PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209604}
7,3 14 tys. ocen
7,3 10 1 13846
7,0 21 krytyków
I'm Not There. Gdzie indziej jestem
powrót do forum filmu I'm Not There. Gdzie indziej jestem

Arthur Rimbaud

ocenił(a) film na 4

Filmu jeszcze nie oglądałem, ale zobaczywszy, że pojawi się w nim tak znakomita persona, jak
Rimbaud, zaciekawił mnie. Ktoś zaspojleruje coś na ten temat?

ocenił(a) film na 10
merdevsky

Wiem brzmi to dosyć dziwnie :)
Film nie jest "klasyczną" biografią, to bardziej studium postaci Boba Dylana. Przedstawia kilku bohaterów mających stanowić różne aspekty jego osobowości. Jednym z nich jest Rimbaud zagrany świetnie przez Bena Whishaw.
W skrócie film nic nie wnosi odnośnie pisarza czy jego twórczości. Ale i tak bardzo polecam.! Jest wyśmienitą wariacją na temat życia Dylana, a aktorstwo jest znakomite.

ocenił(a) film na 7
merdevsky

Twoje pytanie nie oczekuje już odpowiedzi, więc chciałam tylko powiedzieć, że jeśli czytasz Rimbauda to możesz (a w zasadzie powinieneś) czuć się wyjątkowy. Dziś niewielu jest ludzi, którzy mają dobry nieskomercjalizowany gust.

navyblue1

A Rimbauda juz sie w szkolach licealnych nie przerabia? Razem z Baudelairem (nie wspomne o Verlaine, bo juz chyba mniej jest popularny)?

ocenił(a) film na 7
Adilka1

Przerabiać jeden wiersz na lekcji, a czytanie innych jego poezji i fascynacja samą jego osobowością to dwie różne sprawy.

navyblue1

Racja, ale mysle, ze jest ikona, nawet w popkulturze, i jesli ktos sie interesuje kultura, to Rimbaud nie jest tajemnicznym nazwiskiem.

ocenił(a) film na 7
Adilka1

Popkulturze? Właśnie o to chodzi, że nie wiele osób interesuje się dziś kulturą. Nie mylić ze komercyjnymi wytworami XXI w.

ocenił(a) film na 8
Adilka1

Na maturę robiłam prezentację o teodycei z naciskiem na dolne rejony wszechświata, więc 'Kwiaty zła' itp. klimaty poszły w ramach researchu, myślę też, że paru kojarzy dzięki
http://www.filmweb.pl/film/Całkowite+zaćmienie-1995-22
Ale tak do poduszki to myślę, że chyba nie za wielu teraz...

merdevsky

"Włóczyłem się - z rękoma w podartych kieszeniach,
W bluzie, co już nieziemską prawie była bluzą,
Szedłem pod niebiosami, wierny ci o Muzo!"