Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Hobbit Pustkowie Smauga to absolutny fenomen, oryginalny i na najwyższym poziomie. Nie
będe się za dużo rozpisywał, bo to że film jest fenomenalny to oczywistość.
Gra aktorska na najwyższym poziomie: Freeman genialny jak w NP, McKellen i Armitage świetni,
Cumberbatch w roli Smauga gra równie mistrzowsko co Serkis Golluma, a do tego dochodza
jeszcze nowe postacie, bardzo doby legolas, Bard, Tauriel, która stała się moją ulubioną elfką
zaraz obok Galadrieli i rewelacyjny Lee Pace jako Thranduil :)

Fabuła i scenariusz naprawdę świetne: duzo się dzieje, jest ogrom akcji, pojedynków, szybkie,
dynamiczne tempo. To co jest w książce w zasadzie jest i w filmie (może poza drobnostkami).
Dodatki takie jak Dol Guldur, High Fells czy Bree jeszcze bardziej urozmaicają cały film i idealnie
wpasowują się w uniwersum Śródziemia

Kostiumy, scenografia, charakteryzacja, muzyka - wszystko na najwyższym poziomie.
MAJSTERSZTYK!
Efekty, strona techniczna i wizualna jednak miażdżą totalnie. Sceny akcji z elfami i orkami
(szczególnie akcja z beczkami) są świetne i nawet na moment nie można odwrócić od nich
wzroku. Tauriel i Legolas tworzą świetny duet. Fajnie, ze pokazano równiez przeminę Beorna z
niedźwiedzia w człowieka, dobrze tez, ze było sporo Bolga. Przy okazji bardzo porządne CGI.
Największe wrażenie robią jednak sceny w Dol Guldur, rumowiska Rhudauru i Erebor. Nie
spodziewałem się że High Fells na zewnątrz będzie tak monumentalne. Podobnie jak Dol
Guldur. Armie wychodzace z twierdzy sa epickie, ale jeszcze lepszy jest pojedynek Gandalf vs.
Nekromanta. Walkę z Balrogiem bije na głowę.
Od klimatycznego Bree przy którym poczułem się jak w domu aż pod Erebor wystawiłbym mocne
9. Brakowało mi troszkę więcej Mrocznej Puszczy (zaczarowany strumień, wiewiórki, jeleń). Ale
gdy obejrzałem ostatnie 40 minut w Górze totalnie mnie rozłożyło na łopatki. SMAUG TO
NAJLEPSZA BESTIA W HISTORII KINEMATOGRAFII. Jego wygląd, jego głos, jego charakter -
CUDO. Scena rozmowy z Bilbem to PERŁA podobnie jak zagadki z Gollumem w NP, może nawet
lepsze. Sceny walki ze Smaugiem to coś, czego jeszcze nigdy w filmie fantasy nie było. Przy tym
nawet Pellenor, czy Helomowy Jar wymiękają. Zobaczyć krasnoludzkie kuźnie, wagony do
kopalń, i te wszystkie sale to niesamowite doświadczenie. Trzeba jeszcze wspomnieć o
wzruszającej scenie gdy krasnoludy wchodza do Góry i Balin się wzrusza. PIĘKNE. Po prostu te
40 minut to ARCYDZIEŁO i nigdy czegoś takiego jeszcze nie widziałem.
Przy finale filmu serce waliło mi jak młotem, przy Tauriel i towarzyszacej jej epickiej elfickiej
muzyce miałem ciary, przy wejściu do Góry i słowach Thorina o spłonięciu razem nawet się
wzruszyłem.
Daję szczere i zasłużone 10/10 i serduszko :D Polecam napisy 3D.

returner

AMEN! Wlasnie to samo mialem napisac w innym temacie. Z ust mi to wyjales. Dzieki Bogu ze Jackson nakrecil LOTRa jako pierwszego.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ty debilu jestes tu zbędny

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

I to ze to jest 21 wszy wiek to oznacza ze filmy maja byc marne? Lecz sie frajerze.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Kto był mroczny? Ci sztuczni orkowie z Bolgiem na czele ktory zamiast ryczec to wydaje odlogsy jakby bekał? Brawo "znaffco" kina.

straightlines

Nie zmyślaj już.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

A co ja niby zmyslam?? Gdzie tam jakikolwiek mrok widziales poza scena z Gandalgfem I Sauronem?

straightlines

W Mirkwood, W High Fells, w Ereborze, W Dol Guldur i sceny z orkami, szczególnie te w Laketown.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 4
straightlines

W Ereborze był wszędzie mrok ;)

ocenił(a) film na 5
straightlines

Światło w kinie zgasło, to mrok był... :D

straightlines

No co Ty? Mrok przeciez byl... w kinie jak swiatlo zgasili :D no i jak sloneczko zaszlo za chmurke to sie tak ciemno zrobilo ze o jejciu... i dzieciatko sie wystraszylo... :D

ocenił(a) film na 7
MrBaggins

ale jak zobaczymy grubasa z marchewka to bedzie ubaw :) powiem ci ze te pierwsze sceny w bree tobylklimat najblizszy lotrowi jak dla mnie....

straightlines

Wlasnie mialem Ci to napisac :D jak zobaczylem PJ z marchewka i Gospode pod rozbrykanym kucykiem to az mi sie lezka zakrecila :) a poznales kto byl kelnereczka w Gospodzie? :)

użytkownik usunięty
MrBaggins

Córka Petera! :D

Dokladnie :)

ocenił(a) film na 7
MrBaggins

faktycznie:)

kamilxxx09

Ten ork którego pojmał Legolas był straszny... i nie gadaj że orkowie z Hobbita sa lepsi niż z LOTR bo wychodzisz na debila nieszanującego subtelnej sztuki charakteryzacji ślepi polegającym na technice która niszczy klimat

ocenił(a) film na 7
sentia

True

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Cieszę się że ci się podoba , mam dość tych ponurych i dociekających wszelkich negatywów komentarzy na temat dobrego filmu ( bo nie ma idelalnego , ale bez przesady , żeby tak hobbita napastować ) . Biedny Bilbo ;(
:D:D:D

Damian_73

Jedyne czego mi brakowało to nieco więcej Mirkwood. Ale gdyby przedłużono poczatek, krótszy byłby i koniec. A to że Jackson zrobił aż około 40 min z eEeborem i Smaugiem to coś NIESAMOWITEGO. No, w końcu tytuł to Pustkowie Smauga :)

kamilxxx09

Mógł zawsze przenieść część rzeczy do 3.

donmaslanoz14

Na 3 to jest wystarczająco rzeczy :D A raczej w połowie akcji ze smokiem by nie urwał.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

No, właśnie zastanawia mnie co on wsadzi do tej trzeciej części. Bo z tego co pamiętam, w książce za wiele już się nie dzieje, poza bitwą ze smaugiem i z armią orków- czyżby 3 godziny przerywanej jedynie wątkiem miłosnym sieczki?

kosobi

Będzie atak smoka na Laketown, walka w Dol Guldur, sprawa arcyklejnotu, Bitwa i powrót.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

No właśnie ergo siekasiekasieka i (raz jeszcze) na siłę wydłużone zakończenie?

kosobi

Zobaczymy. Ma jeszcze tyle rzeczy do pokazania, że ho ho.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Około 30 stron ksiązki... Faktycznie, ho-ho-ho...

Carmina

Pewnie dołoży jeszcze mnóstwo nowych rzeczy.

ocenił(a) film na 5
donmaslanoz14

Mnóstwo własnych pomysłów nijak mających się do twórczości Tolkiena, chciałaś/chciałeś powiedzieć? Zapewne, niestety...

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

hahaha znowu na debila wyszedles. Norma:D

ocenił(a) film na 8
straightlines

Podoba mu się, trzeba to uszanować Straight. Przynajmniej się w czymś zgadzacie, za mało Mirkwood.

straightlines

Nic wspólnego z rzeczywistością? Ty chyba nawet filmu nie widziałeś.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Na seansie byłem już trollu trzy razy.

straightlines

Haha na pewno po daniu oceny 7 byłeś 3 razy. Dobry zart :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Był, na początku za granicą, a później zdaje się dwukrotnie w Polsce z napisami 3D.

Z relacji na forum mogę to raczej potwierdzić. Jestem neutralny jak coś, więc proszę się nie zrażać do mnie za własną opinię.

ocenił(a) film na 7
retyk1

Dzisiaj bylem trzeci raz ale tym razem na 2D

ocenił(a) film na 7
sentia

Nawet nie chce o tym myslec.

straightlines

Wiesz że od dzisiaj jesteśmy małżeństwem? Według Kamila...

ocenił(a) film na 7
sentia

????

straightlines

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Pustkowie+Smauga-2013-469867/discussion/500 +mln+%24+ju%C5%BC+przekroczone+%3A%29,2353549#post_11273113

retyk1

Z Kamilem nie ma co dyskutować co niego nie dotrze...

retyk1

A ja byłem w Nowej Zelandii, wiesz?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nie wiem, może byłeś, może nie. Tego w każdym razie nie mogę potwierdzić, straight wybronił się opowiadając co było na seansie.

retyk1

Haha to już było wiadome dawno na necie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ale nie kazdy jak ty lubi miec zaspojlerowany caly film przed sansem w kinie matole patentowany

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

W dupie byleś I gówno widziales trollu.

ocenił(a) film na 4
straightlines

Ile masz lat, 13? Bo tylko ludzie z IQ poniżej normy używają takich prostackich tekstów jak "W dupie"