Witam. Oglądałem dziś film po raz kolejny i o dziwo naszło mnie pytanie, które wcześniej nie budziło moich wątpliwości. Kto wybudza lub czuwa nad wybudzaniem bohaterów na każdym poziomie snu? Na 1 poziomie czuwa Yusuf, wszyscy inni śnią / kick w samochodzie. Na 2 Arthur w hotelu, wszyscy inni oprócz Yusufa śnią / kick w windzie. Na 3 czuwa Eames podczas gdy na 4 poziom schodzą Cobb, Ariadne, Saito i Fischer / wstępny kick przegapiony, dla Fischera będzie defibrylator a później wszyscy załapią się na kick z 2 poziomu. Z 4 poziomu na 3 wraca Ariadne z Fischerem skacząc z walącego się budynku. Cobb wędruje za Saito na poziom 5. Odnajduje go ale w jaki sposób wracają z limbo? Co z kickkiem? Zawsze ktoś czuwał nad wybudzeniem się reszty ze snu. Gdy Cobb i Saito mieli wracać nikogo na poziomie snu o jeden z powrotem już nie było. Nikt nie czuwał nad ich wybudzeniem. Gdy na poziomie snu 1 samochód już tonął wszyscy oprócz Cobba i Saito wypłynęli na powierzchnię. Obudzili się dzięki uderzeniu vana o powierzchnię wody. Kick ten nie zadziałał na Cobba i Saito więc jak wrócili z poziomu snu 1 do rzeczywistości w samolocie? Mam nadzieję, że moje wypociny są zrozumiałe :) Prościej nie potrafię. Jeśli coś źle zrozumiałem to oświećcie mnie. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc w zrozumieniu tej zagwozdki.
Dokładnie. W limbo jest nieograniczona czasowo "próżnia" snu i wszystko co tam jest wydaje się realne dla kogoś kto nie ma "totemu". Cobb już w Limbo był ze swoją żoną 50lat i jak pewnie pamiętasz w hangarze na 1 stopniu snu gdzie się ukryli przed projekcjami (68:20 minuta filmu) Arthur mówi " (...) nie ma tam nic, chyba że wpadł tam wcześniej ktoś kto dzieli z nami ten sen i coś zostawił..." Dlatego Saito i Cobb wpadli w jedno limbo z tym że Saito wierzył że to świat realny a Cobb miał swój totem i wiedział że to Limbo. Dopiero gdy Cobb przekonał Saito słowami które mówił w świecie realnym do niego w helikopterze ten popełnił samobójstwo a po nim Cobb też i wrócili do realnego świata :)