Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118139
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Bardzo dobry film, przepiękne kadry, w niektórych scenach wyczułem inspiracją Belą Tarr. Moim
zdaniem reżyser ma bardzo dobry gust odnośnie kadrowania. Minimalizm oraz prostota
scenografii podnosiła sens danym sceną. Piękne plenery, w szczególności przydrożne kapliczki
oraz opuszczony cmentarz żydowski. Moim zdaniem trochę mi nie pasuję wybór (a może jego
brak) piosenki/muzyki (nazwijmy) kluczowej.
Temat Idy jest bardzo trafny, zważywszy na nasze zadufane w sobie polskie społeczeństwo ,
które widzi tylko swoje ofiary a nie dostrzega własnych zbrodni. Chociaż narodowcy grzmią i
obrzucają "Ide" błotem, tak na prawdę nie wiedzą o czym on jest. Określił bym "Ide" jako :
przedstawienie drogi w głąb siebie i odnalezienie złotego środka po przez dążenia do jakiegoś
wyznaczonego celu. Możemy również dostrzec różnice pomiędzy dobrem a złem, ogólnie cała ta
historia jest o poszukiwaniu, własnej osoby, rodziny, własnego miejsca na tym świecie.

Polecam "Ide"

Ten film jest jednym z niewielu ostatnio powstałych polskich filmów , które naprawdę poleciłbym
koneserom kina. Poleciłby również "Papusze" -Małżeństwa Krauze , 'W imię"-Małgośki
Szumowskiej oraz (film polskiego reżysera) "Imagine"

ocenił(a) film na 3
probus_filmweb

Piszę pod Twoim postem, bo to pierwszy cywilizowany temat jaki znalazłam. No właśnie, nie jesteśmy święci. Paradoksalne są wpisy na forum wulgarne, antysemickie a strasznie oburzone na zarzuty o antysemityzm, przewrażliwione na tym punkcie. Psychologicznie rzecz ujmując antysemityzm to wina obarczona wstydem, dlatego są takie reakcje. Jeśli chodzi o film zachwycił mnie surowością, powściągliwością, prawdą. Jak bardzo trzeba się wstydzić, jak bardzo trzeba czuć się winnym, żeby tej prawdy nie dopuścić do siebie?

ocenił(a) film na 3
JestemNumerem1

Po namyśle muszę zweryfikować swoją ocenę.
Plusy:
-zachwycające zdjęcia (ostatni raz widziałam tak genialne zdjęcia w "Matce Joannie od Aniołów")
-zachwycająca scenografia
-fenomenalna Kulesza i genialna postać Wandy

Minusy:
-natrętna promocja katolicyzmu, triumf katolicyzmu (Żydówka okradziona z tożsamości, decyduje się zrezygnować z tej tożsamości)
-bezbarwna, nudna i nieciekawa postać Idy - ta postać nie wyraża absolutnie nic
-porażka, klęska Wandy (triumf zbrodni; może za daleko posuwam się w interpretacji, ale moim zdaniem Wanda nie mogła znieść, że przehandlowały sprawiedliwość za możliwość odzyskania szczątków bliskich; wspomina też, że poszła walczyć i zostawiła rodzinę)
-zafałszowany obraz antysemityzmu (nie polegał na mordowaniu, ale na donoszeniu i satysfakcji z Holocaustu)
-zafałszowany obraz Żydów (Żydzi nie zajmowali się uprawą roli w małych chatkach)