7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

Każdy zna Gwiezdne Wojny i każdy je uwielbia. Jednak początki były troche skromniejsze w porównaniu z tym co jest teraz.
Ciężko powiedzieć coś czego nie powiedziała każda inna osoba - to arcydzieło. Każdy film z osobna jak i cała trylogia. Świetnie napisana historia, wspaniały świat, rewelacyjny rozwój postaci, i techniczny majstersztyk który nie postarzał się po ponad 30stu latach.
Ale skupmy się na tym konkretnym filmie. "Nowa Nadzieja" jest bardzo dobrym filmem, jednakże moim zdaniem, pozostaje w tyle za dwiema późniejszymi odsłonami.
Jest to film z genialnym scenariuszem, dobrze zawiązaną akcją, klimatem, efektownymi scenami jednak.... nie jest on aż tak angażujący.
Może to dlatego że to dopiero początek? Prawdziwe pole do popisu dają kontynuacje, które rozwijają wszystkie wątki.
"Nowa Nadzieja" ma wszystko, ale jednak czuć jakiśtam niedosyt.

Wiem, że ten komentarz brzmi popmatycznie i głupio, ale mam nadzieje że niektórzy chociaż zrozumieją o co mi chodzi.

mim1312

Uwielbiam Gwiezdne Wojny właśnie za fabułę i mimo, że efekty specjalne nie są jakieś oszałamiające, to podziwiam twórców za pracę włożoną w budowanie tych wszystkich makiet i scenerii.
Muszę przyznać że Nowa Nadzieja nie dostarcza wszystkiego, czego widz pragnąłby zobaczyć, ale może twórcy potraktowali trylogię jako jedno dzieło i nie starali się dostarczyć wszystkiego już w pierwszym filmie.

ocenił(a) film na 10
mim1312

Odpowiedź jest prosta - zmiana reżysera. George Lucas wymyślił wspaniały swiat Gwiezdnych Wojen oraz archeologa Inidiane Jonesa, ale na scenariuszach, a właściwie materiałach do scenariusza już się powinno skończyć. On nie potrafi sprawnie reżyserować co widać po nowej trylogii Gwiezdnych Wojen. Do Powrotu Jedi i Imperium Kontratakuje obsadzono na tym stanowisku inne osoby i to właśnie jest jest jedynym powodem dla którego Nowa Nadzieja odbiega od dwóch pozostałych odsłon trylogii.

ocenił(a) film na 10
mim1312

Sentyment, sentyment, sentyment.
Od tego wszystko się zaczęło także dla mnie. Myślę, że każdy ma film lub kilka, które widział w wieku szczeniackim i które wywarły na nim ogromne wrażenie.

Gwiezdne wojny IV
Batman
Indiana Jones i Poszukiwacze Zaginionej Arki.

Co pozostało? Uwielbiam sci/fi, superbohaterów i bohaterów wychodzących z każdej opresji z uśmiechem na ustach.