Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325794
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Siema.. Pytanka:

1. Czym Voldemort się tak wyróżnia, że wszyscy się go boją ? Wiem, że jest potężny, ale skąd ta potęga się u niego wzięła ?
2. Czemu nie zabił Harrego jak był mały ?
3. Czemu ma taką szpetną gębę ?
4. Dlaczego uczniom nie wolno wchodzić do zakazanego lasu ?
5. Dlaczego co roku zmienia się profesor od obrony czarnej magi ?
6. Którego profesora lubicie najbardziej ;p ?

Sorki za ten nawał pytań, i liczę na szczere odpowiedzi ;]

Gataeu

Na piewrwsze trzy nie mam siły odpiywać, bo trochę juz późno, mam nadzieje, że jakiś inny zagorzały fan ci odpisze ;))
Tak więc:
4. Zakazany las, jak jego nazwa wskazuje jest zakazany. Pozatym jest w nim niebezpiecznie, różne stwory itp.
5.A to jeden sam nie chciał, następny umarł, inny jeszcze był zwolnenikiem Voldemorta. Ogólnie te stanowisko było ryzykowne ;D
6. Profesora?hm...Ja lubię profesor McGonagall, ona zawsze jakoś dobrze mi się kojarzyła i oczywiście Hagrida i Dumbeldore (łzy mi kapnęły jak umierał(*)).
Oglądałaś tylko film, tak? Wsztstkie?

blue_paradise_angel

Sorki za błędy...jak już mówiłam późno ;P

blue_paradise_angel

Nie wiem, czy czytałeś/aś książki i widziałeś/aś filmy, bo to ma kluczowe znaczenie, ale odpowiemj szczerze ;)

1. Voldemort posiada ponadprzeciętną moc i właściwie jedyny czarodziej, Dumbledore może się równać z nim w pojedynku, na dobrą sprawę trochę go przewyższał. Poza nim, wiele osób, nawet potężnych czarodziejów, nie przetrwałoby dwóch minut pojedynku z czarnoksiężnikiem. Voldemort stworzył coś na wzór tego co Hitler w naszym świecie. Skąd się wzięła potęga? Podejrzewam, że po prostu z chęci, ambicji. Chęć władzy, zazdfrość jest wielkim motorem motywacji. Oczywiście nieśmiertelność zapewnił sobie w inny sposób, ale tu odsyłam do szóstego tomu/filmu.
2. Jeśli nie czytałeś/aś książki:
Pewna nauczycielka Hogwartu przepowiedziała Albusowi Dumbledorowi upadek Voldemorta. Przepowiednia została podsłuchana przez Śmierciożercę i dostarczona V.
Czarny Pan tak się przeraził, że postanowił zniszczyć Harry'ego jako niemowlę bo to o nim, w tym wypadku, mówiła przepowiednia. Zjawił się w Dolinie Godryka, uśmiercił ojca chłopca. Gdy chciał dopełnić celu, mama Harry'ego, Lilly, zasłoniła go własnym ciałem, błagając Voldemorta, żeby zabrał ją zamiast niego. Oczywiście Voldemortowi nie robiło to różnicy kogo zabije i zniszczył Lilly. Jednak taki czyn, Najwyższa Miłość, zostawiła na Harrym tarczę. Takiej magii nie rozumiał i nie doceniał V. Skierował na niemowlę różdżkę. Jednak zaklęcie śmiertelne odbiło się rykoszetem i trafiło w Czrnego Pana, którego część duszy została wyrwana z ciała i zamieszkała w małym Harrym. Reszta uciekła, by schronić się.Czemu nie zabił Harrego jak był mały ?
3. Kto?
4. Zakazany Las jest w I tomie przedstawiony jako ponure i straszne miejsce w którym żyją Wilkołaki, Akromantule [ olbrzymie pająki ] i wiele innych niebezpiecznych stworzeń. To jasne, że uczniom z I klasy wejście do lasu bez opieki groziłoby utratą życia a przynajmniej zdrowia. W późniejszych tomach las traci nieco na znaczeniu w porównaniu z powrotem Voldemorta i odzyskiwania przez niego potęgi.
5. Istnieje przesąd [ który też potwierdza JK Rowling ], że od czasu CHĘCI objęcia tego stanowiska przez Voldemorta, ten stołek jest zaklęty. W sumie od kiedy widzimy życie w Hogwarcie ciąg okoliczności zawsze prowadzi do utraty posady/życia/zdrowia profesora/profesorki.
6. Czy ja wiem? Po co Ci to? :>
Dumbledore, Snape, McGonagall, Lupin...
Nie ma chyba jakiegoś, którego bym nie lubił, aczkolwiek Umbrigde, Quirell, Lockhart nie budzą mojej wielkiej sympatii. Binns jest w sumie obojętny, po prostu nauczyciel, który chce solidnie wykonać swoją robotę.

