PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327649
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Dain

ocenił(a) film na 8

Czy to prawda, że Dain będzie dosiadał świnię zamiast kucyka?
Jeśli tak, to według mnie to zepsuje cały film i klimat wcale nie będzie mroczniejszy, niż w
Niezwykłej Podróży...

Lonelier

Nie swinie, tylko dzika mutanta.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

To też nie brzmi zbyt dobrze, ale zobaczymy jak to będzie wyglądać w filmie. A to jest pewne, że to będzie dzik, czy mogę jeszcze mieć nadzieję, że to będzie jednak kucyk? ;/

Lonelier

Hahahha weź przestan z tymi kucami. Kuce w bitwie? Może od razu komary.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

W książce były kucyki i to właśnie one najlepiej pasują do bitwy. W końcu wyglądają jak konie, tylko dopasowane do wzrostu krasnoludów.

Lonelier

Nie przypominam sobie, żeby w bitwie były kucyki. Kucyki? Serio? Może drób?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Kucyki pasują najbardziej. Nie rozumiem czemu się dziwisz, przecież krasnoludy zawsze poruszały się na kucykach. Poza tym sam Tolkien napisał, że Dain przyjechał z armią na kucykach (jak znajdę cytat to ci wyślę).

Lonelier

Nigdzie tak Tolkien nie napisał. A krasnoludy podróżowały na kucykach, owszem, ale nie uzywały ich w bitwach. Oszalałes!

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Sprawdziłem, faktycznie armia krasnoludów Daina nie jechała na kucach (a tym bardziej nie na guźcach), tylko maszerowała pieszo. Według mnie właśnie tak powinno być w filmie.

Lonelier

Zobaczymy jak pokażą to w filmie. Mnie się pomysł z dzikami podoba. To bardzo krasnoludzkie:)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

W ujęciu Twórczości Tolkiena to w ogóle nie jest krasnoludzkie...
Krasnoludzkie plemiona nie posiadały kawalerii, nie ujeżdżały zwierzaków w boju.... preferowały piechotę, gdyż miałyku temu warunki fizyczne i swoje predyspozycje fizyczne podkreślały także w stylu walki, kwestii uzbrojenia etc.

Tak więc....sorry.... to w ogóle nie jest krasnoludzkie. Chyba, że marzysz o krasnoludach Tolkiena prezentowanych przez pryzmat gier i innych Twórczości fantasy.

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Dobrze gada! Polać mu!

khazad7_2

Co z tego, ze Tolkien stworzył krasnoludy idące na wojnę pieszo? Film to co innego. ten pomysł jest świetny:)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Co z tego? No sorry... nie skomentuję tego.

khazad7_2

Film może odbiegac od ksiazki i wcale nie musi być dlatego gorszy.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ten pomysł jest żenujący tak jak sanie Radagasta.

Lonelier

Dlaczego?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

No po prostu mi te dziki (czy tam guźce) w ogóle nie pasują do świata Śródziemia i są zbyt dziecinne w moim odczuciu. Film staje się przez to bardziej baśniowy (nie mówię, że źle, ale ja bym wolał, żeby był mroczniejszy) i jeszcze bardziej odbiega od LOTR ;/

ocenił(a) film na 9
Lonelier

Bo z natury Hobbit odbiega od Władcy.... którejś z tych powieści widocznie nie czytałeś.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Czytałem zarówno Hobbita jak i Władcę i wiem, że się bardzo różnią. Mimo wszystko filmy mają być ze sobą spójne (grają ci sami aktorzy, jest wiele nawiązań do LOTR w Hobbicie itp) i chciałbym, żeby klimat też był podobny. Według mnie krasnoludy na dzikach, tak jak Radagast na saniach z królikami są strasznie dziecinne i film nie jest już tak mroczny jak Władca.

ocenił(a) film na 9
Lonelier

Spójność fabularna w książkach a w filmach to dwie różne rzeczy w filmie musi być nie zachwiana łączność ...książka może pozwolić sobie na dystans i partycypację treści wraz z jej odbiorem do różnych grup wiekowych ...

