7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346715
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

Witam, poszukuje wersji ,która jako pierwsza zagościła w kinach.
Czyli tej gdzie nie ma pod tytułu "Nowa nadzieja" oraz Jaba jest aktorem.
Czy wie ktoś gdzie mógłbym znaleść choć część niej ??
Pozdrawiam..

użytkownik usunięty
Eastwood_filmweb

Nie wiem, czy Cie to usatysfakcjonuje, ale na Peb są części starej trylogii. Z tego co pamiętam, mają podtytuły. Większość z nich to medium quality TVrip z lektorem. Jednak są bez dokrętek, poprawek, efektów specjalnych, kosmici to aktorzy w maskach, krótko mówiąc zachowany klimat tamtych lat, a w trzecim filmie duch Vadera jest taki jak trzeba - sorry za spoiler. Życzę miłego oglądania.

ocenił(a) film na 8
Eastwood_filmweb

Cześć
Kiedy była wyświetlana pierwsza (IV) część Gwiezdnych Wojen czyli w 1978 roku nie było jeszcze w Polsce takiego przemysłu filmowego jak obecnie.
Ja sam mam oryginalne kasety (i tylko kasety) właśnie wydania z 1993, gdzie jeszcze część defakto czwarta nosiła nazwę Gwiezdne Wojny bez podtytułów.
Dopiero później kiedy miało wejść na ekrany "Mroczne Widmo" dla celów komercyjnych wprowadzono nazwę "Nowa Nadzieja".
Na każdej kasecie są pokazane zmiany które zostały dokonane oraz jak owe sceny pierwotnie wyglądały. Sam wtedy kupiłem tzw. wersję specjalną za bajońskie wtedy pieniądze i jeszcze właśnie z pierwotnymi nazwami.
Z naszymi wspaniałymi korektorami Film Webu zupełnie nie mogę się dogadać żeby zmienili daty premier w Polsce pierwszych trzech części pomimo iż wszyscy fani tego cyklu świętowali na mazurach trzydziestolecie w Polsce.
Nie wiem jak to jest na płytach DVD.
Na kasetach filmy są tylko z napisami bez lektora. Tak yo wygląda naprawdę.
Pozdrawiam Krzysiek
ps. jeżeli będziesz miał jakieś pytania wyślij na adres:
krzysztof.zdzieborski@interia.pl