Wystarczy odpowiedzieć sobie na dwa proste pytania:
Czy Niemcy są odpowiedzialni za wojnę i Holocaust? Tak.
Czy zdarzało się, że Polacy w strachu przed Niemcami mordowali Żydów? Również tak.
To fakt historyczny, niepodlegający dyskusji. Jeśli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nakręcić o tym film. Mówienie, że to walka z polskością, atak na Ojczyznę to duże przegięcie. Tylko totalny ignorant może na tej podstawie wysnuć wniosek, że to my jesteśmy odpowiedzialni za Holocaust. Nie ma co robić niepotrzebnego szału.
Z drugiej strony chcę zaznaczyć, że poniekąd rozumiem wszystkich wojujących, bo problem faktycznie istnieje - pojawiające się zagranicą "polskie obozy koncentracyjne" jasno pokazują, że znajomość historii na świecie jest na fatalnym poziomie. Niewątpliwie należy o tym przypominać, sprzeciwiać się takiemu przekłamywaniu przeszłości, ale równocześnie trzeba uważać, żeby nie przegiąć. A za przegięcie uważam właśnie aż takie ataki na "Idę" czy "Pokłosie".
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBagiew_(organizacja)
https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCdischer_Ordnungsdienst
Żydzi kolaborowali z Niemcami przeciw Polakom i nawet przeciw swoim, co skończyło się ich śmiercią.
Teraz jeszcze tylko to precyzyjne wyliczenie, potwierdzające, że Żydzi zabili więcej Polaków, niż Polacy Żydów.
Nawet, jeże4li to jest prawda, nie wnikam, to mam pytanie?
Czemu ocena 1 ? Taką ocenę to można dać badziewiom typu Kac Wawa, ciacho itp lub paradokumentom z Polsatu
Ponieważ ten film w moim odczuciu jest filmem antypolskim. Dlaczego antypolskim? Poprzez dwie rzeczy. Ukazanie Polaków jako największych antysemitów, co zachodniemu widzowi jednoznacznie nakazuje myśleć - Polacy są winni Holocaustu i wszelkiemu złu jakie spotkało żydów , oraz postaci stalinowskiej żydowskiej prokurator , której wg. twórców wypadałoby współczuć popełnionych zbrodni na polskich bohaterach. Dla mnie jako Polaka to wystarczający powód aby nie oceniać go wyżej jak 1.
Wszystko jak najbardziej rozumiem, jednakże film trzeba ocenić, pod względem aktorstwa, zdjęć, montażu i wogóle reżyserii. Nie można patrzeć na film tylko i wyłącznie z pobudek poglądowych
nawet jeśli odpowiedz na oba pytania jest na tak to powstaje kolejne pytanie po co o tym kręcić filmy? sami na siebie plujemy a mamy do innych pretensje. oczywiście zdarzały się i takie sytuacje ale w porównaniu do tych gdzie ich ratujemy to zdecydowana mniejszość wręcz margines i tam powinien zostać. kręcenie takich filmów jest oburzające i nie ma tu mowy o rozliczaniu się z historią to zwykła chęć zaistnienia pana reżysera i ,,gratuluje pomysłu"
Wspaniała wypowiedz! "Pokłosie" to piękny film, a teraz właśnie zabieram się za "Idę"...
Tak to się na pewno zdarzało, tylko na pewno były też sytuacje, gdzie żyd zabił polaka albo niemca i nikt nie kręci takich filmów, bo by się rozpętała burza. Ale polaków można gnoić, mimo, że też byli ofiarami.
Akurat o tym, że Żydzi zabijali Niemców (powstanie w warszawskim getcie!) znalazłoby się sporo...
To fatalne, że zabijanie na wojnie traktujemy jako "słuszne" lub "niesłuszne", w zależności od strony konfliktu. Każda wojna, nawet tzw. obronna, to zło i złe rodzi owoce. Wojsko powinno nosić mundury tylko w koszarach i nie uczestniczyć pompatycznie w różnych "obchodach" - w końcu to są ludzie fachowo przeszkalani w ZABIJANIU LUDZI! Podobnie "wstydliwymi" zawodami są np. rzeźnicy, rakarze, myśliwi, kaci, itd. Oczywiście wiem, że uhonorowanie, gloryfikowanie wojska jest konieczne, ale czyż to co wcześniej napisałem nie jest jednak zastanawiającą prawdą?...
Domyślam się że sytuacja mordowania i wydawania Niemcom Żydów mogła mieć miejsce (była wojna ludzie się bali, byli zastraszeni nie wiadomo co nimi jeszcze kierowało) tylko boli to iż w filmie jesteśmy tylko tymi złymi. Oglądam wiele filmów zagranicznych i nie napotkałam takiego jednostronnego punktu widzenia swych rodaków w oczach reżyserów. W kwestii ludności żydowskiej inne narody w tym niemieckie w filmach są bohaterami ukrywającymi Żydów a u nas to mordercy. Ja się z tym nie pogodzę, ludzie którzy przez nich przepłacili życie są całkowicie zapomniani przez takie filmy.
