Jak to możliwe że premiera polska dopiero w lutym 2012, a ja byłem w Polskim kinie już w 1999?
Rozumiem że to data premiery filmu w 3D, ale film był wyświetlany już dawno więc opis powinien to odzwierciedlać.
Mam trochę inne pytanie, Gwiezdne Wojny ( filmy ) są zrobione na podstawie książek? Czy najpierw był film a potem książki powstały?
Najpierw byl film :) Potem spro ksiazek np Przewodnik Po Vaderze czy cos takiego ;)
Najpierw nakręcono filmy, potem stworzono ich adaptacje książkowe. Jednak przypadek "Nowej nadziei" jest inny, pozwolę sobie wkleić cytat z Ossusa: "Adaptacja książkowa została wydana na sześć miesięcy przed premierą filmu i opierała się na wczesnej wersji scenariusza. Chociaż na okładce widnieje nazwisko George'a Lucasa, prawdziwym autorem - czy raczej ghost-writerem - był Alan Dean Foster. "
Cieszyłbym się gdyby teraz jakaś wytwórnia filmowa zaczęła kręcić filmy na podstawie książek ( dośc sporo ich jest :) ) Bo raczej nowych epizodów już nie będzie, no nie?
Mało prawdopodobne. Na początku Lucas planował trzy (czy cztery) trylogie. Stworzył dwie. I oznajmił, że nie będzie kolejnych epizodów i nie życzy sobie, by takowe powstały po jego śmierci. Ale co jakiś czas i tak pojawiają się plotki ich dotyczące. Wątpię, by coś powstało na podstawie książek starwarsowych, gdyż to Lucas dotąd tworzył fabułę. Planuje się nakręcenie serialu aktorskiego, jest już kilka animowanych seriali i jakieś dwa filmy, w których występują ewoki.