6,0 86 tys. ocen
6,0 10 1 85974
6,0 42 krytyków
Godzilla
powrót do forum filmu Godzilla

Pojawiła się plotka jakoby wytwórnia Tōhō (posiadające prawa do Godzilli) wymusiła na ludziach z Legendary Pictures, aby w filmie Garetha Edwardsa stworzono potwora za pomocą techniki komputerową, ale także aby skorzystano z tradycyjnej dla japońskiej wytwórni metody umieszczenia aktora w ciężkim kostiumie Godzilli. Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie Tōhō ma więcej do powiedzenia, aniżeli wcześniej przy powstawaniu filmu Emmericha, to może być całkiem możliwe, że Japończycy będą życzyć sobie, aby zachowano pewne kluczowe i kultowe już aspekty starej serii.

Oto rzekomy projekt nowego kostiumu [ http://www.godzilla-movies.com/media/godzilla_design.jpg ]

Jednak ta plotka jest NIEPOTWIERDZONA, gdyż nie pojawiło się jak dotąd żadne oficjalne oświadczenie ze strony twórców nowej Godzilli odnośnie wykorzystania tej dość archaicznej techniki w restarcie, którego premiera ma mieć miejsce w 2014 roku.

ŹRÓDŁO [ http://www.godzilla-movies.com/news/654 ]

ash_williams85

Kostium czadowy :D

ocenił(a) film na 10
ash_williams85

pomysł z kostiumem jest ekstra ale wyglad tego kostiumu nie bardzo juz mogł by byc troszke inny(lepszy) godzilla z lat 90 moim zdaniem najlepszy wyglad cos na wzór tego mogło by byc moze bardziej grozniejszy wyglad

ocenił(a) film na 10
krychu772

ale to tylko moja mysl :) wiem ze to tylko plotka :)

ocenił(a) film na 10
ash_williams85

Bardzo dobrze że Toho pilnuje interesu.

ocenił(a) film na 9
ash_williams85

A mi się pomysł nie podoba. Mamy XXI wiek do licha ciężkiego i nie uważam by wsadzenie kolesia w gumowe wdzianko było odpowiednim ruchem. Tak wiem, fani to kochają ale chciałbym mroczny film z przesłaniem, i w doskonałej oprawie graficznej a nie powrót do lat 50-ch, żeby film wyglądał jak kino klasy B. Tak wiem, liczy się przesłanie bla bla bla... ale jedno do jasnej ciasnej nie przeczy drugiemu. Gdzie jest napisane że jeśli potwór będzie komputerowy to film będzie zły? Poza tym hej... Frank Darabont i Legendary sprawuje piecze nad tym filmem. Serio myślicie że to spieprzą? Zważywszy że większość ich filmów jest udana, jak nie wszystkie? Rozumiem ostrożność ToHo po Godzilli Emmericha ale to jest przesada...

ocenił(a) film na 7
Zilla

Nie panikujmy na zapas. Trzeba pamiętać, że to tylko plotka. Jakoś nie chcę mi się wierzyć, żeby taki reżyser jak Gareth Edwards zgodził się na coś takiego. Być może szkic jaki podałem pochodzi z któregoś, wcześniejszego podejścia przygotowywanego przez Toho. Aczkolwiek jestem całkowicie na tak, jeśli chodzi o wykorzystanie w filmie zarówno w większym stopniu CGI jak i w mniejszym animatroniki, co do zaś tzw. "suitmation" sam nie jestem przekonany. W filmie dla najmłodszych "Gdzie mieszkają dzikie stwory" z 2009 roku mieliśmy przykład mieszanej techniki, kombinacji kostiumu z grafiką komputerową i zdało to egzamin na szóstkę, ale czy w thrillerze takim jak Godzilla coś takiego ma racje bytu? Z rożnych źródeł jakich udało mi się znaleźć w internecie wynika, że jednak wszystkie trzy potwory będą tworzone komputerowo.

ash_williams85

To nie jest concept art kostiumu z nowej produkcji, a z filmu "Godzilla 2000".

Co do plotki, ja byłbym za, uwielbiam klasyczne efekty.... ale wątpię by coś takiego miało miejsce. Nie te czasy.

ocenił(a) film na 7
Grievous

Dzięki za potwierdzanie. Też coś czułem, że może to pochodzić, z któregoś filmu tworzonego kiedyś samodzielnie przez wytwórnie Toho. Osobiście uważam, ze nie ma szans na to, abyś my ujrzeli ponownie, chyba, że twórcy szykują dla nas jakiś easter egg.

ash_williams85

Nie zdziwiłbym się gdyby był właśnie jakiś easter egg związany z kostiumem. Np jakaś narada wojskowa, dowódcy omawiają plan walki z potworem, a w tle makieta miasta z kostiumem Godzilli w środku ;)

ocenił(a) film na 10
ash_williams85

Możliwe jest, że zastosują efekt komputerowy i kolesia w kostiumie tak jak aktorom daje się śmieszne kostiumy i obrabia się je komputerowo (robią tak kręcąc cut-scenki do niektórych gier). Podobny zabieg widziałem w jednej z zapowiedzi do Uncharted 3 więc japończycy zapewne chcieliby takiego kompromisu

ocenił(a) film na 8
ash_williams85

Najlepszym według mnie wyjściem jest przygotowanie animatronicznych modeli poszczególnych elementów ciała potwora (np. pysk), a ujęcia z Godzillą w całej okazałości kręcić przy pomocy motion capture bądź po prostu sprawnie wykorzystać CGI. Podobnie było z filmie z 1998 roku, gdzie niektóre ujęcia powalały, ale w innych niestety było jeszcze widać niedoskonałości CGI. Dzisiejsza technika pozwala na wiele więcej i dobrze wykorzystana da miażdżący efekt.

ocenił(a) film na 7
ash_williams85

Bez przesady. Japońce rozwinięci technologicznie, a film nadal kręcą w lateksowych/gumowych kostiumach.

ocenił(a) film na 7
MagdalenaPatterson

To tylko plotka. Z teasera jaki był puszczany w lipcu 2012 roku na targach Comic-Con w San Diego wynika, że wszystkie trzy potwory będą tworzone komputerowo, a film będzie dużo bardziej poważniejszy, aniżeli to co nam raczył zaserwować Roland Emmerich.

ocenił(a) film na 9
ash_williams85

A co to za stwory?