Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118139
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Bardzo się cieszę, że nie jestem kimś znanym z powodu np. bycia sportowcem, twórcą, scenarzystą. Ilość osób opluwających osobę znaną w Polsce jest przerażająca. Krytyka filmu i dawanie ''1'', bo o Żydach, bo że pokazano Polaka jako tego mordującego, a nie ratującego. Cóż za ocenianie filmu, bo się nie podoba tematyka. Tak jak z filmami o gejach, wiadomo o czym będzie, ale przy okazji można się pożalić, pobluzgać i znowu przerażać, jakie to straszne rzeczy się widziało na ekranie.
Podobnie z twórcami typu muzyk czy sportowiec. Ubóstwianie, gdy są sukcesy. Każdy się zachwyca, pięknie wyraża. A gdy się noga powinie i nie ma medalu? Jazda z góry do dołu po swym idolu, którego się jeszcze niedawno kochało. Nie dziwie się np. Wlazłemu, że nie chce występować w narodowej kadrze siatkarskiej. Ma chłop głowę i na karku i wie, że po laurach przychodzą gorsze wynikowo spotkania i wielu nie pamięta o medalu sprzed miesięcy.
Współczuje i gratuluje wszystkim twórcom tworzącym w Polsce. Mam nadzieję, że wiedzą, iż są ludzie, którzy ich podziwiają i trzymają kciuki za ich trudny los.
Przykre to, że Idę bardziej się chwali i docenia zagranicą niż u nas. Film jest wg mnie dobry, ale że poruszą pewną tematykę, wielu niewygodną, to i jest niesłusznie wielokrotnie deprawowany. Na świecie przyznają coraz to cenniejsze trofea za ten film, a co robią Polacy - obniżają jego noty. OMG.

użytkownik usunięty
wojciech84

Och tak, Helena Wolińska to postać którą powinniśmy czcić - zastanawiam sie czemu ona jeszcze pomników i ulic nie ma w Warszawie i Krakowie,

A co do tego o Polakach - tak się składa że z racji zawodu mam kontakt wieloma osobami spoza Polski. I jeżeli sądzisz że są "lepsi" od Polaków to się grubo mylisz.

Bohaterka filmu nie jest Heleną Wolińską.

ocenił(a) film na 8

Wolińska? Takiej postaci w filmie nie było.
Dlaczego niby mamy być lepsi?Jesteśmy normalni...

wojciech84

Czyli uważasz, że ten film i tego typu filmy to "powinięcie się nogi twórców"? No trudno odmówić racji takiemu stwierdzeniu.

ocenił(a) film na 10
wojciech84

Sęk w tym, że Polaków na świeczniku praktycznie nie ma, bo niemal każdy kto jakiś sukces osiągnie, zaraz zostaje Żydem :)

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

Ci zaś, którzy dopiero liczą na sukces, trenują żydostwo amatorskie.

wojciech84

autor tematu ma 31 lat i pusto w głowie...