Wszedłem tu bo byłem ciekawy opinii na temat tego filmu, myślałem że zobaczę same zachwyty nastolatków a tu aż mnie zaskoczyło, zupełnie coś odwrotnego :o. Powiem tak fanem Pottera nie byłem, ze względu na jego młodzieżowy charakter, ale odkąd zobaczyłem tą część to zmieniłem zdanie, film doskonały, poruszający, muzyka powala, wręcz oskarowe role, ja się zachwyciłem :)...
Przeczytaj książkę, to ci zachwyt minie natychmiast :).
Faktycznie komuś kto jej nie czytam może się ten film podobać, nie wiem, trudno mi spojrzeć z tej perspektywy.
I tu jest wasz problem, bo to jest portal o filmie a nie o książce !!
Być może książka różni się od filmu, i nie ma w nim wielu wątków z książki, ale to jest film, to zupełnie odrębne medium które rządzi się odrębnymi prawami, i czym innym porusza.
Wiele powstało filmów na podstawie książki nie mając z nią nic wspólnego -to skrajne przypadki.
Ale do rzeczy film był naprawdę wspaniały, to było naprawdę zaskakujące -piękna gra aktorska -wszystkich, a ten aktor co grał młodego Voldemorta to majstersztyk !!, Doskonały był Radcliffe, Watson, Grint(Ron), Gambon(Dumbeledore)...., wreszcie zobaczyłem tam ludzi a nie dzieciaków i ich role, wreszcie było tam sporo uczucia i fantastycznych epizodów sytuacyjnych, które były wreszcie niezwykle naturalne i prawdziwe, juz sam nastrojowy początek z pięknym podkładem muzycznym mnie zaciekawił, niezwykle nastrojowy i smutny.
Generalnie film jest zupełnie inny niż poprzednie części w których była niezwykła sztuczność i jakaś taka infantylność, było widać że to film dla dzieci tutaj już tak nie jest.
Jak już ktoś napisał w filmie jest jakaś nietypowa świeżość, lekkość i płynność, w końcu z nudnego filmu dla nastolatków zrobili fajny film dla nastolatków.
Aktorzy juz trochę podrośli i to twórcy wykorzystali bardzo zręcznie, mamy wiele scen romantycznych i tragicznych, które wyszły naturalne, dopiero tam można dostrzec że w tym filmie grają ludzie a nie dzieciaki, wszystko to powiązane sensowną fabułą i muzyką....