Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650827
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

trzy opcje

ocenił(a) film na 8

Ten film ma trzy opcje do uzyskania:
1. Stanie się hitem stulecia, filmem który ludzie za 80 lat nadal będą oglądać z podziwem i i utrzyma na 1 pozycji w rankingu top przez najbliższe 30 lat.
2. Będzie kapitalnym filmem, lecz niestety będzie "za mądry i tajemniczy" przez co nie zrozumie go 80% społeczeństwa.
3. Zostanie okrzyknięty niewypałem dekady, a Pan Nolan przez długi czas będzie kojarzony z tym filmem przez co straci na "respie"

Rales

Ja dodam 4-om opcję i pewnie nie koniec na tym. Otóż film będzie średnio dobry, bo w kinie już dużo było i ciężko czymś widza zadziwić. Takie filmy jak Avatar postawiły bardzo wysoko poprzeczkę w dziedzinie efektów graficznych, a inne składowe filmu, to już bardzo subiektywne części filmu, jednym będą się podobać innym nie. Zgodnie z powiedzeniem " jeszcze się taki nie narodził, żeby równo wszystkim dogodził" poza kręgiem krytyków film taki nigdy nie uzyska jednogłośnej aprobaty, to pewne. Dlatego powstrzymałbym się z takimi przepowiedniami, że film wywrze jakieś nad przeciętne piętno na kinie i zapisze się na długie lata jako kanon sztuki filmowej.

alpagaSatana

Opcja nr. 5 ludzie podobni do mojego przedmówcy stwierdzą, że film ma słabe
efekty specjalne i pójdzie pooglądać Avatara..

Niestety ni zgadzam się z tobą, alpagaSatana.. Uważam efekty specjalne za
zupełnie drugorzędną składową kina. Tym bardziej, że ich stworzenie to
żaden cud, potrzebne są tylko pieniądze. Wybuchy i pościgi mnie już tak nie
rajcują*. Za to bogata historia i klimatyczność filmu uważam za bardzo
ważne ;]

*nie rozumiem fenomenu Avatara, naprawdę.. :(

ocenił(a) film na 8
MrAleXo

tym bardziej, że Nolan nie lubi używać efektów specjalnych, avatardy mogą tego filmu nie polubić

MrAleXo

Musze Ci zwrócić uwagę, że ja nic takiego nie powiedziałem, że Avatar to jakiś wspaniałe i wybitne dzieło filmowe. Chciałem zaznaczyć tylko, że jego efekty specjalne i to, że został zrobiony w technice 3D, zawiesiły wysoko poprzeczkę w kwestii fajerwerków na kinowym ekranie. Większość tłuszczy pełzającej po ziemi, niestety ale właśnie kieruje się doznaniami wizualnymi i ilością fajerwerków. Oni nie wnikają zbyt głęboko w fabułę czy grę aktorską, a wręcz zbytnie skomplikowanie jej odstrasz ich od ekranu i zmniejsza zyski producentów :(
Jedynie mierzalną częścią w filmie jest jego koszt wyprodukowania oraz ilość i jakość efektów specjalnych, reszta jak gra aktorska, historia, fabuła, klimat itp. , to bardzo subiektywnie oceniane składowe filmu. Trudno więc stwierdzić tylko na podstawie subiektywnych odczuć co do klimatu i fabuły filmu, czy ten odniesie sukces, spodoba się masom czy nie. Dlatego producenci wolą zainwestować grubą kasę w efekty specjalne, które ładnie prezentują się w zwiastunach i z dużym prawdopodobieństwem przyciągną duże masy ludu do kina !

Rales

A ja po prostu nie wirze, że on zjebie ten film. Oglądam trailery i nie ma bata, aby ten film był słaby, nie ma bata.

użytkownik usunięty
Rales

Myślę, że będzie to kawał niezłego, zakręconego kina. Szykuje się nowy Matrix.