Rutlawski

5. Poniewaz Voldemort gdy nie dostal posady nauczyciela OPCM rzucil klatwe na to stanowisko:P Ktora minela gdy umarl;p

ocenił(a) film na 6
Hermioneczka

Oglądałem 5 części Harrego, na 6 się do kina wybieram. Książek nie czytałem, bo nie lubię ogólnie filmów/książek fantastycznych, ale Harrego obejrzę, bo ciekawią mnie jego dalsze losu ;]

Odnośnie pytania 3, chodzi o Voldemorta..

Jeszcze pytanko:

Czym był/jest Zakon Feniksa, jaka była/jest jego rola, kiedy powstał, ogólnie czym on jest ;p

ocenił(a) film na 6
Gataeu

1. I jakim cudem, taki słaby i młody czarodziej jak Harry jest w stanie pokonać Voldemorta ?
2. Po co Snape zabił Dumbeldora ?
3. Jakie specjalne skille/zdnolności posiada Harry i Vildemort ? (rozumienie węży etc)

Dzięki wszytkim za pomoc ;D

Gataeu

1. voldek pokonal sie sam, po szczegóły do ksiazki
2. na poczatku zlozyl przysiege, matce malfoya ze jesli malfoy go nie zabije to snape dokonczy robote. W przypadku zlamania przysiegi zginalby.
3. atak kuperkiem (obaj), nie powstrzymana szarża +3, laserowy wzrok u voldka, kamuflaż u pottera (okulary) xD

do tego stroj volda to toga mistrza +2 do mocy, +200 do many

;D

Gataeu

No to tak:
Zakon Feniksa to organizacja, która ma na celu przeciwstawianie się złu (czytaj Voldemort;p)
Powstał podczas jego pierwszego działania w świecie czarodziejów (tj ok 13 lat przed 4 częścią). Należy do niego np Dumbledore, Snape, McGonagal, Lupin, Tonks, Mundungus, Moody itd.

1. Chodzi o które pokonanie (jak był mały?)
2. Snape zabił Dumbledore'a, ponieważ ten był skażony klątwa z pierścienia i już umierał. Dumbledore nie chciałrównież, aby Draco stał się mordercą (co by było jego moralna klęską) i dlatego poprosił o to Snape'a.
3. Harry - rozumie węże
Voldemort - węże, latanie bez użycia miotły, czytanie w myślach

Gataeu

1. jest silniejszy i do tego zly ^^
2. mama obronila harrego
3. efekt koncowy wskrzeszenia.
4. jak to nie wolno ? ;D
5. to same przypadki ^^
6. Snape, ma skilla i wiedze do tego gnebi tych pedalkow z gryfindoru ^^

tymczass

1. To potężny czarnoksiężnik, dzięki temu że ma horkruksy i zapewne studiował czarą magie i pogłębiał największe tajniki czarnej magii
2. Mama obroniła go zaklęciem(miłość czy coś w tym stylu) i on jest wybrańcem tak było w przepowiedni.
3. Od tworzenia Horkruksów i ciągłęgo odradzania się
4. Jest tam dużo niebezpiecznych stworzeń : pająki,centaury itd ale i tak chodzą
5. Dlatego że Dumbledore nie pozwolił nauczać Voldemorta obrony przed czarną magią, od tamtej pory na tej posadzie ciąży klątwa xD
6. Dumbledor,Snape

tymczass

Widzę,że kolega też woli Slytherin...no cóz ja odpowiem tylko na 1 pytanie.Bo Lord Voldemort mordował,morderstwo wśród niewinnych budzi strach,strach daje respekt,co w rezultacie daje potęge!Bo widzisz,Czarny Pan jwst niezwykle uzdolniony,jest ideałem..ale to dokładnie objaśniła koleżanka wyżej..

ocenił(a) film na 6
miri92

O jaki pierścień chodzi, i dlaczego Malfoy chciał zabić Dumbeldora ?

ocenił(a) film na 6
Gataeu

I co to Horkrusy ? I jak można zbić Voldemorta sskoro on nieśmiertelny ? ; o

Gataeu

Polecam książkę,bo to podstawowe treści do zrozumienia moja droga.Masz duże braki:)Horkruksy to przedmioty w których ktoś umieścił czastke duszy.

