Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325794
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

co myślicie o tej scenie? Miała być dwuznaczna, jest dwuznaczna? CZy w zamyśle reżysera miała pokazać dorosłość seksualna bohaterów i bedące między nimi napięcie seksualne? Szczerze ja to tak odebrałem i nie mówcie zaraz że jestem zboczony itp - pytam poważnie poniewaz sceny nie bylo w ksiazce i jakby nie patrzec jest dosc nietypowa..

ocenił(a) film na 7
elfik_5

mi pierwsze co to przyszlo na mysl ze Harry nie umial wiazac butow xd

pitu18

ej , serio , sama dość dziwnie tę scenę odebrałam ;dd.

ocenił(a) film na 5
elfik_5

Głupi się przyznać, ale mnie też od razu się skojarzyło... Trochę to dla mnie szokujące, ale przychylam się do myśli, iż miała być dwuznaczna. No bo co? jaki był sens tej sceny, jeśli nie zamiar skojarzenia się starszym widzom z pewną sprawą? Trudno uwierzyć, ale niech ktoś mi wytłumaczy co innego miała ta scena oznaczać? Taki bezsensowny i głupi Yates chyba jeszcze nie jest?

ocenił(a) film na 7
AdamCFC

Dzięki bogu że ograniczyli się tylko do takiej sceny skoro mieli takie ciągutki:)

elfik_5

Mnie również ta scena skojarzyła się wiadomo z czym i moim zdaniem był to zamierzony efekt. Młodsi nie zrozumieją a dla starszych będzie to jednoznaczne. Zabieg niewątpliwie udany.

elfik_5

wiecie :P ale napięcie seksualne to się rozładowuje dając buzi albo rzucając się w ramiona, a nie wiążąc buty ;P a dawanie buzi jest dozwolone na filmach od 12 ;P
moim zdaniem, scena ta ma wydźwięk szowinistyczny ;P a nawet mocno sułtańsko-arabski ;D no poza tym, że dziewczyna się wstydziła ot tak po prostu wpic Harremu w usta ;)

goniakania

jakoś w pokoju życzeń nie była taka wstydliwa ;)
ale fakt tez miałam skojarzenia

tess_harding_2

Jak dla mnie ta scena była żałosna, nie wiem może nie wyczułam ukrytego przekazu ;/ Trudno będę z tym żyła...

ocenił(a) film na 8
Kingusia_92

Kingusia92 bo jestes dziewica i nigdy GO nie poczulas w sobie :)

Kingusia_92

rzeczywiscie. tez tak to odebralam;d
albo gdy Ron wyszedl ze skrzydla szpitalnego , po tym jak przez sen powiedzial imie Hermiony, a ona na snidaniu pyta go takim lekko rozgoryczonym tonem
- " Nic nie pamietasz juz z tamtej nocy?"
byc moze cos przekrecilam, ale ogolem mialo to mniej wiecej taki sens;d

gosiukukuk

i powiem szczerze, ze w zadnej czesci nie wyczulam takiej nutki seksualnosci jak w tej;d

gosiukukuk

No tak, musiała być "nutka seksualności" bo praktycznie 3/4 filmu była o problemach z dziewczynami w trudnym okresie dojrzewania.

NN_

Z płcią przeciwną, to miałam na myśli. :- ) (Żeby nie było, że kogoś dyskryminuję.)

gosiukukuk

no i Ron do H. "Już to zrobiliście?"

tess_harding_2

wlasnie w tkich momentach starsi sie smiali, mlodsi nie wiedzieli o co chodzi. w filmie bylo kilka takich dwuznacznych scen;d

tess_harding_2

''rzeczywiscie. tez tak to odebralam;d
albo gdy Ron wyszedl ze skrzydla szpitalnego , po tym jak przez sen powiedzial imie Hermiony, a ona na snidaniu pyta go takim lekko rozgoryczonym tonem
- " Nic nie pamietasz juz z tamtej nocy?" ''

Ta scena mnie zaintrygowała. Myślę, że niewielu ludzi to zauważyło.

ocenił(a) film na 8
Kingusia_92

dla mnie tak samo... najgorsza scena w filmie. W ogóle jakoś nie pasowały mi te sceny z Ginny i Harrym ;/

ocenił(a) film na 10
elfik_5

to było mega żałosne hahaha.
wtedy to już przesadzili xD

xxxAnetkaa99xxx

Wpierw pomyślałam "Ona klęczy przed nim"...zaś potem pomyślałam to co chyba wszyscy na sali (sądzac po chichotach) pomyśleli.No dziwne to troche.