Wydawanie Żydów było jedynie pewnym procentem współpracy z władzami niemieckimi. Z archiwów krakowskiego gestapo wynika, ze otrzymywano ogromne ilości donosów ludności polskiej na swoich rodaków. Polacy nie mieli instytucjonalnej kolaboracji z Niemcami, czym się chwalimy. Nawet przypadek Granatowej Policji nie świadczy o chęci do współpracy z władzami niemieckimi, bo odmowę powrotu na służbę karano śmiercią. Zło tkwiło w zwykłych ludziach, którzy z pomocą Niemców chcieli coś dla siebie ugrać, lub się zemścić. Mój znajomy poszukiwał dokumentów świadczących o przyczynie uwięzienia jego dziadka w czasie wojny. Okazało się, że sąsiad doniósł że ma nielegalnie radio i słucha Londynu.
A czy zdarzalo sie ze zydzi mordowali polakow i to nie ze strachu przed kimkolwiek? Oczywiscie ze tak vide otriad bielskich. I zydzi, niejaki Zwick, ale to nie ma znaczenia, bo to wynajety czlowiek tylko kreca sobie o tych bandytach calkiem falszujac celowo fakty, film " Opor". I co mamy bohaterskich zydow walczacych dzielnie z niemcami, mimo ze to bzdura. My natomiast mimo ze jestesmy przez zydostwo atakowani od lat, sami wysylamy w swiat przekaz ze Polak to antysemita,ciemniak,zlodziej i morderca niewiniatek oraz tchorz. " My" to nie znaczy wszyscy, aleta grupa pozytecznych idiotow i agentow jest niestety wplywowa. A o co koszernym chodzi,? To chyba wszyscy zauwazyli podczas zamieszania z ustawa o IPN. Blyskawiczna mobilizacja zydostwa i ich agentury, i niebotyczne zadania finansowe,
Spisek przeciwko Polsce. Jak zawsze. Po prostu nie mogą, gady jedne, znieść tego, że jesteśmy tacy dobrzy, szlachetni, zamożni i piękni.
Nieuku. Nie porównuj mordowania żydów przez Niemców, do mordowania żydów przez Polaków. Skala tych zbrodni nie jest do porównania ! Nieporównywalnie więcej Polaków wymordowali żydzi po zakończeniu II Wojny Światowej, służąc w komunistycznych organach represji UB, NKWD etc... ! Wysyłając ich do Gułagów, skazując na śmierć wyrokami sądów wojskowych czy mordując w UB-eckich kazamatach.
Też nie rozumiem oburzenia. Film mi się średnio podoba, ale to przez konwencję bo temat był naprawdę dobry. Jak na mój gust jest trochę za statyczny. O wiele bardziej podobało mi się "Pokłosie". Ale to już kwestia gustu...
leszeek17
Zapomniales baranie jeden napisac ze zydzi mordowali zydow i Polakow. Tylko o Niemcach i Polakach pamietales?
No i co dupku? Zabraklo ci jezyka w gebie?
Zydzi mordowali zydow? Czy tylko POLACY I "nazisci?"
https://twitter.com/Jan34733995/status/1199302227250286592
"Ta osoba przedstawiona w "Idzie" popełnia samobójstwo, poruszona okrucieństwem, które spotkało jej rodzinę.
W rzeczywistości to ona z okrucieństwem katowała polskich bohaterów, których przesłuchiwała jako prokurator stalinowski. Nic ją złego za to nie spotkało.
#UwolnićPrawdę"
"26.11.2008 r. - w Oksfordzie zmarła Fajga Mindla vel Felicja Danielak vel Helena Wolińska vel Helena Wolińska - Brus ps. "Lena" - stalinowska prokurator wojskowa."
Tylko że Jedwabne zostało rozdmuchane do gigantycznych rozmiarów, tak jakby to Polacy mordowali żydów, a nie Niemcy. I to przez samych żydów. To oni najwięcej plują na Polaków. Chociaż to my uratowaliśmy ich najwięcej w czasie wojny. Tylko w Polsce za pomoc żydom była kara śmierci. Żyd jest zakałą ludzkości. Nigdy nie zintegrował się z innym narodem. Gdziekolwiek by nie zamieszkał. To głównie oni mącą w światowych finansach. Polska zapłaciła USA za żydowskie mienie po wojnie. Ale oni pazerni chcą dalej kasy. Zobacz, ile już nakradli w Polsce po wojnie. Więc ich nie chwal i nie pluj na Polaków. Jedwabne to epizod niewart wspomnienia w porównaniu do ogromu morderstw dokonanych przez Niemców! Żydzi mieli swoją policję w gettach, która wysługiwała się Niemcom. Poczytaj o tej organizacji. Nazywała się "Żagiew". Największymi mordercami i antysemitami są sami żydzi! A wśród żydów jest sporo homo i pedo. Dlatego nagradzają filmy wychwalające żydów. Większość studiów filmowych należy do żydów. Teraz nagradza się filmy trendy. Poprawnie politycznie, a nie jako dzieła artystyczne. Chociażby 'Ida'. Temat dał temu filmowi Oscara.
To światowe żydostwo sponsorowało Hitlera, to żydzi stworzyli bolszewizm i komunizm.