Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650827
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Ile razy

ocenił(a) film na 10

Ile razy musieliście obejrzeć "Incepcję", żeby ją zrozumieć?

użytkownik usunięty
Camera228

Tak całkowicie, zupełnie wszystko to 3 :)

Camera228

2 chociaż i za 3 razem nowe rzeczy odkryłem.

ocenił(a) film na 10
Camera228

2 :) za pierwszym właściwie tylko siedziałem i tępo gapiłem się w ekran usiłując coś zrozumieć (i podziwiając efekty)

ocenił(a) film na 10
Camera228

Chyba jestem jakimś geniuszem czy coś ale zrozumiałem za 1 razem :)

ocenił(a) film na 7
sebasek

Ten film nie jest aż tak skomplikowany :P Widziałam też po raz pierwszy w kinie i wszystko zrozumiałam. Potem oglądałam kilka razy jak leciał w tv, ale już było nudnawo jak znałam cały film ;)

ocenił(a) film na 4
Camera228

Raz i o raz za dużo. Byly dobre momenty,ale ogólnie nie spodobał mi sie kompletnie ten bezsensowny surrealizm

Camera228

:D :D :D :D :D tzn. - wydaje wam się, że zrozumieliście ? :D Tak ja "dziesiątkom" ludzi przedstawiających swoje 'interpretacje' zakończenia ? :D
Każda tak samo 'jednoznacznie' uzasadniona i na 100% pewna ! ? :D

Camera228

Wytłumaczcie mi proszę co Wy takiego "zrozumieliście" w tym filmie po obejrzeniu go X razy? Film jest prosty jak budowa cepa a ludzie ciągle piszą o zrozumieniu. Tylko nikt z tych uduchowionych nie potrafi jednocześnie wyjaśnić co się za tym kryje :D

ocenił(a) film na 10
PalmerChili

Niektórzy nie wiedzą czy ostania scena to sen czy nie ale wystarczy być uważnym i za 1 razem się go "zrozumie".

sebasek

a może to jest sen osadzony we śnie?

sebasek

Nieprawda! kluczem do zrozumienia filmu jest tak na prawde ogarnięcie tego, czym jest totem DiCaprio. Coś czuje sebasek ze jednak 1 raz nie wystarczył

ocenił(a) film na 10
mateuszwisniewski

Totem DiCaprio zmienia tylko to że możemy być pewni że nie jest w CZYIMŚ śnie ale wciąż może być w swoim.

ocenił(a) film na 8
Camera228

Raz.

ocenił(a) film na 10
Camera228

Mi tam w zupełności wystarczył raz... aczkolwiek musiałem się nieźle na tym filmie skupić, żeby się w tym wszystkim nie pogubić :)

ocenił(a) film na 8
Camera228

raz. Ale to z pewnością zasługa Philipa K. Dick'a (np. "Ubik") no i odrobię Lema ("Kongres futurologiczny").
Ale z przyjemnością obejrzałem jeszcze kilka razy, żeby wyłapać trochę dodatkowych smaczków.

ocenił(a) film na 10
Camera228

Raz.

ocenił(a) film na 10
Camera228

wlasnie teraz w tv7 leci kolejny raz ten ...........zajebisty film

Camera228

Dzisiaj obejrzałem film drugi raz i chyba w końcu ogarnąłem ideę filmu. Ale żeby wyłapać wszystkie szczegóły pewnie będę musiał obejrzeć 3 raz. :P

ocenił(a) film na 10
Camera228

Przed chwilą czwarty raz oglądałem i teraz już tylko jedną rzecz może nie tyle co odkryłem, ale mnie zainteresowała. Saito był na 4 poziomie, wcześniej mówili, że gdy zginą, wrócą do normalnego świata dopiero gdy przestanie działać eliksir. Zgodnie z obliczeniami na 3 poziomie mieli 10 lat, czyli gdy Cobb przyszedł po Saito to ten miał + 200 lat ;-)
Cały mechanizm wszczepiania idei zrozumiałem dopiero za trzecim razem, ale też już tylko te niuanse, które nie są potrzebne do odbioru całego filmu.
A drugie obejrzenie filmu to te istotne szczególiki, jak sens wiatraka Fischera.
Ogólnie Nolan genialnie dopracowuje swoje filmy, ze scenariusza płynie taka inteligencja i rozsądek, co widać również w "Memento".
Największe problemy chyba są z czasem. Na 3. poziomie Cobb mówi Ariadne, że mają 20 minut czasu, a Arthur kilka minut, więc zasada x20 nie jest zachowana, ale to pewnie tylko na potrzeby filmu, żeby Arthur zdążył znokautować gościa w efektownej walce bez grawitacji.

ocenił(a) film na 10
ADDY94

(spojler) a ja tylko jedno pyt bo przegapilam-dlaczego cobb zrobil incepcje swojej zonie?

ocenił(a) film na 10
kikihanka

Zrobił to nieświadomie, Mal ignorowała informację, że jej świat nie jest prawdziwy. Cobb wiedział, że są tylko na którymś poziomie snu i że muszą wrócić do swoich dzieci. Dlatego wszczepił Mal ideę, że jej świat nie jest prawdziwy. I tu właśnie stała się incepcja, bo Mal na każdym poziomie była pewna, że jej świat nie jest prawdziwy, nawet jak wrócili już do realnego świata. I dlatego się zabiła.

ocenił(a) film na 9
ADDY94

Rzecz w tym ze nie wrocili do realnego swiata. Mal miala racje i zabijajac sie weszla poziom wyzej- byc moze do swiata realnego (o czym swiadczy ostatnia scena)

ocenił(a) film na 10
AstonMarkiz

hehe chyba za bardzo fantazjujesz. Oczywiście to mogłoby być prawdą, ale jeśli Mal miałaby rację, to Cobb nie zrobiłby w ogóle incepcji, nie mógł jej powtórzyć u Fishera, czyli cały film byłby tylko snem Cobba.
Ostatnia scena tyczy się zupełnie innej sytuacji. Nolan świadomie zostawia pytanie, czy Cobbowi udało się wrócić z 4. poziomu z Saito, czy nie. Talizman nie przewraca się, ale zaczyna hamować, więc sytuacja jest otwarta. Moim zdaniem jednak się przewrócił i Cobb wrócił do rodziny.

