Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118133
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Słaby i już.

ocenił(a) film na 3

Mam głęboko w d...e wszelkie filosemickie czy antypolskie konotacje tego obrazu. To po prostu słaby, nudny i ociężały film który nic nowego do tematu nie wnosi. Bronią się tylko piękne zdjęcia. Zdecydowanie przereklamowany, a peany na jego cześć zaczynają śmieszyć i irytować.

użytkownik usunięty
kopulcio

racja ale nawet zdjęcia nie były ładne, zastanawiam się jak w niektórych scenach obcokrajowcy przeczytają napisy i jednocześnie zobaczą scenę skoro głowy są obcięte do połowy i widać tylko sufit i włosy :) no ale niektórym filmowcom sie wydaje, że to jest piękne a członkom akademii oscarowej do oceny pewnie wystarczył sam opis fabuły :)

ocenił(a) film na 3

No tak, ale miałem na myśli szerokie ujęcia naszego PRLowskiego krajobrazu. W odcieniach szarości przywołują przygnębiające wspomnienia a swoje lata mam i co nieco pamiętam, dobrze oddają ówczesny klimat.
Zdjęcia wewnątrz rzeczywiście są fatalne, miały chyba spotęgować dramat a po kilku ujęciach po prostu nie chce się na nie patrzeć.
No i dźwięk. Polska kinematografia powinna dostać tu specjalnego oskara, Tak debilnych dźwiękowców nie ma chyba nawet Mongolia (choć Ida pod tym względem to jeszcze nie dno).

użytkownik usunięty
kopulcio

dokładnie już za sam dźwięk powinni dostać złotą malinę :D

ocenił(a) film na 1
kopulcio

Piękne zdjęcia ? Nie wiem co było w nich pięknego. Statyczna czarna nuda. Piękne zdjęcia to są w filmie " Najdłuższy dzień" i to z 1962 roku.

ocenił(a) film na 3
Carlito78

Nieco dziwaczne porównanie... Ale niech tam...
W "Daleko od szosy" Leszek powiedział o traktorze: a lokomotywa jest jeszcze większa!
Jak nakręcą Idę lądującą w Normandii to pogadamy.