Ja w środku tańczę

Inside I'm Dancing
2004
7,8 11 tys. ocen
7,8 10 1 11469
8,0 4 krytyków
Ja w środku tańczę
powrót do forum filmu Ja w środku tańczę

Bardzo ładny film.Temat niepełnosprawności pojawiał się w bardzo wielu filmach i nie zawsze zostawał należycie pokazany. Często bowiem niepełnosprawni traktowani byli przez różnych twórców schematycznie i stereotypowo. Tutaj reżyser nie boi się uciec od pewnego zaszufladkowania tych ludzi. Pokazuje zarówno ich wady, jak i zalety, normalnie, po prostu, po ludzku i co ważne bez popadania w sentymentalizm.
To historia dwojga ludzi, których łączy owa niepełnosprawność ale poza tym dzieli ich wiele. Pomimo tych różnic wzajemnie się uzupełniają i przez to stają się bogatsi. Na tym polega prawdziwa przyjaźń. Możnaby powiedzieć - dziś spotkałem Ciebie i odtąd jestem już inny, lepszy, inaczej patrzę na świat. Myślę, że to zdanie najlepiej oddaje ton tego, jakże wartościowego filmu. Polecam gorąco!

ocenił(a) film na 10
Tomek31

Fajny opis, dużo lepszy od tego oficjalnego:)

Uff, jak przyjemnie jest obejrzeć tak doskonały film.
Film, który nie jest specjalnie rozreklamowany, którego odbiorcą powinien być człowiek dorosły (a nie banda dzieciaków), film niosący z sobą wielkie przesłanie, film w którym nie ma momentu znudzenia, dłużyzn czy zbędnych monologów. Film, który pozbawiony jest efektów specjalnych a mimo to na widzu robi większe wrażenie od tych wszystkich Hollywood'skich wypocin.
Jak przyjemnie jest poczytać opinie normalnych (choć dziś to już może właśnie nienormalnych) ludzi, opinie pozbawione dziecinnych prowokacji i gimnazjalnych popisów. Jak miło, że tych wpisów jest dwadzieścia parę a nie kilkaset.

Doskonałe role głównych bohaterów, świetna muzyka, ekstra dialogi, rewelacyjny scenariusz, trudny, oryginalny i wart przemyśleń wątek, bardzo inteligentne przesłanie... Czego więcej chcieć od filmu.
Zdecydowane 10/10.

PS. Jeśli ktoś jeszcze nie oglądał filmu pt. Przebudzenie" z R. DeNiro to zdecydowanie polecam. Szczególnie Tym, którym podobał się "Inside I'm dancing".