Nie mam pojęcia co chcieli udowodnić przez to - Street Games i jeszcze ta giwera
BUlszit
Nie czepiałbym się jeszcze tego pistoletu. Gorsze jest zakończenie, nic nie wyjaśnia i pozostawia niedosyt, ogólnie poprawnie zrealizowany film. Gdyby nie ten cholerny koniec - szlag.
a ja z kolei nie wiem czemu takie dziwne jest zakonczenie, ze go zamordowal ten koles i z jakiego powodu ???
wie ktos o co tu chodzi ???
Spoiler Wg Janka zamordowano za to że chciał dość prawdy w sprawie Pyjasa i komuś sie to nie spodobało trochę brzmi to jak z amerykańskiego filmu al mi sie akurat podobało a tak w ogóle to Krauze dziś sie wstydzi tego filmu i uznaje go za swą porażkę.
Ja nie wiem, co było niejasne w zakończeniu. Pokazało, że pomimo transformacji, zmian itd. tak naprawdę nic się nie zmieniło. Historie tych dwóch młodych mężczyzn były analogiczne, przez cały film bardzo wyraźnie to sugerowano. A morał z nich jest taki - będziesz się pchał gdzie nie trzeba, to cię zmiotą. Takie skomplikowane?
Rzeczywiście, zakończenie NIC nie wyjaśnia. Może jest to jednak jakaś przenośnia? Sprawa zamordowania Pyjasa jest w zasadzie do dzisiaj niewyjaśniona.
nie wiem czy czytałem jakieś książki publicystyczne, ale zakończenie jest jak najbardziej realistyczne. sb pozbyło się osoby niewygodnej, szukającej prawdy. wiele takich przypadków w naszej historii, choćby z afery fozz albo "samobójstwa" w więzieniach od spraw papały czy olewnika.
A plakat faktycznie jest żałosny, ale chyba wiem, co przyświecało twórcom. To lata 90-te, moda na "męskie", gangsterskie kino i ten gnat miał przyciągnąć uwagę widza. Chyba.