Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Ten film to jakiś koszmar. Uwielbiam Tolkiena i czytałam trylogię oraz "Hobbita...". Tymczasem
Pustkowie Smauga jest tak nudne i różne od książki, że potrafię wysnuć jeden wniosek: ciągną
kasę z widza i tyle. Trylogia i jej ekranizacja extra: każdej obszernej części przypada jeden
trzygodzinny film, tymczasem "Hobbit..." to jedna trzecia stron jednej części trylogii i jeszcze
podzielony przez filmowców na ileś tam części kinowych. Ściema i tyle.

ocenił(a) film na 8
mariola_szu

Nudne? Film wiernie odwzorowujący książkę byłby bardziej nudny. Poza tym skoro tak dobrze znasz książki, to na pewno widzisz, że dodano sceny, o których wspomina się w dodatkach do WP i Silmarillionie. Poza tym - film to inne medium niż książka i nie da się jednego dokładnie przełożyć na drugie. Ja, jako fan Tolkiena, cieszę się, że mogę pooglądać więcej Śródziemia. Nie ze wszystkimi zmianami się godzę, ale widzę potrzebę zastosowania większości z nich.

mariola_szu

Szczerze mówiąc, mnie też trochę bolały różnice między książką a filmem. Z drugiej strony na filmie nie nudziłam się wcale, niektóre wątki (m.in miłosny) uważam za zbędne, ale ogólnie film oceniam na dobry. Książki dokładnie nie da się zekranizować, a twórcy dodali coś od siebie i myślę, że wyszło im to całkiem nieźle. A kasę ciągną, ale to żadna nowość :).

mariola_szu

nie był taki nudny czy koszmarny tak żlę nie było tylko było trochę błędów ale film w sumie ok