Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

48 klatek

ocenił(a) film na 10

Witam! W tym temacie chciałbym poruszyć temat formatu 48 klatek na sekundę. W najbliższym
ode mnie kinie (Heliosie) niestety nie ma takiej możliwości, żeby film zobaczyć w tej technologii.
Dlatego też, zamierzam odbyć dłuższą podróż do imaxa w innym mieście, jednak jest to kawał
drogi :( Mianowicie chciałbym się dowiedzieć, czy warto przejechać dość spory kawał drogi i jakie
są wasze opinie na temat 48 fps? Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
BowB

Oj chyba żaden Imax nie ma wersji 3D 48fps...
W zeszłym roku w Warszawie w Imax również tego nie było. Najlepiej napisz lub zadzwoń do CC i zapytaj gdzie mógłbyś film w tej jakości zobaczyć.
A co do samej jakości obrazu... powiem krótko. W zeszłym roku byłem w Imax na Hobbicie 3D i dla porównania w zwykłym kinie Cinema City na 3D HFR... odkąd zobaczyłem 3D HFR uznałem, że filmy w zwykłym 3D jak najszybciej powinny wskoczyć w nową technologię. Obraz jak żyleta, świetny kontrast, zero rozmyć etc. Naprawdę warto :-)

W tym roku całkowicie rezygnuję ze zwykłej wersji 3D Hobbita i zobaczę go tylko i wyłącznie w 3D HFR :-))))

Pozdrawiam

khazad7_2

Też mi się wydawało, że Imax nie ma 48fps?

ocenił(a) film na 9
zentaur

Ja jestem niemalże pewien, że w Imax nie ma 48fps...

khazad7_2

Imax nie ma 48 fps.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ma oczywiście, że ma. Ale nie w Polsce - chyba, że coś się ruszyło w tej kwestii od zeszłego roku, ale to bardzo wątpliwe. Jedynie gdyby powstał nowy Imax, a taki chyba nie powstał w Polsce.

Gr3gorius

Tak, chodzi o Polske.

BowB

Ja powiem tak: jeśli 3D, to tylko w 48fps. I nawet nie chodzi o to, że jest wyraźniej, tylko o to, że zwykłe 3D jest bardziej męczące dla oka. Unexpected Journey widziałem we wszystkich możliwych formatach i 3D było dla mnie nie do zniesienia - po prostu bolała mnie głowa.

3D 48fps to było coś. Nie dość, że lepsza jakość, to wyeliminowany został problem bólu głowy.

Moim skromnym zdaniem kino powinno iść albo w kierunku 3D ale 48 i więcej klatek, albo wracamy do 2D. Samo 3D nie ma dla mnie racji bytu po tym jak obejrzałem 3D 48fps.

ocenił(a) film na 9
zentaur

Oj nową Godzillę bym z chęcią w tej technologii zobaczył :-))) No ale pozostaje zwykłe 3D w Imax w przyszłym roku ;)
http://www.youtube.com/watch?v=QjKO10hKtYw

ocenił(a) film na 7
zentaur

A co uważasz o 2D? Lepsze zwykłe 24fps czy 48fps? Różnica jest odczuwalna w takim wypadku?

ocenił(a) film na 9
OjciecNieChrzestny

Nie ma wersji 2D 48 klatek, a to co pojawiło się w sieci to raczej interpolowana wersja z 24fps :)

ocenił(a) film na 7
Gr3gorius

Jestem prawie pewien, że w zeszłym roku było 2d 48... chociaż mogę się mylić

ocenił(a) film na 9
OjciecNieChrzestny

Mylisz się na pewno :) Nie było takiej wersji i wątpię, aby się to zmieniło przy premierze Pustkowia.

ocenił(a) film na 7
zentaur

No to widzisz, po pierwszych projekcjach jedynki w 48 klatkach widzowie skarżyli się na ból głowy etc. Czyli zupełnie odwrotnie jak piszesz.

ocenił(a) film na 9
straightlines

No ja także w Cinema City, jak 3D było odwrotnie wyświetlane - lewe oko dla prawego i na odwrót. Masakra dokładnie taki sam efekt jakbyś odwrócił okulary w kinie. I właśnie to było trzeba zrobić, ale nikt się w kinie nie kapnął, a ja byłem rozczarowany seansem.

straightlines

Każdy organizm inaczej reaguje - wydaje mi się, że jednak większe prawdopodobieństwo bólu głowy będzie wtedy kiedy obraz będzie niewyraźny i rozmazany - a taki jest przy zwykłym 3D - ale się nie znam.

ocenił(a) film na 8
BowB

Ja chcę 48 klatek w Škoda 4DX :(.