Ja w środku tańczę

Inside I'm Dancing
2004
7,8 11 tys. ocen
7,8 10 1 11469
8,0 4 krytyków
Ja w środku tańczę
powrót do forum filmu Ja w środku tańczę

Wózek to nasze trudności. Dla jednych to dosłownie niepełnosprawność, dla innych bariera np. psychiczna, czasem nie do przejścia.
Film jest świetny. Początkowo wydaje się być głupią historyjką o kalece i sparaliżowanym lekkoduchu, który się z niego naśmiewa, ale w końcowych scenach... nawet takie stworzenie jak ja, które rzadko płacze na seansach siedziało przed ekranem z mokrymi ślepiami.

A co jest Waszym wózkiem?

Mirash

W trakcie oglądania filmu pomyślałam sobie, kurcze, przecież tych dwóch inwalidów żyje intensywniej niż wiele pełnosprawnych osób, że wcale nie przegrali swego życia, a paradoksalnie wózek jest dla nich bodźcem popychającym do działania. Ileż jest osób nieśmiałych, zaszczutych przez otoczenie czy rówieśników, bojących się otworzyć na świat i nowe doświadczenia, zamkniętych głęboko w swojej skorupie, odosobnionych, sparaliżowanych przez lęk przed nieznanym, pogrążonych w depresji ...przypadki można by wyliczać w nieskończoność. Wielu nigdy przez całe życie nie doświadczy tego, co ta dwójka przeżyła w parę miesięcy. To daje do myślenia.