7,6 386 tys. ocen
7,6 10 1 385830
7,0 56 krytyków
Iron Man
powrót do forum filmu Iron Man

Po kilkukrotnym obejrzeniu naszla mnie pewna mysl... Otoz za malo w tym filmie bylo bohaterstwa. Niby Iron Man, super Hero, ale co on takiego konkretnego zrobil by nim zostac ??. Pokonal Stane'a ktory tak naprawde uzywal nieco przerobionej broni ktora stworzyl Stark ??. ocalil kilku ludzi w Afganistanie przy czym pismaki nawet nie poznaly prawdy ??. Nie bylo by tego mojego narzekania, gdyby nie koncowa scena zaraz po napisach. Takie cos powinno miec miejsce, ale po filmie Iron-Man 2. Dopiero w tej czesci moglby on zostac prawdziwym bohaterem i stac czescia Avenger. Biedny Spider-Man tlukl sie przez 3 czesci z roznymi odchylami przez co faktycznie zostal Bohaterem i mogl by stac sie czescia Avenger przy czym jak wiemy nie otrzymal zaproszenia do tego zaszczytnego grona :D. W "Iron-Man" z tym zaproszeniem sie o jedna czesc filmu pospieszono... Niby sie czepiam, ale to naprawdze rodzi niesmak :/

ocenił(a) film na 9
Shagohad

Dla mnie wątek bohaterstwa jest efektem ubocznym, cenię pracę intelektualną, którą włożył w projektowanie, testowanie skafandra.

ocenił(a) film na 8
teresab

Ja cenie caly film, bo jest swietny. Co do bohaterstwa - czepiam sie tego "powolania" do Avengers. Gdyby to mialo miejsce w drugiej czesci to bylo by ok...

ocenił(a) film na 9
Shagohad

spider-man nie dostal powolania do avengers bo prawa do jego postaci naleza do sony pictures a iron man, kapitan ameryka i inni sa wlasnoscia marvel studios. jesli powstanie film avengers to z postaciami nalezacymi do marvel studios bo oni maja do niego prawa. a co do bohaterstwa iron mana to rzeczywiscie, troche za malo bylo tych jego akcji. mogli pokusic sie o wiecej

użytkownik usunięty
michal2603_91

Spider-man nie dostał powołania do Avengers bo w komiksach też jakoś nigdy do Avengers nie należał :P

użytkownik usunięty

Spider-man nie należał do "starych" Avengers, ale dołączył do zespołu New Avengers. Oto dowód: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Avengers.
Nie wszyscy o tym pewnie wiedzą, bo te komiksy nie ukazały się jeszcze w Polsce.

użytkownik usunięty

Przepraszam, nie potrzebnie dodałem kropkę do linku. Teraz powinno zadziałać: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Avengers

Tyle, że New Avengers to zupełnie inna bajka.Ta grupa nie podlega rządowi jak Avengers. Wręcz przeciwnie: członkowie tej grupy są oficjalnie uznawani według prawa za przestępców. Ogniskiem zapalnym było Civil War, a tego Marvel na pewno nie zekranizuje.

Poza tym prawa do Spider-mana należą do innego studia, więc nie może wystąpić w Avangers.

użytkownik usunięty
Power_T

Po Civil War i akcie rejestracji New Avengers rzeczywiście są wyjęci spod prawa. Jednak z tego co wiem przed tymi wydarzeniami działali legalnie.
Zgadzam się, że Marvel raczej nie zekranizuje Civil War, za dużo wątków. Nie udało by im się umieścić ich wszystkich w jednym filmie, a seial mógłby okazać się za drogi do nakręcenia.

Fakt, trochę za daleko poszedłem z tym stwierdzeniem, że New Avengers byli tylko nielegalni, jednak legalni to długo też nie byli. Spider-man bardzo krótko był i jest w tej grupie, aby wiązać go z filmem. Kilkanaście zeszytów na ponad 500 Avengers to trochę za mało. O wiele bardziej wolałbym, żeby dodali bardziej charakterystyczne osoby dla grupy, które nie mają szans na własny tytuł np. Scarlet Witch, Quicksilvera, (postacie niewykorzystane w X-menach, może w związku z Avengers? ^^), Ant-mana, Hawkeye'a, Mockingbird.

"Zgadzam się, że Marvel raczej nie zekranizuje Civil War, za dużo wątków. Nie udało by im się umieścić ich wszystkich w jednym filmie, a seial mógłby okazać się za drogi do nakręcenia." No i znowu mamy problemy z prawami do postaci: bez Spider-mana, Wolverina i Daredevila (choć można by go zastąpić Iron Fistem, w końcu to Daniel Rand, nie Murdock) ja tego filmu bym nie widział. Jak widać nic nie sprzyja ekranizacji crossoverów.

Power_T

W sumie to nie rozumiem dlaczego Marvel od początku nie robił tych wszystkich filmów samodzielnie. Daredevilem się nie przejmuje bo (film) był $#@$$@%$@$^@ ale reszta?

MargueriteBlakeney

Powód jakże prosty. Marvel nie robił sam filmów, bo był bankrutem. "Wspaniałe" szefostwo, jeszcze "wspanialszy" właściciel + kupno i zamknięcie Malibu Comics (zawierało ciekawą grupkę superbohaterów, nie licząc ich fanów) doprowadziły ich na dno. Dopiero sprzedaż praw i zyski z filmów, nowa grupa ludzi wyciągnęły te wydawnictwo z problemów.

Skutek: dzisiaj Marvel jest tam, gdzie jest: na samym szczycie i raczej DC mu nie zagrozi :). W dodatku może robić ekranizacje jak chce.