Myslac o mnie ze nie znam sie na filmach... Otoz znam sie na filmach i to dobrze bo siedze w tym temacie ponad 20 lat a to ze popelniam bledy ortograficzne nie znaczy by mnie obrazac i wmawiac mi filmowa niewiedze... PS.O ile dobrze pamietam to ponad 2 miesiace temu moze nawet dluzej pod filmem 'IDA' pisalem swoje krotkie przemyslenia i juz wtedy stwierdzilem ze 'CZUJE W KOSCIACH ZE 'IDA' JAKO JEDYNY POLSKI FILM WROCI DO POLSKI ZE STATUETKA'. Przeczucie mialem bardzo dobre a me slowa okazaly sie prorocze. Ocenilem ten film na BARDZO DOBRY ale jednak odczuwam uczucie niedosytu. Spodziewalem sie czegos lepszego... Czegos co mna wstrzasnie i wgniecie w glebe tak jak kilka lat temu 'RÓŻA' ktora uwazam i chyba bede uwazal zawsze za najlepszy film SMARZOWSKIEGO. Wracajac do 'IDY' moi drodzy kinomaniacy to ze film zgarnia tak wazne nagrody (GLOB, BAFTA, OSCAR) wcale nie oznacza ze jest arcydzielem. Sami ze swojego doswiadczenia wiecie ze wiele filmow zdobylo tak wazne nagrody a was nie zachwycily. 'IDA' jest jaka jest ale liczy sie fakt ze zdobyla tak wazne nagrody i w pewnym sensie udowodnila ze FILM Z POLSKI tez moze wazne nagrody zdobywac. A kolejnym niezaprzeczalnym faktem ze 'IDA' podzielila ludzi na entuzjastow i tych co poczuli niedosyt jest to ze w polskich kinach przeszla praktycznie bez echa. Ogladalnosc 'IDY' tez nie byla imponujaca tak samo reklamy. Młyn sie dopiero zaczal jak do Polski doszly pierwsze informacje ze film spodobal sie szczegolnie w USA i FRANCJI. To jest jeden wielki paradoks ze polski film w Polsce zostal chlodno i srednio przyjety o wiele gorzej niz za granica. Ale fakty faktami a nam pozostaje radosc ze 'WRESZCIE POLSKI FILM GDZIE MOWI SIE PO POLSKU NIE ANGIELSKU' wraca do kraju z tak wazna nagroda jak OSCAR a wczesniej GLOB i BAFTA. Zapewne dlugo oj dlugo poczekamy az kolejny polski film fabularny zdobedzie taka slawe za granica. CIESZMY SIE TYMI NAGRODAMI BO SA BARDZO WAZNE I CENIONE! Dzieki za uwage a tym ktorzy nie widzieli filmu niech sie nie kieruja opiniami na forum tylko sami sobie wlacza i ocenia.