Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 288 tys. ocen
7,2 10 1 287632
5,4 57 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Jak to możliwe że premiera polska dopiero w lutym 2012, a ja byłem w Polskim kinie już w 1999?
Rozumiem że to data premiery filmu w 3D, ale film był wyświetlany już dawno więc opis powinien to odzwierciedlać.

ocenił(a) film na 9
buli_999

mysle ze to blad filmwebu;] data premiery w polce to 17 września 1999

ocenił(a) film na 10
kendor

to nie jest błąd:) ma wyjść w technologii 3D :)

ocenił(a) film na 9
buli_999

Mam trochę inne pytanie, Gwiezdne Wojny ( filmy ) są zrobione na podstawie książek? Czy najpierw był film a potem książki powstały?

ocenił(a) film na 7
canizares2

Najpierw byl film :) Potem spro ksiazek np Przewodnik Po Vaderze czy cos takiego ;)

canizares2

Najpierw nakręcono filmy, potem stworzono ich adaptacje książkowe. Jednak przypadek "Nowej nadziei" jest inny, pozwolę sobie wkleić cytat z Ossusa: "Adaptacja książkowa została wydana na sześć miesięcy przed premierą filmu i opierała się na wczesnej wersji scenariusza. Chociaż na okładce widnieje nazwisko George'a Lucasa, prawdziwym autorem - czy raczej ghost-writerem - był Alan Dean Foster. "

ocenił(a) film na 9
canizares2

Cieszyłbym się gdyby teraz jakaś wytwórnia filmowa zaczęła kręcić filmy na podstawie książek ( dośc sporo ich jest :) ) Bo raczej nowych epizodów już nie będzie, no nie?

canizares2

Mało prawdopodobne. Na początku Lucas planował trzy (czy cztery) trylogie. Stworzył dwie. I oznajmił, że nie będzie kolejnych epizodów i nie życzy sobie, by takowe powstały po jego śmierci. Ale co jakiś czas i tak pojawiają się plotki ich dotyczące. Wątpię, by coś powstało na podstawie książek starwarsowych, gdyż to Lucas dotąd tworzył fabułę. Planuje się nakręcenie serialu aktorskiego, jest już kilka animowanych seriali i jakieś dwa filmy, w których występują ewoki.

ocenił(a) film na 8
buli_999

Ja również byłem na Mrocznym Widmie w Warszawskim Kinie Capitol zimą 1999 lub 2000 r. Data polskiej premiery jest błędna? Chyba, że w kinie wyświetlali z pirata, ale to chyba nie możliwe?