Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325794
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

W całym Harrym Potterze wkurza mnie to dlaczego ci wszyscy czarodzieje są tacy zacofani technologicznie i tak nie obeznani ze światem mugoli. Używali co najwyżej radia, ale telefonów to już nie mieli i wysyłali wiadomości przez sowy. W Hogwardcie też żadnych komputerów nie mieli a przydałyby im się choćby do prowadzenia strony internetowej szkoły. Z samochodów nie kożystali. Wesleyowie mieli samochód ale latający co też mi nie pasuje. Normalniej jest samochode jeździć. I po co czarodzieje mieli swoją walutę. Wygodniej im by było płacić w funtach. Też ich mogliby uczyć normalnych przedmiotów takich jakich się uczą mugole. Mogliby potem pracować i żyć w świcie mugoli. Chociażby sceny z filmów:
-W komnacie tajemnic tato Rona pyta charego do czego służy gumowa kaczka
-W piątej części gdy Pan Wesley jedzie z Harrym na przesłuchanie metrem to stoi przerażony na ruchomych schodach, a potem nie umie przejść przez barierkę.
Podsumowując wkurza mnie wyobcowanie czarodziejów i ich nie znajomość świata mugoli. Przecież mogliby być czarodziejami żyjąc jak mugole.

ocenił(a) film na 5
karzmul

no wybacz, ale to nie był by już świat czarodziei. przecież właśnie o to chodzi, by czarodzieje różnili się od mugoli, mieli swój świat. po co im samochód? przecież dużo lepszym sposobem jest teleportowanie się. po co internet? po co telefon? przecież o to właśnie chodzi, by w ich świecie nie było tej całej nowoczesnej technologi, ponieważ w przeciwnym razie to wszystko straciło by swój urok. mi osobiście podoba się ich świat i chciałabym żyć w takim świecie, gdzie nie ma internetu, telefonów, samochodów itp.

ocenił(a) film na 9
karzmul

Wydaje mi się, że Rowling specjalnie wprowadziła takie "zacofanie". Chciała wyrwać nas sprzed komputerów, bo przecież coraz częściej staje się to nałóg młodzieży a nawet dzieci. A jeśli chcesz znać dokładną odpowiedź to sięgnij po jakąkolwiek książkę HP i przeczytaj wyrażenie z tylniej strony okładki. Myślę, że to jest właśnie powód dla którego czarodzieje nie słyszeli o iphonie itp.

ocenił(a) film na 6
adi0201

To ja chyba też zacofany bo nie mam pojęcia do czego służy gumowa kaczka. Może mi wyjaśnisz jak takiś mądry ?

karzmul

Głównie widuję ją pływającą w wannie. To był kiepski przykład pokazanie w filmie tego czym się zajmuje Pan Welsey czyli pracy w urzędzie do spraw niewłaściwego użycia produktów mugoli. To jest właśnie coś co mnie dziwi bo użycie np. tostera nie jest aż tak skomplikowane, a na dodatek jest instrukcja obsługi narysowana na pudle.

ocenił(a) film na 5
karzmul

cóż, spójrz na to z drugiej strony. mugole także widząc 'czarodziejskie wynalazki' w powieściach o Harrym dziwią się i nie mają pojęcia do czego to czy tamto służy, więc przestań już się czepiać tego zacofania, ponieważ to właśnie dodaje 'tego czegoś' powieściom Rowling.