Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328979
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

i dlaczego nie było tak jak w książce? no dlaczego? dlaczego? czemu te beczki się nie rozpadły, no czemu, pytam się czemu???? Jak one mogły się nie rozpaść, no jaaaak??? Książka przecież była inna, przecież ja czytałam, przecież była inna, no i co? co teraz? jak to się mogło stać? no czemu nie było jak w książce? dlaczego to była taka sensacja, przecież to była sensacja, to nie był hobbit jak z książki tylko film sensacyjny. Ludzie czemu dajecie jakąkolwiek ocenę? Jakąkolwiek dacie to będzie zła ocena! Jak możecie jakkolwiek oceniać ten film? No jak? Przecież nic nie rozumiecie,nikt nic nie rozumie, tylko ja rozumiem. Czy ktoś w ogóle zamierza iść na 3 część? Czy ktoś zamierza? Czy ośmielicie się pójść??? Przecież was wyśmieję, przecież zaraz wyzwę was od idiotów, bo przecież jesteście idiotami idąc na ten film, bo ja tak mówię.

To takie streszczenie tego co czytam na forum. Jak koś próbuje przebrnąć przez ten gąszcz wypowiedzi to wystarczy, że to przeczyta.
Chore :/

użytkownik usunięty
kasiaaa7891

Nie wiem po co w ogóle ten temat założyłaś. Czemu to ma służyć???

ocenił(a) film na 6

Dobrze streściła śmieszne komentarze na temat niezgodności z powieścią...

użytkownik usunięty
Joecrou

Bo się nie porównuje książki do filmu. Skoro ktoś nie potrafi odróżnić ekranizacji od adaptacji.

ocenił(a) film na 6

No właśnie... Dlatego autorka założyła trafny temat.. Bo sporo tu takich ludzi. Jeszcze jakby Hobbit był jakąś wielką powieścią, a nie bajką dla młodszych...

ktoś tu chyba nie potrafi rozpoznać ironii, mmmm - Scheldon? :P

ocenił(a) film na 7
Joecrou

Uważasz smieszne to, że główny bohater stał się bezuzyteczny, oraz to że film zatracił gdzieś ducha powieści?

ocenił(a) film na 6
straightlines

Głowny bohater stał się bezużyteczny? Ha ha. W którym miejscu? Chyba inny film widziałeś... Może dla Ciebie nie ma ducha powieści, jak oczekiwałeś bajki.

użytkownik usunięty
Joecrou

Też się właśnie zastanawiam co to za pieprzenie.

Ten główny bohater który uratował krasnoludów przed pająkami, który uratował ich z elfich lochów, który otworzył im drzwi do Ereboru, który podpieprzył Smaugowi Arkenstone stał się bezuzyteczny?

OMGROTFLOL

ocenił(a) film na 6

Dokładnie, niektórym chęć hejtowania przyćmiła oczy...

ocenił(a) film na 7
Joecrou

No masz rację.

Joecrou

Który to kretyn pisał ostatnio że film lepszy od książki? Kto ma niedorozwój ?

ocenił(a) film na 6
WielkiBob

A masz z tym jakiś problem ?

Joecrou

to nie ja mam problem z pojmowaniem sztuki
Kino i literatura to dwie różne dziedziny w filmie oceniamy elementy składające się na język filmu a w literaturze co innego . Pozdrawiam wszystkich kretynów i plebs piszących "książka lepsza od filmu " lub "film lepszy od książki" . To niepoprawne . Obraz lepszy od książki, piosenka lepsza od filmu ..... To na tej samej zasadzie .
Jednak z czystym sumieniem mówię ,że książka mimo iż jest dla dzieci nie jest infantylna i zdziecinniała jak Radagast z obsranym przez ptaki ryjem ,zaprzęgiem królików wcinającym grzybki i jarającym jointy . Oceniając w swoich kategoriach to powieść Hobbit jest klasyka gatunku fantasy a film Petera Jacksona nigdy nie będzie klasyka kina. Książka pozwala dorosłemu odnaleźć w sobie dziecięcą wrażliwość i ma świetny gawędziarski styl .Tolkien miał naprawdę rewelacyjny styl. Film wielokrotnie wywoła u dorosłego zażenowanie zdziecinnieniem i infantylnością.
Wkurza mnie na tym forum pianie nad Jacksonem i obrażanie mistrza fantasy jakim jest Tolkien . Żal mi tego filmwebowego plebsu i buraczanych łbów. Że film Jacksona jest niby poważny ? HAHAHAHHAHAHA łohohoohohohohoh huhuhuhu . No tak bo jakże on subtelnie dodał do wyprawy po złoto szukanie własnego miejsca i odzyskanie domu (powtarzajac przesłanko po 15 razy by nikt nie zapomniał wyłożył na tacy by 5-latek zrozumiał) ... żałosne , wsadził radagasta ,suche żarty i absurdalne sceny akcji dla siedmiolatków .
Nara żal mi was fanboje idzie pośmiać się z Bombura niemowy który żre i robi piruety w beczce . A może dla was powaga jednej opowieści nad druga opiera się na bogatym orężu krasnoludów od toporów i sztyletów do oskardów i mieczy ? A w książce nie wszyscy mieli bron .Tu na forum śmiali się że część kompani w książce miała kije . Żal mi was fanboje Jacksona

