej strony. Jeśli ktoś nie zdał matury - widocznie to nie dla niego, ewentualnie jeśli nie zdał przez przypadek (nadmierny stres, gorączka itp), ale to wyjątki, może spróbować za rok i pokazać na co stać. Gdy jest się za bardzo pobłażliwym dla głupoty, może się to skończyć tak, jak na tej grafice*.
http://www.bomba.pl/pliki/obrazki/640xXXX/417c40f97ac4c1a061af662ae3e60f925d1ef5 e1.jpg

*Abstrahując od tego, że teorię ewolucji uważam za nieprawdziwą.