6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85974
6,0 42 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Chciałbym wiedzieć czego unikać :)

Przyznaję - nigdy nie widziałem Godzilli. Nigdy nie sięgałem po kino tego rodzaju. Trailer zrobił na mnie niesamowite wrażenie i przekonał mnie do wyjścia na seans, do nadrobienia kultowego tytułu.
Miałem nadzieję, że dzięki dźwiękowi, muzyce i efektom specjalnym na wielkim ekranie poczuję się spełniony pomimo ewentualnego scenariuszowego kiczu. Chociaż nie nastawiałem się na niego. Na pewno nie w takiej skali. Mój błąd. Baaardzo się rozczarowałem.

Postacie, ich zachowania na poziomie przerysowanej, sitcomowej fryzurki doktorka Crynstona i jego wschodniego kolegi po fachu, który lata z roztwartą japą idealnie odzwierciadlającą moje odczucia na sali: "zaraz. sieeet... skąd ja się tu wziąłem? halo, o czo tutaj chodzi?! halo, halo?!"
Rozwleczone sceny budujące "napięcie", którego w ogóle nie ma.
Jak tak przerysowany do bólu, bajkowo-komiksowy scenariusz ma utrzymać jakikolwiek klimat? Koszmarna nuda. Bajczeka, w której można znaleźć trochę dramatu, miłości, akcji, nauki.
Do tego dwa robale, którym bliżej do robotów niż do robali.
Efekty specjalne i dźwięk to zdecydowanie za mało. Moje największe rozczarowanie. A miało być tak pięknie... Nie polecam.

Zastanawiam się czy można pozytywnie ocenić ten film nie patrząc przez pryzmat sentymentu.

ocenił(a) film na 10
medicine77x

Seria Star Wars, Lord of the Ring, Hobbit itd.