Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 651105
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Uuuu cieniutko

ocenił(a) film na 6

Słubiuuutki technicznie scenariusz, straaasznie. Jak to jest możliwe, że wyszedł spod ręki Nolana? A przecież to naprawdę mógłby być bardzo dobry film, gdyby tylko ten script dopracować, rany nawet ja byłbym w stanie to zrobić, gdyby dano mi dwa tygodnie. Dużo dziur fabularnych, dużo nielogiczności, film jest strasznie założeniowy zamiast ukonkretyzowany, co zadziwia mnie najbardziej, bo przecież to Nolan- człowiek, który do scenariusza przykłada koniec końców sporą uwagę. Cały film już chwieje się w posadach, chociażby dlatego, że przecież zaszczepienie idei w głowie Fischera, nijak ma się do rozpadu firmy.

Klimacik jest, ale zupełnie nic poza tym.

ocenił(a) film na 9
kosobi

Masz rację, Saito właśnie po to chce uzyskać wpływy, po to chce "zwiększyć pole manewru", żeby zniszczyć firmę (albo jej obecną politykę, wizerunek, już nie pamiętam, w zasadzie na jedno wychodzi). Wybacz, może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem :) Zresztą, po co tak bardzo trzymać się faktów? Nie jest to film dokumentalny ani oparty na rzeczywistej historii. Ja rozumiem, że są ludzie tacy jak Ty, którzy szukają spójności w scenariuszu ocenianych filmów (a w zasadzie dziur w scenariuszu :)) i dla nich jest to wyznacznik "miodności" filmu. Szanuję to. Ja jednak patrzę na to trochę inaczej. Film to dla mnie obraz, nie koniecznie przedstawiający rzeczywistość i nie koniecznie... hm... zamknięty dla interpretacji? Tylko proszę nie róbmy forumowej wojny na tej podstawie, bo widzę, że już ktoś się w tym wątku popisał elokwencją. -_-

Pozdrawiam! :)

ocenił(a) film na 9
schpackmann

dobru koment. film jes świetny, również tak uważam a dyskusja o szczegółach fabuła jest całkowicie zbędna - każdy inaczej spojrzy na to. np mój chłopak nic a nic nie załapał z wszczepienia Fischerowi ale
stwierdził że efekty, muzyka i pomysł są genialne.

ocenił(a) film na 6
paula1990

Fajna jesteś. Twój facet też.

ocenił(a) film na 6
thengel

Żartujesz? Czy naprawdę nie wiesz o czym mówię?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Wojtalek

Chyba mnie z kimś pomyliłeś...

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

I nie przesadzaj, każdy go nie zrozumiał.

ocenił(a) film na 6
Georgiana_

Nie rozumieć to można "La Strady" Felliniego, albo "Metropolis" Langa, a nie "Incepcji" Nolana. Widzisz różnicę?

ocenił(a) film na 9
kosobi

Akurat można nie zrozumieć i tego, i tego.

ocenił(a) film na 6
Georgiana_

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://fc07.deviantart.net/fs70/f/2010/170/5/ 6/AreYouFuckingKiddingMe_1200px_by_CrusierPL.png&imgrefurl=http://crusierpl.devi antart.com/art/AreYouFuckingKiddingMe-1200px-168210282%3Fq%3Dgallery%253ACrusier PL%252F25613898%26qo%3D1&usg=__kalUgFx6pioWX3TUf2uaQZyIWWc=&h=1200&w=1501&sz=62& hl=pl&start=42&sig2=zymbxaqZg9b-2Y-U5S0Hfw&tbnid=rY3SAM2FLz-cNM:&tbnh=119&tbnw=1 49&ei=GINjTJXvJtOQjAf60silCQ&prev=/images%3Fq%3Dare%2Byou%2Bfuckin%2Bkiddin%2Bme %253F%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:of ficial%26biw%3D1280%26bih%3D581%26tbs%3Disch:10%2C1081&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=3 32&vpy=264&dur=424&hovh=172&hovw=216&tx=107&ty=64&oei=-4JjTNL7IKKXOJ3csbkJ&esq=1 2&page=3&ndsp=20&ved=1t:429,r:15,s:42&biw=1280&bih=581

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

dlaczego do kobiety piszesz w formie męskiej prostaku?

