6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85974
6,0 42 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

W jakim kierunku zmierza współczesne kino to ja nie wiem. Transformers - rycerz Jedi walczący mieczami świetlnymi i jeżdżący na smoku - to już jest upadek totalny. Mniej heroiny więcej mleka. Taki trailer widziałem przed Godzillą. Po wstrząsie mentalnym zaczął się jednak seans. i tak:

1. Godzilla wypadł nadspodziewanie dobrze - koncepcja i nawiązanie od oryginału - w filmie o wiele lepiej niż na trailerach i plakatach.
2. Walka świetna, choć faktycznie atomowy promień µogłby być użyty na dystans. Japończycy jednak aranżowali walki potworów zgodnie z zasadami sztuki wojennej - najpierw osłabianie sie na dystans a potem zwarcie. Amerykanie ot mają chyba wrodzone, że nie rozumieją przestrzeni i muszą dziubdziać.
3. Muto skrzydlaty nie potrafiłby latać machając skrzydłami przy swojej masie i rozmiarach. Masa rośnie do sześcianu a pole powierzchni do czego?
4. Godzilla jest przyjazna dla ludzi i pod tym względem to kontynuacja filmu z 2004. I dobrze, bo takie filmy lubię
. GOdzilla pomaga ludziem a ludzie - Godzilli.
5. Wynika z filmu, że MUTO pasożytowały na Godzillach, przynajmniej na nie niektórych. A Godzilla polowała na dorosłe. Dlatego te nie mialy szansy z profesjonałem.
6. Nie wiem, czy one siedziały w kokonie i hibernowały czy wykluły się z jaja w tym szkielecie na początku?

7. MUTO były szansą dla ludzkości. Porozwalałyby arsenały atomowe, rozwaliłyby elektrownie i pozdychałyby nie?

8. Amerykanie maja obsesję na punkcie jajek itp. Alieny jedne.
9. MUTO najłatwiej by mogli rozwalić Rosjanie wystrzeliwując swoje pociski strategiczne.
10. Wojsko to głupki. Już te sto tysięcy ludzi by mogli sobie podarować w obliczu zagłady świata.
11. Scena z pociągiem słaba. Nie mogli od razu helikopterem? Nie wiedzą jak się zabezpiecza pociąg? Wysyła się pociąg specjalny przed nim.
12. Fakt - wojsko słabe.
13. Rodzinak - spięta z MUTO fatum, bierze odwet poprzez niezniszczalnego porucznika Forda, kŧóry gorzej niż Bednarski 3 razy ginie i nic.
14. Godzilla ma moce: załatwia MUTO ogonem, ma atomowy promień i regenerację - o to chodziło. Hołd dla produkcji Toho jest widoczny.

ocenił(a) film na 6
Smok_Eustachy

3. Smoki teoretycznie też ale w filmach latają. To jest film Sci-fi dlatego można to wytłumaczyć, że MUTO maja jakąś specjalną budowę ciała itd. jako ciekawostke zapodam że według naukowców trzmiele przy stosunku wielkości skrzydeł do masy tez nie powinny latac ale one mają to gdzieś i latają, ot zagwozdka :P
4. Godzilla jest neutralny, kieruje sie instynktem drapieżnika, na koniec odeszła po prostu bo nie miała tam juz nic do roboty.
5. Tamtego Godzillę mogła zbić grupa Muto albo mógł być po prostu chory, stary itd. Godzilla tez jest źródłem promieniowania dlatego na nim pasozytowały.
6. Jeden wykłuł się z jaja przy szkielecie (mniejszy samiec) a drugi (samica) wykłuła się z tego uspionego, który przenieśli - było omawiane. Stadia rozwoju MUTO jest taki jak motyla - jajo- stadium przechodnie- poczwarka osobnik dorosły.
7. Nie pozdychałyby tylko wróciłyby pod ziemię tak jak to zrobiły gdy promieniowanie na ziemi sie zmniejszyło - ponownie, była o tym mowa w filmie
8. w sumie wiekszość zwierzat jest jajorodnych i jest to najbardziej efektywny i najszybszy sposób rozmnażania dlatego nic dziwnego że takie potwory rozmnazaja się w ten sposob
9. Jak widac o paru scenach MUTO miał na tyle twardy ,,pancerz" że rakiety mu nawet nic nie robiły, poza tym jakoś nie widze opcji żeby Rosjanie wystrzelili sobie ot tak pociski na terytorium USA.
10. W każdym filmie o Godzilli wojsko to po postu mięso armatnie :P
11. Nie mogli lecieć ponieważ cała elektronika w promieniu iluś tam kilometrów od MUTO dostawała kręćka a on lazł za tą bombą. Przeciez pociąg był zabezpieczony a przed nim jechał pociąg/drezyna a co kilkanaśce kilometrów były rozstawione posterunki - było o tym mówione podczas narady przed misją.
13. Fakt- klasyczne zabili go i uciekł

ocenił(a) film na 10
miyamoto1

Smoki są magiczne.

ocenił(a) film na 7
Smok_Eustachy

Armia parę razy się przydała, jako odwracacz uwagi w czasie walki między potworami.

ocenił(a) film na 10
polonusx

Mogli dać najprostszy zapalnik mechaniczny do bomby: stalowa linka przytwierdzona do ziemi. GNOL podnosi bombę, linka pęka i kaboom.
Mogli użyć bomby paliwowo-powietrznej.