- Rodzice Rey nie zabici przez Palpatine'a ale wręcz przeciwnie - przez fanatycznych rebeliantów czy tam postrebeliantów którzy chcieli zlikwidować resztki gnębiącej ich dynastii. To by wprowadziło o wiele ciekawszy konflikt między jej pochodzeniem, a jasną stroną, oraz miało by po prostu większy sens. Skoro już TLJ sugeruje że dobrzy nie zawsze są dobrzy to chyba nie byłoby to specjalnie kontrowersyjne.
- Wątek dziewczyn dla Poe i Finna usunięty, Finn się żeni z Rose, Poe zostaje mianowany generałem i to już go satysfakcjonuje.
- Knights of Ren nie istnieją.
- To Finn jest synem Lando, a nie jego nowa dziewczyna córką. Dowiaduje się o tym wprost od ojca. Jedną niepotrzebną postać mniej.
- Anakin objawia się Kylo a nie Han. Opowiada mu jak przejście na ciemną stronę było błędem i nigdy nie jest za późno.
- Haker z TLJ hakuje C3PO, żeby była akcja to w międzyczasie trafia do niewoli i trzeba go ocalić. Kolejna niepotrzebna postać mniej.
- Hux okazuje się szpiegiem bo przejrzał na oczy i zrozumiał, że jego los jest w 100% zależny od zachcianki jakiegoś Sitha nad nim. Wtedy wybiera demokrację. Ucieka razem z protagonistami i dowodzi później oddziałem rebelianckim, złożonym ze zbuntowanych, wcześniej podległych mu szturmowców. Trochę jak w rodzimym "Jak rozpętałem II wojnę światową" oddział legii cudzoziemskiej... Odegra później KLUCZOWĄ rolę w bitwie o Exegol. Skoro ma zdradzić tych złych to przynajmniej w jakiś spektakularny sposób. Na koniec filmu dostaje order i zaprzyjaźnia się z Poe, Finnem i resztą grupy.
- W scenie z Imperatorem Rey jest poddana silnym rozterkom, z jednej strony jest jego wnuczką, ma mimo wszystko sentyment do własnego dziadka. Próbuje bawić się w Luke'a i nawrócić Sheeva w ostatniej chwili. Ten ją wyśmiewa i próbuje zabić Kylo błyskawicami mocy, wtedy Rey to przerywa blokując błyskawice mieczem świetlnym, które wbrew jej woli uderzają w mocno osłabionego imperatora który ostatecznie umiera. Może i trochę znajome, ale z drugiej strony spójne.
- W ostatniej scenie Rey odpowiada "Just Rey", nazwisko jest nieważne. The end.
Macie jakieś inne pomysły?