Gwiezdne wojny: Skywalker. Odrodzenie

Star Wars: The Rise of Skywalker
2019
5,8 91 tys. ocen
5,8 10 1 91124
4,2 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Skywalker. Odrodzenie
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Skywalker. Odrodzenie

GDYBY...

ocenił(a) film na 10

Gdyby trylogia disneyowskich sequeli miała numerację 9, 10, 11 filmy dzięki temu prostemu trickowi były by odbierane bardziej przychylnie. Disney chciał wcisnąć fenomen całej dotychczasowej sagi w swojej prywatnej trzeciej trylogii, następnie oferują nam obce uniwersum retrospekcje oraz nacisk na sentymentalizm do oryginalnej trylogii. Historia opowieidziana przez studio Disney nie jest chronologiczna względem sagi. Dziwi mnie fakt, że żaden developer, który bierze miliony za swoją pracę nie mógł pomyślec o takim prostym rozwiązaniu, dzięki temu prostemu zabiegowi tj. numeracji 10-12, ludzie wiedzieliby, że to wszystko będzie wytłumaczone w filmach 7,8,9. Tam mieli możliwość pokazania genezy Nowego Zakonu Jedi z Lukiem Skywalkerem czy chociażby przemiany polityczne na Nową Republikę, niedobitki po Imperium. Teraz zalewają nas komiksami czy spin offami, które już nie naprawia chronologii filmów. Trylogia Disneya miała dobry potencjał, ciekawe lokacje, fajnego antagonistę, głównego bohatera płci żeńskiej co było niespodziewane, niepotrzebnie jednak robili przepoczwarzenia schematów z oryginalnej trylogii. Oburza mnie to jako fana i to jest moje zdanie. Poza tym Disneyowi nie dałbym ułożyć regulaminu PGRu, a co dopiero kontynuować sagę SW.