Oscar w pełni zasłużony, Ida to znakomity film, wreszcie nasza kinematografia się doczekała należnego jej uznania.
Jestem Polką i nie rozumiem tego beczenia i powtarzania jak stado baranów, że film jest antypolski. Opowiada pewną historię, myślę, że takich mogło być całkiem sporo, bo Polacy nie byli święci, przynajmniej nie wszyscy i każdy o tym wie. Zdarzały się gnidy, które dla pieniędzy denuncjowały i mordowały Żydów i takie są FAKTY.
A prymitywna hołota twojego pokroju umie tylko drzeć mordę, że film jest antypolski i każdy, komu się podobał, to "antypolak".
Poza tym można analogicznie stwierdzić, że film jest też antyżydowski, bo przecież pokazuje Żydówkę w komunistycznym aparacie represji, która była 'krwawą' prokurator.
Gdybym był prymitywną hołotą nazwałbym cie zgoła inaczej a jestem tu na filmwebie bardzo znany z sarkazmu i ciętego języka, więc nie jęcz babo.
Skromna jesteś bardzo skromna, pewnie Twój intelekt błyszczy? dlatego kumuś jedziesz w ten sposób bo myślisz że zaboli?
Pochwalasz przeciętne nakręcony bardzo antypolski film, filosemitko ( żydofilko)
Typowe, polskie nienawistne tałatajstwo.... I indolencja umysłowa. Umiesz tylko klepać o tym, że ktoś jest Żydem i że film jest antypolski - typowe wypowiedzi debili, którzy g.ówno zrozumieli z tego filmu. Antysemityzm zalał ci te kilka zwojów i już tylko wegetujesz w nienawiści.
Brawa się jak najbardziej należą. Świetne zdjęcia, gra aktorska i klimat. Jest tylko jedna sprawa w tej nagrodzie, która mnie martwi. Polacy w ostatnich latach byli nominowani do Oscara za następujące filmy: Gorzkie Żniwa, Pianista, Pokłosie (nie był ale było blisko), W ciemności, Ida. Krótko mówiąc polskie filmy mają szansę zaistnieć na Oscarach tylko wtedy jeśli poruszają tematykę żydowską. Nie mam nic przeciwko temu, aby dobre filmy były wyróżniane, ale uważam, że nasza kinematografia ma lepsze filmy, które akurat z tą tematyką nie mają wiele wspólnego.