Po pierwsze to w części drugiej nie było go w obsadzie więc nie wiem gdzie Ty go zobaczyłeś, chyba że patrzyłeś tylko na obsadę pierwszej części bo tam był, a po drugie na pocieszenie mogę dodać, że w części trzeciej znowu się pojawia w obsadzie i zapewne będzie w filmie i również chciałbym go zobaczyć.. Nie wiem na ile to prawda bo pisałem na bazie informacji na filmwebie, ale myślę, że będzie tak jak jest napisane ;)
Przewiduję, że to właśnie on uwolni Gandalfa z Dol Guldur... Bo kto inny? Radagast? Marna idea. Galadriela? Raczej nie. Zresztą Saruman już wtedy (o ile się nie mylę) zawierał pierwsze kontakty z Sauronem, a więc może zjawić się w twierdzy w celu narady z Władcą Ciemności, a natknie się na Gandalfa i postanowi go uwolnić, aby nie zdradzić swych zamiarów. To tylko przypuszczenie, mogłem również pomylić parę faktów.
Ciekawa hipoteza, ale jeśli brać pod uwagę książki to musi być błędna :)
Saruman nie zawierał kontaktów z Sauronem, Biały Czarodziej działał niezależnie i chciał Pierścień dla siebie, Sauron był dla niego pewnego rodzaju konkurencją.
Dopiero poprzez patrzenie w palantir Saruman został zniewolony przez Saurona, ale to nastąpiło po wydarzeniach w Hobbicie.
Co do uwolnienia Gandalfa ja bym najbardziej obstawiał Galadriele, bo po nią pośpieszył Radagast, ale fajnie byłoby zobaczyć w Dol Guldur pełny skład Białej Rady.
Pełnego składu nie zobaczymy na pewno, ponieważ zgodnie z filmem mamy w niej tylko: Elrodna, Galadrielę, Sarumana, Gandalfa i Radagasta, a przecież w oryginale było ich prawie drugie tyle. Natomiast co do reszty się zgadzam :) I mam nadzieję, że jednak Saruman zostanie wplątany w działalność w Dol Goldur, ponieważ gdyby się nie pojawił stanowiłoby to swego rodzaju zdradę, a jak wiemy z ekranizacji Władcy Gandalf mimo wszystko był trochę zaskoczony postawą Sarumana.