Saorise4

mi się skojarzyło z niewolnicą. wiąże mu buta... ech

tess_harding_2

to tez jest takie blahe spostrzezenie, ale czy zauwazyliscie jak Cormac patrzac na Hermione lubieznie oblizuje palce?;d

gosiukukuk

widzieliśmy :D hehe
myślę, ze te sceny pokazują, ze to nie są już dzieci, ale prawie dorośli

tess_harding_2

to jest dla mnie naprawde mile zaskoczenie, ze nie probuja na sile ugrzecznic bohaterow, bo ci maja po 16 lat a w swiecie czarodziejskim to juz krok od doroslosci;)

gosiukukuk

wiadomo, ze w nastolatku buzują hormony.
dobrze, ze scenarzyści nie traktują ich tak jak w poprzednich częściach. dorastają i pewne rzeczy siedzą im w głowach

ocenił(a) film na 6
elfik_5

Ta scena mnie zaskoczyła, ale przede wszystkim zażenowała. To i idiotyczne zachowania Lavender to imho najsłabsze sceny w filmie...

tommik8110

co do Lavander- dno, dno i jeszcze raz dno. mało kto mnie w filmach o Potterze tak denerwowal jak ona. z resztkami cierpliwosci patrzylam na nia. byla tak obrzydliwie cukierkowa, ze az po prostu rzygac sie chcialo. okey w ksiązce, Lav tez byla przeslodzona i bardzo zakochana w Mon-Ronie, ale tutaj jej rola byla az przerysowana.

ocenił(a) film na 8
tommik8110

Ta scena była przykra. W ogóle jak to zobaczyłam to pomyślałam "Okej, co to ma być?" :P No bo but mu się rozwiązał a ona się rzuca do wiązania...xD

Larienne

no niewolnica jednym słowem. usłużna kobieta. harry będzie miał z nią raj na ziemi

tess_harding_2

To w ogóle nie w charakterze Ginny, nie uważacie? Kurcze, w książkach była o wiele fajniejszą i silniejszą osobowością.
Btw mi się scena z niczym nie skojarzyła w kinie, o ja naiwna. ;)

asztaka

w książce ginny była dośc nieśmiała w stosunku do H dlatego taka śmiałośc to nie podobne do niej. zwłaszcza, ze ona nie starała się o względy pottera

ocenił(a) film na 6
elfik_5

na moim seansie reakacja na tą dwauznaczną scenę rownież nie była jednoznaczna - można było się dosłyszeć wszystkiego od smiechu, przez ciche pokaszliwanie, do odgłosu zakłopotania...

ocenił(a) film na 5
Mr_MarQx

Natomiast moja pierwsza myśl:
"To Harry jest już taką ciotą, że jego dziewczyna musi mu buty wiązać, bo sam nie umie?" xD
Scena może była dwuznaczna, ale nie słyszałem żadnych dźwięków na sali, które sugerowałyby zakłopotanie...:D

ocenił(a) film na 7
elfik_5

u mnie na seansie było większość "starszych" widzów, na oko 16+ (nie było małych dzieci, chociaż wersja była z dubbingiem) i wszyscy najbardziej śmiali się wlaśnie na tego typu scenach...

ocenił(a) film na 5
monao92

Mam pytanie. Jako, że nie przyjrzałem się dobrze tej scenie, a chciałbym ją obejrzeć jeszcze raz. Jest na youtubie czy coś? Jak tak, to podaj ktoś adres :P.

ocenił(a) film na 8
elfik_5

Była dwuznaczna chyba z zamierzenia reżysera. Ale tylko starsza publika mogła zrozumieć jej sens :D Tak jak hasła: "Zamknij oczy, żeby cię nie kusiło" xD Ginny była genialna!!:D

ocenił(a) film na 7
elfik_5

Ponieważ jestem gentlemanem i odnoszę się do kobiet z szacunkiem, gdyby Ginny próbowała schylić się i zawiązać moją rozwiązaną sznurówkę schyliłbym się natychmiast, w żadnym razie nie pozwalając jej na to, delikatnie chwyciłbym ją za ramiona uniósł do pozycji stojącej i wtedy całował, o ile by mi na to pozwoliła.To co pokazał reżyser świadczy o tym, że nie potrafi szanować kobiet i uczy chamstwa młodych mężczyzn.Żenua...

Dyskobol

Zgadzam się w 100%!!! Scena ta mnie zażenowała, czułem się, jaky Ginny była niewolnikiem Harry'ego. Okropne;/ Nie spodobało mi się to. Reżyser mógł sobie darować tego typu świnstwa...I nikt mi nie powie, że to wina mojego "braku poczucia humoru". Raczej wina tego, że posiadam mózg...

ocenił(a) film na 7
Fleth

Ta scena bardzo źle świadczy o reżyserze i jego szacunku do kobiet(w książce tej sceny nie ma), źle także świadczy o Danielu R. że tą scenę zagrał i nie zaproponował zmian.Co do tego że Bonnie Wright zgodziła się zagrać tak poniżającą scenę dla kobiety, jeśli kobieta szanuje sama siebie, to mężczyźni też ją będą szanować, doskonale widać to w tej scenie, kobieta poniża się, mężczyzna nie reaguje.Oczywiście składa się na to odpowiednie wychowanie w szacunku dla samej siebie oraz z jakim efektem podejścia do kobiet został wychowany mężczyzna.Jeśli mężczyzna idąc ulicą, w miejscu publicznym trzyma swoją kobietę dłonią za pośladki, to znaczy że jej nie szanuje i my to mężczyźni doskonale wiemy.Wiemy też z jaką kobietą mamy do czynienia, wiemy że ta kobieta nie szanuje siebie samej.

ocenił(a) film na 8
elfik_5

Gdy w kinie (na seansie na którym byłem xd ) była ta scena to wszyscy tak polewali że szok odrazu myśl że Harry Potter nie umie wiązać butów. I co on by bez tej Ginny zrobił ;] ...