8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792334
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Wszechobecnu zachwyt nad Gladiatorem sklonił mnie do napisania dłuższej recenzji. Film robiony nieprzymierzając całkowicie pod Oscary, czego dowodem jest 12 nominacjii (z czego 5 zbędnych). Trudno mi jednak uwierzyć w piękno i dramatyzm filmu, bo niestety mojego umysłu nie łatwo zaćmić. Drażni mnie w filmie Hollywoodzkie podejście do niektórych spraw. Sceny bitew nie dostarczają napięcia, za to jest PATOS i krew na piasku. tak patosu jest tu co niemiara. Ridley z radościa korzysta z wszystkich efektó specjalnych, przez co odchodzi od dramatu w stronę... bajki. Tak film to niestety trochę bajka, nie do końca zgadzam się z niektórymi rozwiązaniami fabularnymi (dlaczego nikt nie uwolnił Maximusa z rąk handlarza niewolników), brak napięcia maja rekompensowac wybuchy, sceny bitew i widok koloseum. Słabo zagrał Russel Crowe- korzysta ze schematów biednego umięśninego twardziela. Ale nie odmówię filmowi rozmachu, takze w pozytywnym znaczeniu tego slowa. Ridley Scott mial piękne wizje niektórych scen- kroczenie po zbożowych polach, co zastapiło ef. specjalne dramatyzmem. piękna muzyka, wraz ze scenografią zachwycają, tak samo zachwycają, jak rola Jaqlina Phoenixa- gra na oscara. Swietna kreacja. podsumowując ładny film, z nutą dramatyzmu i uniesienia, ale nazbyt hollywoodzko przewidywalny (trochę schematyczny). W roli synka Maximusa zagrał aktorek z "Życie jest piękne"- GIORGIO CANTARINI. Co mnie ogromnie cieszy. 7/10