8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792309
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Film owszem zrobiony z rozmachem i smakiem, ale pod spodem tego tkwi najgorsza hollywódzka sztampa, do tego niezgodna z prawdą historyczną. Mnóstwo naiwnych, głupkowatych scen, kłócących się z logiką. Ostatnia zaś scena to w ogóle jakiś popis wszystkich najgorszych schematów i kiczu. Rozumiem, że jako tzw. kino rozrywkowe film może się podobać, ale ludzie, oceny Gladiatora, artystycznie filmu niezwykle miernego, naprawdę są zawyżone.

ocenił(a) film na 8
Arzotino

Jest ziarno prawdy w tym co piszesz..ale czy mierny..ludzi zachwycil, akademie filmowa zachwycil..
Jest sztampowy, ale porusza i chyba o to tez chodzi

Arzotino

Kto mądrego posłucha?

ocenił(a) film na 8
Arzotino

Mi w tym filmie przeszkadza głównie przedstawienie niezgodnie z prawdą postaci Marka Aureliusza (stwierdzenie, że on chciał, żeby Rzym znowu stał się republiką, to całkowita bzdura) i okoliczności jego śmierci, oraz okoliczności śmierci Kommodusa. Owszem, Kommodus słynął z ekscesów, okrucieństwa i kapryśności, i faktycznie czasem walczył na arenie udając gladiatora, ale on zginął w wyniku spisku, a nie w walce z gladiatorem. I w sumie mogli tutaj do roli Kommodusa wybrać aktora z brodą, bo Kommodus nosił brodę. Od czasów Hadriana rzymscy cesarze byli brodaci.

Scena "przejścia" głównego bohatera "na drugą stronę" jest co prawda trochę kiczowata i sztampowa, ale nie przeszkadza mi tak bardzo.
Jak dla mnie film jest bardzo dobry. Nie jest rewelacyjny, ale bardzo dobry jest.
Hans Zimmer i Lisa Gerrard wykonali kawał dobrej roboty z oprawą muzyczną.

Trojden

' ale on zginął w wyniku spisku, a nie w walce z gladiatorem. '

Jedna z teorii na temat spisku głosi, że gladiator go udusił w czasie kąpieli. Mogło dojść do obrny więc mogła wywiązać się walka pomiędzy nim i gladiatorem. ;)