7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

b.dobry

ocenił(a) film na 8

Nie jestem jakąś wielką fanką SW, ale jak na razie III część najbardziej mi się podobała
(Obejrzałam 4/6 - więc jestem w trakcie:). Jestem też pod wrażeniem IV. Biorąc pod uwagę
w którym roku zostało to nakręcone, efekty są naprawdę IMO bardzo dobre. No i R2D2-
bezbłędny. Uwielbiam tego małego robocika, a w tej części odegrał bardzo dużą rolę:)

DiatJoghurt

Jak to możliwe, że przybywają kolejni fani SW? Niesamowite jak wielkie piętno SW odciska nawet teraz ;) Daj znac jak obejrzysz wszystkie części i co o nich sądzisz.

ocenił(a) film na 8
Maniek2008

Obejrzałam wszystkie części i muszę powiedzieć, że VI jest moją ulubioną, akcja Imperium vs Ewoki rządzi:))) Oceniłam 9/10, później w kolejności IV i III. Te trzy części były najfajniejsze. Teraz muszę sobie sprawić dużą figurę r2d2 do mieszkania;) Pozdrawiam!

DiatJoghurt

pamiętaj, że są 2 wersje tych samych filmów (od 4 do 6) Oryginalna i z poprawionymi efektami specjalnymi + dodane sceny wyciete z oryginalnej wersji. Ale wogole to super, ze Ci sie podoba. Milego odladania :)

ocenił(a) film na 7
DiatJoghurt

Ja też obejrzałam SW po raz pierwszy w życiu (a leci mi pod trzydziestkę) i nigdy nie rozumiałam, co ludzie widzieli w tej trylogii. No i... zwracam honor, już z nikogo się nie będę śmiała, bo SW to naprawdę dobry cykl. A już w ogóle jeśli wziąć pod uwagę efekty specjalne z '77 roku- pozostaję pod wrażeniem!

ocenił(a) film na 7
DiatJoghurt

I ja jestem w trakcie oglądania serii SW po raz pierwszy. Na razie pozytywnie, jestem w połowie drogi.
Zastanawia mnie jedno - jak to jest, że pierwsze 3 części powstały po kolejnych 3... Mógłby mi ktoś obeznany to wyjaśnić?

ocenił(a) film na 9
msmietana11

Lucas tak zrobił ponieważ do ukazania pewnych rzeczy w nowej trylogii (I II III) w tamtych latach nie miał odpowiedniej technologii (np. ukazanie planety-miasta Coruscant).

ocenił(a) film na 7
ringos

Aha.. poczytałem trochę na temat i rozumiem... Trochę mnie odstraszał wizja oglądania filmów z lat 70' ale skoro polecacie to najpewniej sięgnę po kolejną trylogię :)

ocenił(a) film na 9
msmietana11

Ja bardzo polecam. :)