PS Zastanawiałem się kiedyś, czy rzeczywiście Mal nie miałaby racji, bo incepcja była możliwa tylko na niższych poziomach, a oni wracali tylko poziom wyżej zabijając się pod pociągiem. No ale to by było problematyczne, bo skoro to nie byłby prawdziwy świat, to Mal rzucając się z budynku wracałaby poziom jeszcze wyżej, a wtedy incepcja już by była prawdziwa na ich świecie i mamy błędne koło.
Oczywiście mogłoby być, że to Mal zrobiła incepcję Cobbowi mówiąc, że jego świat jest prawdziwy. Ale wtedy dlaczego chciał się zabić na najniższym poziomie?

Nie kombinujmy, Cobb zrobił incepcję Mal i ona faktycznie się zabiła skacząc z budynku.

ocenił(a) film na 9
Camera228

Ja oglądałem wczoraj pierwszy raz i to nie wystarczyło bo pod koniec filmu już się mi wszystko mieszało.

użytkownik usunięty
Camera228

Ja goo obejrzałem 7 razy bo jest genialny.. muszę jeszcze obejrzeć

Camera228

By zrozumieć ogół wystarczył mi raz. Każdy kolejny seans to tylko wyłapywania drobnych smaczków.

Camera228

Raz ;), ale obejrzę jeszcze wiele razy ponieważ uwielbiam ten film.

ocenił(a) film na 8
Camera228

narazie obejrzałam raz, nie zroumialam, obejrze jeszcze raz

ocenił(a) film na 8
Camera228

nigdy jej nie zrozumiem a oglądałem 3 razy

użytkownik usunięty
Giveraa34

Poniewaz tego typu filmow nie oglada sie tępo, nie jak na obrazek.
Caly czas masz myslec, widzisz jak Cobb ma obraczke na palcu po przebudzeniu, zastanawiasz sie wtedy, ze cos to znaczy skoro jej wczesniej nie miał.
No i wyłapujesz kolejne szczegoly i dokladnie sluchasz dialogi.
Odpalasz film-myslisz-wiesz

Camera228

Ja też czuję się geniuszem bo ogarniałam film na bieżąco podczas oglądania - oczywiście trzeba było uważnie śledzić wszystkie fakty... na 5 minut człowiek wyjdzie do kuchni i trzeba cofać :)

ocenił(a) film na 2
ocenił(a) film na 10
Camera228

Jestem nadczłowiekiem? Zrozumiałam za pierwszym razem :).

ocenił(a) film na 9
Camera228

Raz?

Camera228

Raz, Incepcja to prostszy film niż np. "Prestiż"

ocenił(a) film na 10
Gyp

Dla mnie Prestiż był prostszy do zrozumienia niż incepcja xD

ocenił(a) film na 8
Camera228

Incepcji nie da się zrozumieć bo ona nie ma sensu - przez niedopracowany, dziurawy scenariusz.

I nie chodzi tu o warstwy snów, kto kiedy śni i tak dalej. Tylko o sens całego filmu, którego po prostu nie ma.

To tylko popcornowa rozrywka.

Camera228

Pytanie powinno brzmieć: ile razy Nolan musiałby nakręcić ten film (a także kilka innych), by zrozumieć swoje błędy.

ocenił(a) film na 5
chevreuill

10/10

ocenił(a) film na 10
Camera228

1 i troche czasu myślenia, ale chyba nie zrozumiałem do końca i będę musiał obejrzeć jeszcze raz xD

Camera228

Raz, bez przesady z tym skomplikowaniem filmu który jest bardzo prosty. Niektórzy dostaną niedopowiedziane zakończenie (jego rozwiązanie nie jest żadnym celem, nie o to w tym chodzi) i myślą, że film jest bardzo trudny.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

Jest wiele filmów, gdzie aż się dymi z czachy przy analizie, są też naprawdę pokomplikowane jak Primer chociażby. Przy "Króliki" Lyncha też trzeba mocno wysilić mózgownicę i sporo innych. Ale Incepcja? Powprowadzali trochę tych "poziomów", jak w grze komputerowej- zresztą wielu chyba właśnie to w tym filmie fascynuje i może się im przez to wydawać że taki "trudny". Zgadzam się, dla mnie istota filmu była też zupełnie gdzie indziej.

Camera228

2x, ale wydaje mi się, że za 4,5 i tak odkryłbym coś nowego. Kapitalny film

ocenił(a) film na 5
Camera228

Incepcja to prosty film jak cholera. Wszystko wykładane jak na tacy. Właściwie to tylko wizualnie mnie zachwycił. Chcecie trudny film to obejrzyjcie inny film tego reżysera- Memento. Tam to woda z mózgu, czacha dymi.

ocenił(a) film na 8
Camera228

ile trzeba obejrzeć Incepcję, żeby zrozumieć zależy tylko od inteligencji. :)

ocenił(a) film na 6
Camera228

Niby co czyni ten film tak niesamowicie inteligentym i nieobliczalbym, żeby go "zrozumieć"? Obejrzałem raz, zrozumiałem i się nie zachwyciłem.

Camera228

Jeden? Helloł!