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

za bardzo się w swojej ciasnocie umysłowej zagalopowałeś synku... użytkownicy forum dziękują ci za świadectwo prostactwa jakie udowadniasz w każdym poście... obrażając kobietę jesteś zerem...a teraz śliń się i pluj dozwoli:)

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

heheheh dno:)

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

Przestań się pogrążać :)

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

dalej...śliń się jeszcze, bo narazie słabo ci to wychodzi :)

ocenił(a) film na 9
Sammy_Jankis

Dzięki, że stanąłeś w mojej obronie :)

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

To dobry film ,ale nie zasługuje na 10. Najwyżej na 8.

ocenił(a) film na 9
Sammy_Jankis

Jak możecie prowadzić bezsensowną dyskusje z gamoniem który widzi tylko czubek swojego nosa i te swoje "głebokie filmy Felliniego hehe śmiech na sali:)
Donnie Darko- jego ocena to 2
JUTRO będzie FUTRO - jego ocena to 5 tak jak Incepcja
Na dodatek ocenił Prestiż na 8 a pewnie wcale go nie zrozumiał...więc o czym My tu dyskutujemy

ocenił(a) film na 9
Wojtalek

A poza tym nie pocisnęłam Ciebie-napisałam, że zazwyczaj tak jest. Ty za to wszystkich, którym podobała się Incepcja, wrzucasz do jednego wora.

ocenił(a) film na 6
Bodzio_paz_alkocholika

pomyślcie. każda zmiana ma swoje konsekwencje. młody fisher otrzymując firmę po ojcu nie koniecznie musiał być takim dobrym bizmesmenem jak on --> więc może ta cała akcja była nie potrzebna, w końcu firma zanotowała by i tak spadek akcji po śmierci założyciela co wzmocniłoby firmę saito. to po pierwsze.

a po drugie, do cholery jasnej zrozumcie, że teraz fisher ( już duchowo pogodzony z ojcem ) nie zniszczy firmy z samego pieprzonego szacunku do niego. będzie chciał coś stworzyć swojego, może w innej dziedzinie..

a zresztą i tak pewnie będzie jeszcze z 10 kolejnych części..

vandeta

wystarczyłoby przez pewien czas konsekwentnie wprowadzać w życie założenia starego Fischera, firma Saito mogła tego nie przetrwać

nie chodzi o dosłowne zniszczenie - gdyby młody się wycofał z prowadzenia firmy i zajął czym innym np lepieniem garnków z gliny, to firmą zajmowałby sią zarząd - im wiecej osób dowodzi tym więcej problemów w działaniu i to nie musiało by rozwalić firmy tylko zmieniło kierunki jej rozwoju

vandeta

...a zresztą i tak pewnie będzie jeszcze z 10 kolejnych części..... nie u Nolana

ocenił(a) film na 10
kosobi

słaba prowokacja panie kosobi, popracuj jeszcze nad tym ponieważ "trolling is a art"

ocenił(a) film na 6
spectralheaven

Ach, kocham takie posty. Dla niektórych jakiekolwiek niepochlebne zdanie o filmie, to od razu trolling. Ja pierdolę, co za kraj...

ocenił(a) film na 10
kosobi

Spoko każdy ma swoje zdanie , ale rozkmiń człowieku że ty nie zgadzasz się z recenzentami , przecież z powietrza takich not sobie nie wymyślili , salomon z pustego nie naleje , prochu nie wymyśli , kurcze ja mogę mieć swoje zdanie ty swoje ale po co ciągniesz swoje przeświadczenie o tym że to jest słaby film , film jest największym dziełem reżysera jakie wymyślił .
Wystawiasz noty toy story 3d - 9 pytam się kim ty k... jesteś ? no żałosne adwokat diabła ma 7 u ciebie wyspa tajemnic 6 , incepcja 5 i wszystko za życie 5 .... nie masz pojęcia nic o dobrym kinie ...

ocenił(a) film na 6
PR23MO

Hah, genialny post. Najpierw "spoko, każdy ma swoje zdanie", a potem logorrhea...

O, to jeszcze, specjalnie dla ciebie, wystawiam "Donnie Darko" ocenę 2, a co mi tam, podburz sobie krewkę.

I stary, co mnie obchodzą recenzenci? Kiedyś, 5-6 lat temu ich zdanie było w jakiś sposób wymierne, dzisiaj to śmiech na pustej sali. Banda wielbicieli kultury masowej.

ocenił(a) film na 6
PR23MO

A najlepszym dziełem Nolana jest "Memento" i kropka. Incepcji do tego filmu sporo brakuje.

ocenił(a) film na 9
kosobi

To Twoje zdanie.

ocenił(a) film na 6
Georgiana_

...najlepszym pod względem konstrukcji scenariusza.

kosobi

zdecydowanie zgadzam sie z kosobi, tematyka fajna ,efekty genialne,ale scenariusz klapa na calej lini. Nie spodziewałam się że Dicaprio zagra w takim filmie, no cóz każdy popełnia błędy nawet taki genialny aktor jak on.

ocenił(a) film na 9
kosobi

Założyłeś, że incepcja się udała, a tego nie wiemy. Nie wiemy czy firma się rozpadnie i czy Eames miał dobry pomysł z ojcem Fishera. Może spartaczyli wszystko? To nie znaczy, że film się chwieje w posadach. Film był o czymś innym. Nie rozumiem jak, po tekście "Czy patrzysz uważnie" z Prestiżu, można oglądać Incepcję myśląc, że jest o "udanym napadzie" na Fishera?

