niestety musze sie zgodzić, po takiej ocenie oczekiwałem czegoś lepszego. a wyszło jak zwykle:) film rozkręci zmysły głównie grupie wiekowej 13-17. jeśli ktoś ma więcej, a wgniotło go w fotel, to juz wie w którym momencie przestał mu sie starzeć umysł:) nic tylko sie cieszyć:)
Oj ciesze się ciesze :). Tylko ciekaw jestem skąd masz takie dokładne dane o grupie wiekowej, czy to ty Heniek, Stwórca?:> Czuwaj nad nami. Powiedz tylko czemu znam dużo starsze osoby, inteligentne, poważne, które lubią jednak takie filmy czasem obejrzeć? Gust - czyżbyś umywał ręce od niego czy to dzieło satana? xd
a gdzie ja napisałem, że "takie filmy" są tylko dla dzieci? sam jestem starszy, w miare poważny i mam nadzieję, że inteligentny. lubie filmy SF, w tym te powstałe na bazie komiksów, np. bat-man, hellboy, X-men, Hulk 1 - pare innych tez by sie znalazło. ale uważam, że akurat Iron man jest zbyt infantylny.
I "takie filmy" też mają różne grupy odbiorców, napisałem, że spodoba się GŁÓWNIE 13-17. bo jest na tym poziomie. tak samo jak Batman 1-2, (od biedy batman początek) będzie bardziej zrozumiały dla nieco starszej publiczności, a batman 3 i 4 są juz bardziej "dziecinne" i każdy kinomn od razu wyczuje tę różnicę.
Podobnie jest przecież z filmami animowanymi. nie sposób realizacji warunkuje grupe wiekową, ale ciężar gatunkowy. są animacje dla dzieci i te dla dorosłych (nie mówie o AnimeXXX). pamiętam jak w naszym kinie panie z działu filmowego zamówiły na poranek dla dzieci Księżniczke Mononoke. mocno sie zdziwiły jak z seansu zaczęli wychodzić oburzeni rodzice z dziećmi (nawet 12to letnimi) i mieli uzasadnione pretensje do działu filmowego.
pozdr.
Zgadzam się, że sposób realizacji nie określa odbiorcy, chociaż błędnie z powodu niewiedzy panuje opinia, że "anime" czy film rysunkowy jest skierowany dla dzieci. Co do księżniczki to myślę, że przekaz jest bardzo wskazany dla dzieci, ale chyba film zbyt brutalny o to chodziło chyba?
Co do Iron man-a chodziło mi, że piszecie, że film jest zrobiony dla dzieci, może mieliście na myśli duże dzieci też. Film ten rzeczywiście jest bajeczką, ale jest też ekranizacja komiksu więc posiada jakiś tam scenariusz, a z największy plus uważam obsadę i grę aktorską, oraz świetne efekty specjalne. Do tego ma dystans do tego co pokazuje i ironizuje pewne sceny, więc całkiem fajnie się to ogląda zwłaszcza jeśli ktoś lubi takie lajtowe relaksujące kino akcji. Acha wg mnie typowo dla dzieci i infantylny to raczej film Transformers, bo Iron man tak czy inaczej został naprawdę dobrze zrealizowany, a fabuła dotyczy tego co komiks więc widz nie powinien się spodziewać niczego poważnego po nim poza bajką na dobranoc ;p