Z jakich miejsc według Tolkiena przybyli orkowie do BPA? Chodzi mi o to, czy brały też tam udział
orkowie z takich miejsc jak przedstawił tutaj PJ, czyli Dol Guldur, Gundabad i prawdopodobnie
gobliny z Gór Mglistych. Czytałem książkę, ale jak dobrze wiemy Hobbit był zupełnym początkiem w
tworzeniu Śródziemia Tolkiena i wszędzie tam nazywał orków goblinami. Z opisu bitwy wiemy, że
pojawiły się w dużej ilości no akurat tutaj prawdziwe gobliny - gobliny z Gór Mglistych oraz gwardia
Bolga. To zapewne armia orków z Gundabadu. Czy gobliny też się pojawią w tej bitwie u PJ? Myślę,
że pokazani w zwiastunie Ci pokraczni, wzbudzający politowanie orkowie to właśnie są gobliny od
Króla Goblinów.
jeśli chodzi o całokształt to tak, ale nie był pierwszą książką o Śródziemiu, którą napisał Tolkien. Pierwszą był Hobbit, a Sillmarillion zresztą został wydany po śmierci autora.
"Z jakich miejsc według Tolkiena przybyli orkowie do BPA?"
Z góry Gundabad, która leży na północnym krańcu Gór Mglistych. Żadni orkowie z Dol Guldur nie wyruszali. Masz rację pisząc, że Tolkien w Hobbicie orków nazywał goblinami. Jackson jednak postanowił zrobić z tego dwie rasy i z tego co się orientuję to obie wezmą udział w walce BPA. Co do Dol Guldur to z książki wiemy tylko tyle, że Gandalf wraz z Białą Radą przepędzili stamtąd Czarnoksiężnika, a całemu wątkowi w książce poświęcone jest aż jedno zdanie.
"jak dobrze wiemy Hobbit był zupełnym początkiem w tworzeniu Śródziemia Tolkiena"
Nie prawda. Był nim Silmarillion :) Tolkien zaczął go pisać będąc jeszcze młodym chłopakiem :).