Harry Angel

Angel Heart
1987
7,6 51 tys. ocen
7,6 10 1 50952
7,7 42 krytyków
Harry Angel
powrót do forum filmu Harry Angel

Po raz kolejny jest dowód na to, że aby przekonująco opowiedzieć historię o diable, potrzeba zdolności nie tylko warsztatowych ale i artystycznych. Parker znakomicie zamącił atmosferę i bardzo klarownie poprowadził narrację. Obsadził w głównej roli Rourke`a, aktora o aparycji wyjętego spod prawa pijaczka, który sprawdził się wyśmienicie jako detektyw w potrzasku. A De Niro jako Lucyfer... cóż, także wyszedł obronną ręką, lecz nie jest to raczej rola jego życia.
Podobały mi się też sceny grania muzyki, czy to w klubie czy na ulicach Nowego Orleanu - widać reżyser ma słabość do tej dziedziny sztuki.
Mocny, chwilami dosłownie brutalny, z pewnością nie dla widzów o słabych nerwach. I cholernie mnie to odpowiadało, że nie jest to horror w stanie czystym.
8,5/10.

ocenił(a) film na 8
Thommy

Masz rację, film b.dobry. i zakończenie niesamowite.
Ja dałbym 9 ale nie podobał mi się nadmiar krwi

ocenił(a) film na 8
Kain

A mnie sie wydaje, ze to bylo dobre. Inaczej film nie bylby tak dosadny, wyrazisty, emocjonalnie nacechowany. Istotna role odegrala w nim muzyka, ktora tez mi sie podobala (murzynskie rytmy;) no i przede wszystkim kapitalny, niezrownany w roli detektywa-stracenca Rourke. Kiedy on na koncu przezywal koszmar i ja go po czesci przezywalem. To sie nazywa umiejetne granie na emocjach:)
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Thommy

MOże i dobrze że było dużo krwi ale takie zbezczeszczone zwłoki to nie jest miły widok. MOgli to trochę umiarkować

ocenił(a) film na 6
Kain

Dobry choc szczerze mowiac mnie ten film troche rozczarowal, spodziewalem sie czegos wiecej i to zakonczenie dosc przewidywalne. Byc moze w latach kiedy wyszedl zakonczenie nie bylo przewidywalne bo malo takich filmow bylo ale teraz jest tego pelno.6/10

ocenił(a) film na 8
clenoman

Teraz jest tego pelno, w sensie, ze jest duzo filmow z diablem jako bohaterem glownym? Nie jestem tego taki pewien, a mnie zakonczenie uderzylo i zaskoczylo, choc widzialem juz kilka fabul z szatanem, wiekszosc starszych od filmu Parkera.

clenoman

Urzekł mnie mroczny klimat w stylu noir tego filmu. Praktycznie z każdym oddechem czuć ciężar zła w powietrzu. Niestety zakończenie a raczej pointa filmu była przewidywalna gdyż nasuwała się na myśl już po pierwszym spotkaniu Harrego z Luisem.
PS. Swoją drogą film daje do myślenia i uświadamia nas, że tak na prawdę nigdy nie możemy być do końca pewni kim jesteśmy.

ocenił(a) film na 8
czesio86

Pius, mnie takze urzekl klimat tego filmu. Malo, ze jest to kryminal to na dodatek opowiada o diable, a ja takie mieszanki krwisto-wybuchowe wprost uwielbiam;) A zakonczenie, kiedy Mickey krzyczy do Roberta: 'Wiem, kim jestem!' to po prostu wstrzas emocjonalany, jakie rzadko sie zdarza ogladac, zwlaszcza we wspolczesnym kinie.