ocenił(a) film na 9
Lonelier

" Świnie bojowe " to zupełnie inny klimat to bardziej Warhammer i proszę nie mieszajmy tych dwóch universów ...jak napisał Khazad7_2 w armii krasnoludów nie było kawalerii żadnej bo mali wojonicy cenili sobie bardziej walory piechoty ...i tyle.

ocenił(a) film na 8
Joseph88

No dokładnie.

kamilxxx09

Krasnoludzkie, ale też znowu kłania się mitologia nordycka z której czerpał Tolkien. Bóg germański Frejr dosiadał dzika. Wiele imion w Hobbicie ma swoje pochodzenie z mitologii nordyckiej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Frejr

http://fronsac.republika.pl/mitologie/nordycka.htm

tar_atanamir

No własnie. Jackson dobrze to obmyślił.

kamilxxx09

Ludzie łykają pewne standardy wraz z grami,filmami ale już nie mają ambicji zainteresować się jakie są korzenie tego co znają. A potem pozostaje tylko porównywanie z tym co już się zna i uważa za historyczny odnośnik- w tym przypadku Warhammer. Czasem warto oderwać się od tego co nam serwuje przemysł gier oraz filmów, zakrztusić się, wypluć i obejrzeć co leży na talerzu. Może nieraz się okazać że źródłem jest właśnie np. mitologia. Tak samo z językami elfów które pochodzą z Finlandii. Ludziska w wieku 12-17 lat łykają wszystko nie zastanawiając się nawet co im zapodano :)

tar_atanamir

No, niestety już zaczyna się krytyka. Jeszcze nie widzieli, a juz komentują.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Zagraj w Age of Wonders, prostaku, to zasmakujesz potęgi niziołka na kucyku.

PX_9891

Nie gram w takie rzeczy, kapciu.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Z tego co wiem, (a wiem) "kuc" oznacza konia, który ma mniej niż 145 cm w kłębie, więc taki znowu mały szetlandzik to nie musi być.

kamilxxx09

kuce korwina krula xD

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nieprawda, bo będzie jeździł na guźcu mutancie. :D

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Tharanduil na łosiu,Dain(z irokezem)na dziku.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Dobrze czytam ...Dzik i to jeszcze MUTANT ? :O Ja pier dole ....

Lonelier

Skonczcie narzekanie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Skończ fanatyzm.

straightlines

Skończ idiotyzm.

kamilxxx09

Skończcie trolling.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Idiotyzm to tylko i wyłącznie Twoja domena trolu.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Skończ fanatyzm.

Lonelier

Chyba lepiej na wielkim guźcu niż na kucyku. Kucyki w Bitwie 5 Armii? Dobre sobie...
http://heirsofdurin.files.wordpress.com/2012/09/slide_3-49b2238fa35452a0f45db76c c61e0d25.jpg

hr_dooku

No własnie.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

O bardzo fajny obrazek :D Jest to jakaś oficjalna grafika, czy raczej zrobiona przez fanów? A tak btw to cała armia krasnoludów będzie na guźcach czy tylko Dain?

Lonelier

Gdzieś ją widziałem, chyba oficjalna. Zaraz poszukam.

Lonelier

To z gry Hobbit: Armies of the Third Age. Jakoś może nawiązywać do filmu.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

ok dzięki

Lonelier

To jest zdjecie z gry online jak napisal "hr_dooku" :)

https://www.kabam.com/games/the-hobbit-armies

Ogolnie mysle ze pomysl jest niezly. Szkoda tylko ze zalatuje troche powtorka z rozrywki... w LOTRze pod koniec bitwy na polach Pelennoru przybyla kawaleria Rohanu pod wodza Theodena. W Hobbicie przybedzie "kawaleria" z Gor Zelaznych w postaci krasnoludow na dzikach :D Ciekawe czy Dain tez walnie przemowe w stylu Theodena :P

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Mi się akurat pomysł z dzikami nie podoba, ale każdy może mieć inne zdanie ;) W przypadku Daina będzie trochę inaczej, gdyż przyjedzie zanim jeszcze pojawi się armia orków, ale może być podobne do szarży Theodena, oby bo ta scena w LOTR była świetna! :D

Lonelier

Będzie epicko:)