Gataeu

Horkruksy to przedmioty, w których Volddemort umieszczał część swojej duszy, i dzieki temu stawał się nieśmiertelny. Dopóki nie zniszczy się wszystkich horkruksów, nie można ostatecznie zabić Voldemorta. Pierściań o który pytasz jest jednym z tych horkruksów.

fred1221

Malfoy chciał zabić Dumbledorea, bo kazał mu to zrobić Voldemort

ocenił(a) film na 6
fred1221

Skoro Dumeldore był lepszy od Voldemorta, to jak taki Malfoy miałby go zabić ? ;o

fred1221

Ja mam pewne pytanie, zadam je tu, bo dla jednego pytania nie opłaca się zakładać nowego tematu.

Dlaczego podczas wyprawy po Horkrusa Harry'ego i Dumbledore'a nie mogli oni po prostu wylać substancji znajdującej się w misie, w której był medalion, dlaczego trzeba było to wypić?

Ewodia

Dlatego,że ten eliksir był zaczarowany,jedyne co można z nim było zrobić to wypić a wypicie go mialo udaremnić zdobycie horkruksa.W bolesny sposób.Voldziu tak to zrobiłże eliksiru nie można było dotknąć,transmutowac,wylać itp...

ocenił(a) film na 7
Gataeu

w/w pierścień to pamiętka rodzinna gauntów (czyli rodziny voldemorta od strony matki). oczko tego pierścienia to kamień wskrzeszenia, jeden z trzech insygniów śmierci z ostatniego tomu ;)
dumbledor miał tą poparzoną rękę, ponieważ pomimo chęci zniszczenia pierścienia, który był już horcruxem nałożył go na palec (kłania się historia życia dumbledora, również z ostatniego tomu;))

diaanaa18

Voldemort wcale nie wierzyl ze Malfoy zdola zabic Dumbledore'a. Wyslal go na ta misje bo jego ojciec, Lucjusz Malfoy zawiodł w Ministerstwie Magii gdy mieli wykrasc przepowiednie. Tym samym chcial sie zemscic i patrzec jak rodzice cierpIA widzac jak syn coraz bardziej sie pograza.

ocenił(a) film na 10
Gataeu

1. Od urodzenia miał dużą magiczną moc a stał się nieśmiertelny, bo stworzył horksusy. Są to przedmioty w których jest cześć duszy człowieka dzięki czemu nawet jeśli ciało zostanie zabite to się nie umiera. Kiedy miał największą potęge była to potęga strachu i nieufności. Nikt nie wiedział komu ufać i każdy się bał. Dla Voldiego śmierć innych jest niczym.
2. Próbował ale jego matka oddała za niego życie i tym samym uaktywnikła starą magię silniejszą niż śmierć [niż Avada Kedavra]. I zaklęcie się odbiło.
3. Voldi umie rozmawiać z wężami i poprzez magię jak i tworzenie horksusów, czyli cierpienie duszy upodobnił się do węża. Przynajmniej ja to tgak rozumiem.
4. W zakazanym lesie są różne potwory takie jak te pająki, czy nawet centaury, które nie lubią zbyt ludzi. Jest to po prostu niebezpieczne.
5. Ponieważ Voldi chciał nim być a kiedy mu Dumbledore odmówił rzucił klątwe na tą posadę.
6. A to pytanie po co? Ja Snape'a. Z powodu tego, że jest świetny w tym co robi- eliksiry i z powodu tego o czym czytamy w 7. Nie powiem o co chodzi, bo jeśli oglądasz tylko filmy nie chce ci popsuć siódmej ekranizacji.

Pozdro.

ocenił(a) film na 6
joker1993

dzięęęęęęęęęękkkiiiiiiiiii wszyyyssssstkiiimmmmm ;]

użytkownik usunięty
Gataeu

Aby jednak lepiej to zrozumieć, należy przeczytać książkę;)

A co do pytania 3. - Voldemort dużo eksperymentował z magią, no i tworzył te całe horkruksy, więc jego odrażająca mordka to taki skutek uboczny. Zresztą z nią jest bardziej przerażający.

ocenił(a) film na 6

Te pytania są bez sensu. Teoretycznie wszystko macie wytłumaczone w filmie, jeśli oglądaliście wszystkie 7 to już napewno. Ale oglądanie tego filmu pomijając lekturę książki jest według mnie jednak bez sensu. Stąd właśnie rodzą się tego typu pytania. I nie ma sensu nawet odpowiadać na nie, bo pojawią się kolejne.

Nie można jednoznacznie powiedzieć dlaczego Voldemort ma taką moc. Trzeba by się zagłębić w jego całą historię( która jest notabene w książce) oraz w jego korzenie( o których nikt tu chyba jeszcze nie napisał). Jak wiadomo Voldzio jest potomkiem Slytherina, a to też robi swoje, bo zdolności magiczne często są dziedziczone.