Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261454
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Szukam oficjalnych nawiązań, wydawnictw (książek, komiksów) które zostały wydane może przez same studio Lucas Arts, a może na ich licencji - które z wielkim prawdopodobieństwem mogą się stać podwalinami przyszłych cześć. Interesuje mnie ich fabuła. Mogą być także solidne fanowskie kontynuacje, filmy.
Za kompetentne odpowiedzi z góry dziękuje.

rtyu

Spis wszystkich książek: http://gwiezdne-wojny.pl/tekst.php?nr=91
Licencję wydaje LucasBooks, więc są to materiały oficjalne. Jednak już zapowiedziano, że Epizod VII będzie zupełnie nową historią i nie wiadomo czy twórcy uszanują kanon.
Na Bastionie poczytasz też o komiksach i fanowskich filmach. Miłej zabawy.

PS. nie jestem redaktorem Bastionu.

ocenił(a) film na 2
Zakrza

he spoko, thx

ocenił(a) film na 7
Zakrza

no własnie... KANON... bardzo bym chciał żeby go nie zniszczali, właśnie jestem świeżo po lekturze ''Apokalipsy''... patrze na swoją biblioteczkę... te godziny polowania na allegro żeby skompletować Nową Ere Jedi... nie wiemy gdzie na osi czasu umieszczą trzecia trylogię... obawiam się że po tym punkcie (lata po Nowej Nadziei) wszystko - knigi, komiksy... wypadnie z oficjalnego kanonu... szkoda by było niszczyć spójność świata o który dbano przez tyle lat.

A tak z gdybania... chciałbym zobaczyć w kinie wojnę z Vongami... próbuje sobie przypomnieć czy już widziałem na ekranie cywilizacja podobna do Vongów - istot które wyrzekły się całkowicie technologi i cala ich cywilizacja oparta jest na biologi... broń, pancerze... nawet żywe kosmiczne myśliwce...

Blue_Beetle

Ja jestem na erze "Dziedzictwa Jedi". Co prawda mam też trzy pierwsze tomy "przeznaczenia", ale jeszcze nie czytałem. Wg. plotek i patrząc po obsadzie vII może dziać się ok. 50 lat po RotJ, czyli akurat po okresie do którego sięgają książki.

ocenił(a) film na 7
Zakrza

hmm... tak na dobra sprawę to obsady jeszcze nie ma... wielka trójka... sam nie wiem czy właśnie tego bym chciał... zostawił bym ich w spokoju a wziąłbym się za okres 150-200 lat po NN... mogli by oszczędzić komiksowe "Dziedzictwo"(Legacy), przygody Ceda przypadły mi do gustu. opowiedzieć co się działo później... nie poszatkowali by kanonu, kasa by i tak leciała, ugłaskali by trochę starszych fanów aby wilk był syty i owca cala...

Blue_Beetle

Wiem, że nie ma, ale sądząc po wypowiedziach to wielce prawdopodobne, że wrócą. Ja tam nie mam jakiegoś ulubionego okresu w EU. Byleby zachowali kanon.

ocenił(a) film na 7
Zakrza

w pełni się zgadzam... znaki na niebie i ziemi puki co wskazują na powrót Trójki... tylko gdzie by tu można się wstrzelić do chronologii z 3 nowymi pełnometrażowymi filmami nie rozwalając kanonu ? naprawdę trudne to będzie

Blue_Beetle

W zasadzie aktualnie wielka Trójka ma w przybliżeniu tyle lat, co w ostatnich książkach, więc da się.

Jeśli zabawią się w okres "kilka" lub "kilkanaście lat" po Powrocie Jedi, to proponowałbym Lucas Film zrobić kolejną trylogię w formie "film w filmie". Niech siódma część zacznie się sceną z teatru, gdzie 60-letni bohaterowie oglądają inscenizacje dawnych bitew, po czym Luke zaczyna wspominać przeszłość z aktorami ze sceny. Dzięki temu książki mogą być kanonem (to tylko spektakl teatralny, a pamięć Luke'a może szwankować) jak również film (pamięć Luke'a jednak jest dobra, a spektakl rzetelny z historią). Fani mogą wybrać co im bardziej odpowiada.

ocenił(a) film na 7
SS_93

no tak sobie właśnie policzyłem ze Hamill ma 61 lat, a w ''Apokalipsie'' najpóźniejszej chronologicznie książce Luke ma 62