ocenił(a) film na 6
logan_slupsk

Uch, teraz to trochę podpinasz sobie własne słowa do moich : p

Generalnie incepcja jest jak dla mnie zdecydowanie zbyt założeniowa. Mamy architekta, ale nie wiemy dokładnie w jaki sposób funkcjonuje, mamy kolesia, który ni z tego ni z owego zmienia wygląd, po użyciu jakiejś mikstury itp. itd.
Inna bzdura- dlaczego żona Lenoarda, przed popełnieniem samobójstwa, dokonała starań, żeby odebrać mu prawo do opieki nad dziećmi? Co to za jakaś bzdura? Argumentacja "Żebyś nie miał wyrzutów sumienia" to jakaś porażka...

kosobi

"Inna bzdura- dlaczego żona Lenoarda, przed popełnieniem samobójstwa, dokonała starań, żeby odebrać mu prawo do opieki nad dziećmi? Co to za jakaś bzdura? Argumentacja "Żebyś nie miał wyrzutów sumienia" to jakaś porażka..."
to naprawdę było wyraźnie wyjaśnione, myślała że jest we snie i chciała wrócić do rzeczywistosci przez samobójstwo, tylko nie chciał wracać sama ale z nim, on zasłaniał się dziećmi więc postawiła go przed faktem że i tak je tu straci a tylko zabijając się moze je odzyskać

ocenił(a) film na 6
thengel

No właśnie o tym mówię- jak dla mnie taki zabieg zupełnie nie funkcjonuje. "Skocz razem ze mną, bo odebrałam ci prawo do dzieciarni"... taa... fajnie...

kosobi

a czego spodziewasz sie po osobie która w zasadzie straciła zmysły, nawet nie potrafi odróżnić co jest snem a co jawą
jeśli oczekujesz ze sposób myslenia takiej osoby bedzie podobny do twojego to z załozenia jesteś w błędzie

bardziej logiczne by było gdyby zabiła dzieci?

ocenił(a) film na 6
thengel

Hah, to już by była bezczelna wręcz zżynka z "Shutter Island", ale kto wie? Może w oryginalnej wersji scenariusza je zabiła?
Było wyraźnie wytłumaczone, na jaką część jej psyche wpłynął dicaprio. Sugerujesz, że przerodziło się to w kompletne szaleństwo? Nie wydaje mi się.

kosobi

podaj definicje kompletnego szaleństwa ;)
możesz to traktować podobnie jak osoby które mają rożne fobie np. boją się zarazków, możesz im tłumaczyć jedno a oni swoje
podobnie było z Mal i Cobbem, z tym ze obie strony próbowały wpłynąc na siebie nawzajem, ale to Mal znalazłą sposób na Cobba a nie on na nią, tylko jednego nie przewidziała, że on wie, ze śmierć nie jest rozwiązaniem i dlatego sie nie zabił

thengel

zresztą Cobb podobnie postąpił z nią w limbo, odebrał jej coś, wiarę w to że jest w rzeczywisstości gdyż to ją tam trzymało, a ona chciał odebrać mu to co trzymało jego ... czyli dzieci

ocenił(a) film na 6
thengel

Błąd. Argumentacja żony- "Żebyś nie miał wyrzutów sumienia". Gdyby było tak, jak piszesz, to miałoby większy sens, ale tak nie jest.

kosobi

"Żebyś nie miał wyrzutów sumienia" - dotyczyło jego dobrowolnego opuszczenia dzieci a ona tak załatwiła sprawę że i tak musiałby je opuścić, jednak liczyła na to że pójdzie z nią

ocenił(a) film na 6
thengel

Jej szaleństwo pierwotnie polegało na bezustannym kwestionowaniu rzeczywistości, w której się znajdowała, ale nie oznaczało to jednocześnie irracjonalnego zachowania na innych płaszczyznach. Ten ostatni akt "szaleństwa" rzekomo wg. filmu, wynikał z desperacji, nie ze straty zmysłów. I dlatego mi to nie gra.

kosobi

bo to zależy od punktu patrzenia - nie ma prawdy obiektywnej

z jej punktu widzenia dążyła do wybudzenia i starała się by Cobb wybudził się razem z nią
z jego punktu widzenia dążyła do samozagłady i starał się ją przed tym powstrzymać i zatrzymać
z którejkolwiek strony zaczniesz rozważać to do innych wniosków dojdziesz

ocenił(a) film na 6
kosobi

Popkulturowa papka, ale moim zdaniem lepsza niz "Prestiz" i duzo lepsza niz ten gniot "Memento". Film dla dzieciaków, które nie widzą taniego banału w hollywoodzkich filmach.

Wojtalek

odzyskałeś spokój ducha, czy to tylko chwilowa poprawa słownictwa w wypowiedziach?