Grzesznicy

6,8 10 1 79799
7,1 98   krytyków
Grzesznicy
Recenzja Grzesznicy
Jakkolwiek ironiczne jest to, że film opowiadający, jakby nie było, o życiu wiecznym, do kin na całym... czytaj więcej
Nie tylko Ryan Coogler stworzył najlepszy film w karierze, ale i Michael B. Jordan zagrał w nim swoją życiową rolę. Ta dwójka uwielbia ze sobą współpracować – zresztą "Grzesznicy" mówią tu sami za siebie. Obecny rok nie zdążył się jeszcze w pełni rozkręcić, a Coogler już w kwietniu wypuścił film, który jest – i pewnie będzie do samego końca –  jedną z najlepszych pozycji  trwającego 2025 roku. więcej
Zacznijmy bez ceregieli: "Grzesznicy" to film, który nie pasuje do żadnej półki. Żadna platforma streamingowa nie będzie wiedziała, pod jaki gatunek go podpiąć. I bardzo dobrze. Bo to kino, które żyje własnym życiem – brudnym, chaotycznym, pulsującym jak zranione serce, wyjącym jak stara gitara, uginająca się pod ciężarem wszystkich amerykańskich grzechów. więcej
„Horror” o wampirach z nutką westernu? Tym właśnie jest (moim zdaniem) – najnowszy film Ryana Cooglera. Reżysera i scenarzysty, który ma na koncie takie tytuły jak Czarna Pantera czy Creed. Tym razem zabiera nas do Luizjany, gdzie opowiada historię dwóch braci bliźniaków – Elijaha i Eliasa Smoke’a (obydwaj grani przez Michaela B. Jordana), którzy po latach spędzonych w gangsterskim Chicago wracają do rodzinnego miasteczka, by odciąć się od przeszłości i zacząć wszystko od nowa. więcej
Ryan Coogler w końcu wypuścił film, który nie opiera się na niczyjej biografii, komiksie ani franczyzie. I wyszło mu coś na kształt amerykańskiej, gotyckiej przypowieści, która zaczyna się jak rasowy dramat obyczajowy. więcej
Już od pierwszych sekund filmu "Grzesznicy" reżyser Ryan Coogler daje jasno do zrozumienia, że nie będzie to kolejny horror, w którym liczy się tylko strach i krew. To kino o wiele bardziej świadome - zrodzone z bólu, wiary i potrzeby zrozumienia, skąd biorą się nasze grzechy. Akcja przenosi nas do Missisipi w roku 1932, w sam środek dusznego Południa, gdzie dwaj bracia-bliźniacy, Smoke i Stack (obaj grani przez genialnego Michaela B. Jordana), próbują odnaleźć siebie w świecie zbudowanym na przemocy, rasizmie i duchowych ranach Ameryki. więcej
Od zapowiedzi marvelowego „Blade'a” z Mahershalą Alim, Ryan Coogler zdołał napisać scenariusz drugiej odsłony „Czarnej Pantery”, a następnie po śmierci Chadwicka Bosemana, przepisać film i go nakręcić. Dziś stan „Blade'a” jest nieznany, zaś Coogler prezentuje swój własny, autorski pomysł na walkę z wampirami. Niech jednak nie zmyli Was ta koncepcja, bo „Grzesznicy” oferują coś znacznie ciekawszego, niż kilogramy czosnku, hektolitry krwi i stosy drewnianych kołków. więcej