ocenił(a) film na 6
WielkiBob

Widzę ze wkurzasz sie jak ktoś ma inne zdanie, no spoko. Nigdzie nie napisałem ze uważam Hobbita za jakieś wybitne filmy, poprostu są bardzo dobre, i fajnie rozszerzają powieść. Oczywiście są zenujace sceny (szczególnie w jedynce) ale jest sporo naprawdę dobrych. I traktuje to jako cos oddzielnego od powieści, co jak czytam, dla wielu osób jest dużym problemem.

użytkownik usunięty
WielkiBob

" film Petera Jacksona nigdy nie będzie klasyka kina. "

Hobbit może i nie, ale Return of The King ze swoją rekordową ilością oskarów już nią jest.

"Tolkien miał naprawdę rewelacyjny styl. "

Tolkien miał nijaki styl, który wrażenie mógł robić 70 lat temu, nie tak źle jak z Howardem (kolejny klasyk fantasy), ale to dalej nic specjalnego. Szacunek nalezy się za opisanie i stworzenie całego świata wraz z mitologią i całą historią, nie za styl.

nie pisałem o Władcy tylko hobbicie. Każda część Lotra jest klasyką kina (nie tylko powrót króla) i najważniejszym wydarzeniem w filmowym gatunku fantasy.
To ,że Tolkien miał inny styl od Sapkowskiego nie czyni go gorszym .Obu lubię. Dla mnie Tolkien jest najlepszym pisarzem fantasy w historii .Terry Pratchett ,Norton ,Gaiman mogą mu czyścic buty.

użytkownik usunięty
WielkiBob

Tolkien stworzył i opisał cały świat, ale już historyjki jakie opowiada to takie prościutkie bajeczki, w których wszystko jest czarne lub białe, że nadaje się głównie dla zaczynających swoją przygodę z fantasy dzieci i nastolatków.

A czemu ma służyć milion bezsensownych wątków mnożących się pod filmem? Może kilka osób przeczyta taki tekst i zastanowi się nad swoim sposobem rozumowania... Ot taka mała próba resocjalizacji...

kasiaaa7891

Zabawny (choć zarazem) smutny opis tego forum. Takie krzywe zwierciadło...

ocenił(a) film na 7
zentaur

Nie każdy będzie bezmyślnie piał z zachwytu.

ocenił(a) film na 8
straightlines

Każdy indywidualnie "pieje bezmyślnie z zachwytu" nad tym co mu się podoba.

ocenił(a) film na 10
calays

i o to w tym wszystkim chodzi :-)

ocenił(a) film na 8
kasiaaa7891

Wyjdź na dwór. Bo ci guma w majtach pęknie.

