Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650827
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Założyłem się z kolegą o to ile było poziomów snu w Incepcji. Moja wersja jest taka że było ich pięć ale nie jestem tego pewiien do końca.

1. Poziom z pociągiem i ucieczką wanem po mieście
2. Poziom hotelowy
3. Poziom zimowy
4. Poziom stworzony przaz Cobb i Mal
5 Poziom z zamkiem Saito

Kolega twierdzi że dwa ostatnie punkty to tak naprawdę ten sam poziom ale ja nie jestem pewien. Proszę o odpowiedź z wyjaśnieniem :)

ocenił(a) film na 8
Jo_Mason

Poziom 4 i 5 to zupełnie inne poziomy, ponieważ:
- Poziom 4 pojawił się na początku, gdy to Saito był jego celem, więc raczej nie pokazałby mu swojego świata.
- Cobb został zraniony nożem przez Mal, umarł i trafił głębiej, tam gdzie trafił Saito ( zakładamy iż Saito też zmarł w świecie Cobba i Mal )

Szczerze mówiąc tak to sobie tłumaczę ponieważ też się gubię, zwłaszcza iż film widziałem pół roku temu.

ocenił(a) film na 10
Mojzesz_trzeci

Poziomy 4 i 5 to limbo - zgadza się. Ale jeżeli dobrze wnioskuję to były to 2 poziomy a nie jeden. Czyli teoretycznie można powiedzieć, że było 5 poziomów snu?

ocenił(a) film na 10
Jo_Mason

Dochodzi jeszcze ewentualny poziom, jeżeli bączek nie przewróciłby się.

ocenił(a) film na 10
widzszaraczek

Prawda. Ale tu nie zostało to pokazane w jednoznaczny sposób. Tylko przypuszczalnie (50/50) można stwierdzić, że był 6 poziom.

ocenił(a) film na 10
Jo_Mason

Dlatego napisałem "ewentualny poziom" :)

ocenił(a) film na 10
Jo_Mason

Jestem pewny, że ostatnia scena była w realu. Przed końcem bączek zaczyna tracić równowagę.

ocenił(a) film na 9
MatiZ_3

Moim zdaniem jest 6 poziom bo bączek się nie przewracał i dalej kręcił. Tak się wydaje bo kamera się ruszyła. Było by dobrze jeszcze raz temu przyjżeć

ocenił(a) film na 8
Jo_Mason

Raczej tak.

Jo_Mason

Poziomy snu (tego "zwykłego") 3 + próżnia. Kwestionowanie ilości "poziomów"/ilości próżni to już temat na oddzielną dyskusję.

Antatolak

Chociaż w zasadzie to ten dom Saito był chyba tam z boku, przy klifie a dookoła były te wszystkie wieżowce które zbudowali Cobb z Mal więc to chyba było jedno. Dodatkowo Arthur na tym 1 poziomie gdy się dowiedzieli ze jak umrą we śnie podczas narkozy to trafią do próżni powiedział coś w stylu, że próżnia to czysta podświadomość, że to pustka, chyba, ze był tam ktoś wcześniej, kto dzieli z nimi ten sen, więc to też jest w pewnym stopniu dowód na to że próżnia Saita i Cobba (z Mal) to jedno i to samo.

Antatolak

Przepraszam za drobny brak składu ale nie za bardzo potrafię cokolwiek tłumaczyć. (dobra, już nie spamuję w tym poście :) )

ocenił(a) film na 8
Jo_Mason

Mnie się wydaje, że nie da się określić ile tak naprawdę było poziomów snu z tego względu, że film można w różnoraki sposób interpretować np. może być taka opcja, że cały film jest snem Coba, że tak naprawdę to on utknął w śnie a nie jego żona, ale oczywiście są to tylko domysły:)

ocenił(a) film na 9
nick871207

Możliwe że masz racje

ocenił(a) film na 8
934

No właśnie słowo "możliwe" gra tu kluczową rolę, bo możliwości jest wiele;)

ocenił(a) film na 9
nick871207

Żeby się dowiedzieć będzie trzeba dokładnie przyjrzeć się każdemu snu i to bardzo uważnie obejrzałam to drugi raz i do końca nie wiem ile jest snów możliwe że jest ich ok:7 ( mogę się mylić , to tylko moje zdanie) , możliwe też , że te dzieci rodzice i ta cała akcja przez którą mógł wrócić do rodziny jest jego wymysłem - snem z którego nie może się już wybudzić.
Proszę mnie nie obrażać ;)