Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 288 tys. ocen
7,2 10 1 287643
5,4 57 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

8/10 ma to coś

ocenił(a) film na 4

za co pokochaliśmy "stare" gwiezdne wojny, walki na miecze świetlne fantazyjne pojazdy kosmiczne i obce światy. Film można oglądać wiele razy i się nie nudzi.

ocenił(a) film na 5
zonk_2

Bez porównania gorszy od oryginalnej trylogii, ale jednak ma w sobie drobną nutkę tej fantazji, która była w starych epizodach. W Ataku Klonów i w Zemście Sithów już tego nie było, i to jest ich największa wada (choć Zemsta Sithów sama w sobie zła nie jest)

zonk_2

Według mnie masz racje ta część, Stara trylogia i Zemsta Sithów ma to coś, takie coś, że film Ci się nie nudzi. Według mnie film zasłużył na 8/10

ocenił(a) film na 10
zonk_2

Dla mnie wszystkie mają 10/10, bo jestem fanem :) IV część widziałem za komuny jeszcze jak miałem z 7 lat.
Co prawda Lucas ma odchyłki na duperele rodem z Ulicy Sezamkowej, ale można to znieść jakoś.
Dwóch rzeczy można żałować w poprzedniej trylogii - bajerów cyfrowych, no i przede wszystkim scen walk na miecze. No ale nawet dzisiaj można bez zbytniego narzekania je oglądać, w końcu IV część wypuszczono w 77r i na tamte czasy to, co zrobili, było mistrzostwem świata.