Drekor

Dziękuję, że dajesz od razu przykład kilku cech o jakie mi chodziło, choć tak naprawdę marny ;) Tutaj akurat mamy potwierdzenie zadziorności i gburowatości jaką między innymi opisałam. A poza tym to chyba nie zrozumiałeś mnie i napisałeś tak jak to mają w zwyczaju młodzi mężczyźni, którzy myślą, że jak tak napiszą to są "fajni". Mam nadzieję, że spotkasz się kiedyś z piękną cnotą, jaką jest dojrzałość. Ciekawa jestem, czy potrafiłbyś mi tak powiedzieć prosto w oczy? Szczerze, tylko w takich miejscach jak np. forum na FW, czy onecie ludzie mają na tyle odwagi. Na żywo jakoś nie słyszę takich rzeczy podczas jakiejkolwiek dyskusji. O czym to świadczy? Zastanów się. Wiesz, ja może kiedyś też miałam takie tendencje, na szczęście z wiekiem to mija, a jeśli nie to współczuję. Cokolwiek byś teraz napisał, jeżeli oczywiście napiszesz, to wiedz, że mnie to osobiście nie ruszy. Tego życzę również Tobie, bo dystans to ważna rzecz. Nie bierz tego do siebie, nie jest moim celem obrażanie Ciebie, ani "nastawianie", bo to ostatnie może wyjść tylko od Ciebie. Sama jestem świadoma wad jakie posiadam, ale przynajmniej staram się być lepsza, to daje dużo szczęścia.
Odnośnie wpisu to nie mam parcia na zakładanie tematów, ale to co czytałam skumulowało się w mojej głowie i cóż pozostało? Tylko się pośmiać.

ocenił(a) film na 7
kasiaaa7891

dobrze powiedziane

ocenił(a) film na 8
kasiaaa7891

Kwiatek na kupie łajna - tak skomentuję ten post. Krzywe zwierciadło płytkiego rozumowania, nie wiem skąd bierze się w nas taka tendencja do szerzenia swojego niezadowolenia i krzyczenia o tym na prawo i lewo, wpisywania się pod każdy post na forum, byleby coś od siebie dorzucić. Dlaczego nie wystarczy jeden wątek, w którym każdy wymieni co mu się nie podobało i po sprawie? Chyba służy to tylko do zniechęcenia innych do obejrzenia filmu. I od kiedy żarty pokroju zawartości spodni Kiliego są czymś tak bulwersującym?
Nie dość, że wiecznie niezadowoleni to błyszczący cnotliwością i szlachetnością. Szkoda, iż tylko w internecie ;)

użytkownik usunięty
Kokonamaroko

Zgadzam się w 100%

ocenił(a) film na 9
kasiaaa7891

CZEMU NA FILMWEBIE NIE MA JESZCZE OPCJI "LUBIE TO"

kasiaaa7891

Kasiu spokojnie :) to tylko film :) tak piszesz jakby ci jeżyk ojczysty zabierali :) a bo co ten film dla kasy :)

wort801

przecież ten post to ironia :) sprytna ale ironia.

Qster_filmweb

domyśliłem się :)

Qster_filmweb

na samym początku o tym wiedziałem tylko byłem ciekawy co mi odpiszę :)

kasiaaa7891

no przynajmniej uśmiechnęłaś się :)

kasiaaa7891

Widzę, że wiesz co to pytania retoryczne :D

ocenił(a) film na 8
kasiaaa7891

Sądząc po odpowiedziach, co poniektórzy nie zrozumieli treści tego wpisu ;) A ze swojej strony dziękuję za oszczędzenie czasu.

kasiaaa7891

Bo ludzie tu oceniają film a nie książkę ? Bo większość osób nie czytało książki i nigdy nie przeczyta? Bo wiele osób w ogóle nie wie ,że istnieję książka o hobbicie?

ocenił(a) film na 6
kasiaaa7891

Wyluzuj.

breton1

przeczytaj raz jeszcze i zrozum ;)

ocenił(a) film na 10
kasiaaa7891

Bardzo dobre podsumowanie tego co się tu dzieje. Mnie osobiście te ciągle powtarzające zarzuty odbierają chęć do dyskusji. Po co to gadać to samo? To nie jest ani zabawne ani ciekawe.

kasiaaa7891

To jest bardzo dobry choć smutny, ale też prawdziwy temat ukazujący problem tego forum, ale też nie tylko tego.. Temat jest też idealny do tego żebym po raz ostatni uświadomił niektórym, że nie ma sensu porównywać Hobbita (książki) do Hobbita (filmu), a już na pewno nie filmu LOTR do filmu Hobbit, książki LOTR do książki Hobbit ani filmu LOTR do książki Hobbit i w końcu filmu Hobbit do książki LOTR.. Chyba wszystko ;p Mi podobnie jak niektórym tutaj odechciewa się czasem czytać albo szukać jakichś konkretnych wypowiedzi w tym gąszczu hejtów, trolowania itd.. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam!