Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Hobbit Pustkowie Smauga to absolutny fenomen, oryginalny i na najwyższym poziomie. Nie
będe się za dużo rozpisywał, bo to że film jest fenomenalny to oczywistość.
Gra aktorska na najwyższym poziomie: Freeman genialny jak w NP, McKellen i Armitage świetni,
Cumberbatch w roli Smauga gra równie mistrzowsko co Serkis Golluma, a do tego dochodza
jeszcze nowe postacie, bardzo doby legolas, Bard, Tauriel, która stała się moją ulubioną elfką
zaraz obok Galadrieli i rewelacyjny Lee Pace jako Thranduil :)

Fabuła i scenariusz naprawdę świetne: duzo się dzieje, jest ogrom akcji, pojedynków, szybkie,
dynamiczne tempo. To co jest w książce w zasadzie jest i w filmie (może poza drobnostkami).
Dodatki takie jak Dol Guldur, High Fells czy Bree jeszcze bardziej urozmaicają cały film i idealnie
wpasowują się w uniwersum Śródziemia

Kostiumy, scenografia, charakteryzacja, muzyka - wszystko na najwyższym poziomie.
MAJSTERSZTYK!
Efekty, strona techniczna i wizualna jednak miażdżą totalnie. Sceny akcji z elfami i orkami
(szczególnie akcja z beczkami) są świetne i nawet na moment nie można odwrócić od nich
wzroku. Tauriel i Legolas tworzą świetny duet. Fajnie, ze pokazano równiez przeminę Beorna z
niedźwiedzia w człowieka, dobrze tez, ze było sporo Bolga. Przy okazji bardzo porządne CGI.
Największe wrażenie robią jednak sceny w Dol Guldur, rumowiska Rhudauru i Erebor. Nie
spodziewałem się że High Fells na zewnątrz będzie tak monumentalne. Podobnie jak Dol
Guldur. Armie wychodzace z twierdzy sa epickie, ale jeszcze lepszy jest pojedynek Gandalf vs.
Nekromanta. Walkę z Balrogiem bije na głowę.
Od klimatycznego Bree przy którym poczułem się jak w domu aż pod Erebor wystawiłbym mocne
9. Brakowało mi troszkę więcej Mrocznej Puszczy (zaczarowany strumień, wiewiórki, jeleń). Ale
gdy obejrzałem ostatnie 40 minut w Górze totalnie mnie rozłożyło na łopatki. SMAUG TO
NAJLEPSZA BESTIA W HISTORII KINEMATOGRAFII. Jego wygląd, jego głos, jego charakter -
CUDO. Scena rozmowy z Bilbem to PERŁA podobnie jak zagadki z Gollumem w NP, może nawet
lepsze. Sceny walki ze Smaugiem to coś, czego jeszcze nigdy w filmie fantasy nie było. Przy tym
nawet Pellenor, czy Helomowy Jar wymiękają. Zobaczyć krasnoludzkie kuźnie, wagony do
kopalń, i te wszystkie sale to niesamowite doświadczenie. Trzeba jeszcze wspomnieć o
wzruszającej scenie gdy krasnoludy wchodza do Góry i Balin się wzrusza. PIĘKNE. Po prostu te
40 minut to ARCYDZIEŁO i nigdy czegoś takiego jeszcze nie widziałem.
Przy finale filmu serce waliło mi jak młotem, przy Tauriel i towarzyszacej jej epickiej elfickiej
muzyce miałem ciary, przy wejściu do Góry i słowach Thorina o spłonięciu razem nawet się
wzruszyłem.
Daję szczere i zasłużone 10/10 i serduszko :D Polecam napisy 3D.

U niego to trwa już od dawna... i to się nie zmienia.

ocenił(a) film na 7

Nie jemu nie przechodzi. To imbceyl I najwiekszy troll tego forum. Wiesz ile razy on obrazil ludzi bo smieli napisac ze cos im sie nie podobalo? To psychopata

użytkownik usunięty
straightlines

Spox, Dobrze byc w pore ostrzezonym ;)

ocenił(a) film na 7

Spoko. Stary dla mnie to ty mozesz sobie dac nawet 1000/10. Mam to gdzies, tylko nie zachowuj sie jak troll pasychomaniak etc:D

użytkownik usunięty
straightlines

Jasne, spoko ;) Tak na marginesie to 'stara' choc w odniesieniu do dziewczyny to brzmi beznadziejne, he he :-D

ocenił(a) film na 7

A no to zmien nick na taki co przynajmniej wskazuje na płec:)

użytkownik usunięty
straightlines

Pff... Jakby sie dalo, ale niestety Filmweb ma swoje zasady i przy zakladaniu daje tylko jedna szanse ;) Chyba dlatego trzeba zaznaczac plec ;)

ocenił(a) film na 7

No widzisz:)

użytkownik usunięty
straightlines

A no co pan zrobisz, nic pan nie zrobisz. Zycie toczy sie dalej, trza z tym zyc. Bede Metropholis po wsze czasy :-D

ocenił(a) film na 7

hmm a nie da sie 2 konta zalozyc..?:D:D: just sayin:)

użytkownik usunięty
straightlines

Tylko po to zeby pokazac ze jestem dziewczyna? Takie cyrki mozna se darowac, chyba ze chcialabym sie pobawic w trolla ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
straightlines

Buahahahaha xD Dobre! :D

ocenił(a) film na 7

ja go niszcze, nie trawie tego pajaca...

użytkownik usunięty
straightlines

Serio tak Ci zalazl za skore? W sumie probuje sobie przypomniec, czy juz go kiedys spotkalam i chyba ten jego nick kamilxxx cos mi tam swiat ale nic konkretmnego. Czekaj, wyjasnij w czym tkwi problem - on jest takim trollem, ze jak juz cos powie to obstaje przy tym na dobre i skacze do oczu do tych co sadza inaczej, czy po prostu lubi w****ac ludzi bo to przyjenosc sama w sobie dla niego? Albo obie opcje naraz?

ocenił(a) film na 7

dokladnie, wyobraz sobie ze w ogole sie tu nie udzielalem a mialem juz dlugo konto...ale nie wytrzymalem jak typ naskakiwal na kazdego ktory mial inna opinie postanowilem kazdym srodkiem waklczyc z tym skur#$@##m

użytkownik usunięty
straightlines

Ach, rozumiem. No to musze przyznac, ze przyswieca Ci szlachetna idea w zwalczaniu fan(atyk)ow, tak wiec bierz swoj ciety jezyk jako orez w rece i do boju, kruszyc kopie w walce z niewiernymi! :-D

ocenił(a) film na 7

heheee

straightlines

Nie spinaj dupy, bo ci zyłka pęknie. Co, nie potrafisz znieśc tego, że tak wielu ludziom film się podoba? Że chodza na niego tłumy? Dzisiaj w kinie kolejka ciągnęła się na 50 m.

straightlines

U mnie średni to 9,8. Przebijesz oceny prawdziwych fanów, pacanku?

kamilxxx09

Skoro ty jestes prawdziwym fanem to mi wstyd za was...

ocenił(a) film na 5
straightlines

Ale kamil nie jest fanem Tolkiena, tylko Piotrusia Dżeksona... Tolkien może spać spokojnie...

ocenił(a) film na 8
straightlines

hahahahahahhahha nie no to mnie zabiło :P

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

"prawdziwych fanow" buahhahahahahahaha

kamilxxx09

Co to jest marne 50 metrów. ZA KOMUNY TO KOLEJKI BYŁY 5 KILOMETROWE ZA CHLEBEM!

ocenił(a) film na 8
straightlines

Boże i się zaczęło ...

ocenił(a) film na 8
straightlines

No kurczę ten film arcydziełem nie jest bynajmniej ale też nie jest jakąś porażką życiową wg. mnie jest bardzo dobry , jestem po 2 seansie i nadal mnie ta produkcja nie nudzi co więcej mam zamiar wybrać się kolejny raz. I już wiem o jaki żart chodziło – ale serio tak źle to odebrałeś ? Bo ja nie zwróciłam większej uwagi. Ale to pewnie kwestia każdego z nas, mnie w zeszłym roku bulwersował powiedzmy tekst o grzybkach a innych niekoniecznie teraz jest na odwrót , żart z tegorocznego Hobbita niektórym się nie podoba a mnie nie przeszkadza.

ocenił(a) film na 7
calays

Widzisz gdzies ioczyma wyobrazni jak surowy katolik Tolkien podrywal zone mowiac ze w spodniach ma co nieco? Dziekuje za uwage, I proved my point:D

ocenił(a) film na 8
straightlines

Co to ma w ogóle do rzeczy co przed chwilą napisałeś ?!

ocenił(a) film na 7
calays

wszystko zart z penisem jest zenujacy I nie na miejscu

ocenił(a) film na 8
straightlines

Ale ty to tak odbierasz nie każdy jest tobą przecież , ja się nie zbulwersowałam nie mówię , że się śmiałam i uznaję to za najlepszy akcent humorystyczny „ever” no ale było i jest .

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ja wybieram się do kina dopiero jutro, ale bardzo mnie nurtuje w jakim momencie kończy się film. Mógłby mi ktoś powiedzieć? ;)

The_Kooks

Smaug wylatuje z góry i zmierza w stronę miasteczka z zamiarem zemsty

ocenił(a) film na 7
sentia

Dzięki wielkie, będę spać spokojnie :)

ocenił(a) film na 7
The_Kooks

W ciekawym :)

ocenił(a) film na 7
Damian_73

Co do tego nie mam wątpliwości ;)

kamilxxx09

Odnoszę wrażenie, że ludzie siedzący obok ciebie w kinie nie byli zbyt zadowoleni. Sądząc po twoje euforii obawiam się że kiedy zacząłeś się publicznie onanizować podczas sceny ze Smaugiem mogło to zepsuć humor większości zebranych...

ocenił(a) film na 7
sentia

A feeee. Jak mogłaś?

straightlines

Nooo co!! A nie wygląda to tak?

sentia

Dobrze się czujesz?

kamilxxx09

Zajebiście!

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Miałem podobne odczucia :) Film jest perfekcyjny!

BowB

Oczywiście że tak:)

straightlines

Cmoknij mnie w tyłek.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

podaj mi intrnetowy twardzielu adres zobaczymy jaki twardy jestes...