Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Harry Potter and the Sorcerer's Stone
2001
7,5 447 tys. ocen
7,5 10 1 447085
6,8 53 krytyków
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
powrót do forum filmu Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Magiczne przedmioty posiadające ogromną moc obrosły w legendę. Po bardzo długim czasie
zapomniano, że istnienie tych rzeczy jest prawdziwą częścią tej opowieści. Legenda przerodziła
się w bajkę, czytaną dzieciom. Bajka mówi o trzech braciach, którzy przechytrzyli śmierć.
Pierwszy, najstarszy, umarł, bo chciał być potężniejszy od śmierci. Drugi z nich umarł z tęsknoty
za dawną miłością. Trzeci zaś stanął przed śmiercią jak równy z równym. Po wielu latach od
powstania legendy narodzili się mężczyźni, którzy odpowiednio pasują do braci. Dzieli ich różnica
pokoleń, a nie tak jak braci, wiek. Nie są braćmi, jednak są ego samego statusu krwi. Jesteś
pewien, że znasz znaczenie tej legendy? Wiesz, do kogo naprawdę nawiązywała legenda?
Pomyśl uważnie, wysil swój umysł, by znaleźć ukryty przez J.K. Rowling sens w tej legendzie.
Odpowiednicy braci wcale nie mieli w posiadaniu atrybutów, opisanych w opowieści. I bracia i
przedmioty w gruncie rzeczy były częściami dwóch innych historii. O kim mowa?

ocenił(a) film na 9
fifi39

Lord Voldemort - chciał być potężniejszy od śmierci
Severus Snape - tęskił za dawną miłością
Harry Potter - stanął ze śmiercią jak równy z równym

ocenił(a) film na 6
lukw

To nie może być Voldemort, bo on jest pół na pół - mama czarownica, tata mugol, a tu jest napisane, że każdy z nich ma ten sam status krwi. :)

użytkownik usunięty
OkayNaszymZawsze

Każdy z nich jest pół krwi. Harry pochodzi z rodziny gdzie matka pochodziła z rodziny mugolskiej, a ojciec był czarodziejem i to z szanowanego rodu. Snape też przecież jest pół krwi jak sam siebie określał "książę półkrwi", a Voldemort jak sam zauważyłeś jest pół na pół. Więc wszystko się zgadza.

ocenił(a) film na 6

Faktycznie, nie pomyślałam o tym, że Lily była z mugolskiej rodziny. (:

ocenił(a) film na 6

Poprawiam swoją poprzednią wypowiedź, bo to ja mam rację.
Lily była osobą z rodziny niemagicznej, ale sama była czarodziejką.
To tak, jakby powiedzieć, że dzieci Rona i Hermiony są półkrwi, bo Hermiona wychowywała się w rodzinie mugolskiej.

ocenił(a) film na 10
OkayNaszymZawsze

No bo dzieci Rona i Hermiony są pół krwi, więc nie wiem z czym masz problem.

ocenił(a) film na 8
OkayNaszymZawsze

Snape też tak jest. Mama czarownica, tata mugol

ocenił(a) film na 7
lukw

Zamiast Harrego powinien być Dumbledore i wszystko się zgadza, łącznie ze statusem krwi.

ocenił(a) film na 8
Jacke32

Zamiast Snape'a moim zdaniem :D

fifi39

A Dumbledore nie był czasem czystej krwi ?! Jego ojciec trafił do Azkabanu za zabicie mugoli, a matka też była czarwonicą... Ludzie, zacznijcie czytać ze zrozumieniem...

im_jacks_wasted_life

Mój błąd, Dumbledore był jednak półkrwi, ale nie stanął przed śmiercią z podniesionym czołem. Obsesja na punkcie Insygnió śmierci doprowadziła go do założenia pierścienia Gaunta, na którym ciążyła klątwa. Dumbledore już od lat młodzieńczych chciał oszukać śmierć. A z miłości tym bardziej nie umarł.

użytkownik usunięty
fifi39

Zamieściłeś ten temat na forum każdej części? Widziałam na pewno na trzech.

ocenił(a) film na 8

Chciałem szybkiej odpowiedzi :D