Ip Man 2

Yip Man 2
2010
7,6 32 tys. ocen
7,6 10 1 32405
8,3 3 krytyków
Ip Man 2
powrót do forum filmu Ip Man 2

Poprzedni film uwielbiałem m.in. dlatego, bo nie było żadnego bullet-time'u (przynajmniej nie pamiętam więc jeśli był to nie w takim stopniu jak tu), czy walki na linach. W drugiej części niestety choreografia walk nie trzymała już takiego poziomu. Spowolnienia, dziwna praca kamery i latanie w powietrzu (chodzenie po taboretach albo przewrócenie połówki stołu w powietrzu) to nie jest to czego oczekuję po filmie kung-fu. Tym nie mniej było sporo ekscytujących walk i całościowo (nawet przy uwzględnieniu przytoczonych wcześniej elementów) wypadały dobrze. Jednak walka z bokserem była z lekka przesadzona. Ja widziałem tam 2 opcje - albo Yip Man położyłby Twistera dość szybko, nie przyjmując przy okazji żadnego poważniejszego ciosu albo Twister by go znokautował. Zamiast tego dostałem 4 knockdowny Yip Mana, który po 4 razie bił mocniej i szybciej niż na samym początku (a przecież już w pierwszej rundzie został znokautowany). Wynikało z tego, że Twister bił jak baba i za jego ciosami nie szła wielka siła (dostał cios centralnie w szczękę i nie zrobiło to na takim knypku większego wrażenia).

Jakby jednak nie patrzeć jest to lepszy film tego rodzaju niż dowolny Jackiego Chana po 2000 roku. W oógle od 10 lat chyba nie powstał lepszy film kung-fu (oprócz Ip Mana 1 of course).