Ogólnie oceniam film bardzo dobrze, dużo nawiązań do starej trylogii, humorystycznych dialogów itd. Ale postać Kylo Rena była denna, płytka i słabo zagrana, bardzo to psuje obraz filmu. Kreowany na nowego Darh Vadera, niby mroczny, bezwzględny, pełen nienawiści, no i nawet im to wychodziło - do momentu kiedy zdjął maskę i okazało się, że gra go jakiś gimnazjalista. Miał być straszny, a okazał się śmieszny. Mam nadzieje, że zginął na tej planecie i już go więcej nie zobaczymy. Zdecydowanie najsłabsze ogniowo filmu.
Serio, Co wy macie do Kylo Rena ?
To o niebo ciekawsza, bardziej oryginalna i nieoczywista postać niż jakikolwiek pomysł Lucasa (patrz Darth Maul albo Grevious) i wcale nie próbowano z niego robić Nowego Dartha Vadera
Darth Maul - Jest zły, wygląda jak zło, wyrządza zło, marionetka Palpatina, nic nie mówi, jego charakter to zło, zostaje zabity w najprawdopodobniej pierwszej walce z Jedi. Ratuje Epizod 1. (Jeden Film)
Grevious - Jest go mało, ale zabił więcej Jedi niż Maul. Nawet spoko. Niestety przedstawionym niżej do pięt nie dorasta. (Jeden Film)
Dooku - Praktycznie najlepsza rzecz w epizodzie 2. Postać fajna, Pan Lee jak zwykle spisał się genialnie. Był Jedi przeszedł na ciemną stronę. (Dwa Filmy)
Darth Vader - Ikona, co więcej pisać, postać genialna, choć często z sentymentu do starej trylogii wiele osób nie potrafi wykryć że w nowej Nadziei był troszkę płytki. Zmienia się w późniejszych epizodach, przechodzi na stronę jasną na koniec itd.. (3 filmy w sumie 4, w sumie jakby liczyć Anakina to 6)
Darth Sidious - Inteligentna postać, umiejąca omotać, intryguje td, mistrz Maula i Vadera, imperator itd. (5 filmów).
No więc podsumowując nie wiem jak można oceniać postacie po jednym filmie, te lepiej ocenianie Dooku, Sidious, Vader, były w kilku filmach, raz gorzej raz lepiej to wychodziło, ale widać zmianę w ich zachowaniu itd. Np. Imperator był tylko hologramem w epizodzie 5 i co wzbudzał od razu grozę? NIE? Np. Snoke, powiedzcie mi co o nim wiecie poza tym że był hologramem, jest zły, jest mistrzem Kylo i dowodzi tym nowym imperium? A niektórzy hjetują ze w porównaniu do imperatora słabo, dno itd...